ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

των Ζωγραφάκη Ελένης και Κοτσιφάκη Θέμη (http://thekotsi.blogspot.com/)
εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων στο Δ.Σ.  της ΟΛΜΕ,

Μόνο οργή και λύπη προκάλεσαν οι απαράδεκτες ομαδικές αποδοκιμασίες που οργάνωσε η ηγετική ομάδα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε βάρος των εκπροσώπων των ξένων εκπαιδευτικών οργανώσεων που είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν στο 15ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ που έγινε στις 25-28 Ιουνίου στην Αθήνα. Και αναφερόμαστε σε «ηγετική ομάδα» γιατί πραγματικά δύσκολα διανοείται κανείς να χρεώσει συνολικά στο χώρο του ΚΚΕ (που πραγματικά  τιμάμε για τους αγώνες του, παρά τις σημερινές πολιτικές διαφωνίες μας) και του ΠΑΜΕ τέτοιες ακραίες, πολιτικά απαράδεκτες και ηθικά ανεπίτρεπτες πρακτικές.
Συγκεκριμένα, στην πανηγυρική συνεδρίαση του συνεδρίου είχαν κληθεί από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να παραστούν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών συνδικάτων από διάφορες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Τουρκία, Σερβία, Παλαιστίνη), καθώς και από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών. Ανταποκρίθηκαν τελικά στην πρόσκληση εκπρόσωποι από τη Διεθνή Συνομοσπονδία (Education International), καθώς και από συνδικάτα εκπαιδευτικών της Γαλλίας (SNES-FSU και F.O.), της Πορτογαλίας (FENPROF), της Ισπανίας (FECCOO)  και της Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ). Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ τη ΟΛΜΕ, βέβαια, είχε διαφωνήσει με την πρόσκληση αυτών των εκπροσώπων, πλην της Κύπρου. Αντίθετα, εκτίμησε ότι υπήρχε χώρος για τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, για τον οποίο επέμεινε κατ’ επανάληψη να προσκληθεί στο συνέδριο. Με αυτή την αφορμή οργανώθηκαν από την ηγεσία του ΠΑΜΕ σκηνές απείρου κάλλους, που κάθε άλλο παρά τιμούν τους εμπνευστές τους.
ΠΕΡΙΣΤΑΣΤΙΚΟ 1ο: Μόλις ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί των ξένων αντιπροσωπειών και ενώ το προεδρείο κάλεσε στο βήμα τον ΓΓ των Πορτογάλων Εκπαιδευτικών να χαιρετίσει εκ μέρους της ομοσπονδίας τους, της  FENPROF, εφόρμησαν δεξιά και αριστερά από το προεδρείο οργανωμένες ομάδες από το ΠΑΜΕ (καθηγητών και μη) και άνοιξαν πανώ  μπροστά από το προεδρείο και το βήμα, ενώ ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ κραύγαζε με ντουντούκα μέσα στην αίθουσα να κατεβεί από το βήμα και να μην επιτραπεί μιλήσει ο εκπρόσωπος των Πορτογάλων εκπαιδευτικών και στα αγγλικά το σύνθημα «traitor, go home», δηλ. προδότη φύγε, πήγαινε σπίτι σου!!!. Και όλα αυτά γιατί, κατά την αυθαίρετη εκδοχή της ηγετικής ομάδας του ΠΑΜΕ, ο Πορτογάλος θα μιλούσε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) και όχι ως εκπρόσωπος της ομοσπονδίας μέσω της οποίας προσκλήθηκε. Η προκατάληψη και η επιπολαιότητα εκείνων που έχουν την ευθύνη αυτής της ενέργειας είναι τέτοια, που δεν επιδέχεται μια λογική εξήγηση. Οι άνθρωποι είχαν προετοιμαστεί να αποδοκιμάσουν (προπηλακίσουν) τον εκπρόσωπο της «συμβιβασμένης» Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) ο οποίος τελικά δεν ήρθε για λόγους υγείας, αλλά δεν έπρεπε γι’ αυτό το λόγο να πάει χαμένο και το «αγωνιστικό» χάπενιγκ  που είχαν  ετοιμάσει!! Τα πανό δε που κρατούσαν δεν αφορούσαν ούτε την ETUCE, αλλά  την ETUC δηλ. τη συνομοσπονδία όλων των εργαζομένων της Ευρώπης.
Ας σημειώσουμε πως -όπως πιστεύουμε ότι οι ίδιοι γνώριζαν- η πορτογαλική ομοσπονδία FENPROF είναι μια αριστερή ομοσπονδία και ο συγκεκριμένος Γενικός Γραμματέας της είναι  μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας! Αυτόν, λοιπόν, τον συνδικαλιστή έκριναν σωστό να υποδεχτούν με αυτό τον απαράδεκτο από κάθε άποψη τρόπο ορισμένοι σύνεδροι -και μη-, με την προτροπή και την απόλυτη ευθύνη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΜΕ! Και ζητούσαν να του αφαιρεθεί ο λόγος και να καθήσει κάτω και τον φώναζαν προδότη!!! (υπάρχει, αδιάψευστο τεκμήριο, και το σχετικό βίντεο, όπως και τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά)
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2ο : Την Τρίτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου ήρθε στην Ελλάδα και έσπευσε να χαιρετίσει το συνέδριο και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγωνιζόμενο κλάδο ο Γ.Γ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών  (Education International). Η συμμετοχή του, ιδιαίτερα τιμητική για την ΟΛΜΕ και έκφραση της διεθνούς αναγνώρισής της, ως μιας σημαντικής αγωνιστικής ομοσπονδίας, αντιμετωπίστηκε επί τόπου από μια μικρή ομάδα φωνασκούντων του ΠΑΜΕ με ύβρεις και ξανά αποδοκιμασίες του τύπου «traitor, go home» !!! 
Να σημειώσουμε ορισμένα σημεία της ομιλίας του Γ.Γ. της Εκπαιδευτικής Διεθνούς τα οποία βέβαια δεν  ήθελαν να ακούσουν τα  μέλη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΜΕ:
«Η εκπαίδευση αποτελεί το κλειδί του μέλλοντος. Σήμερα παρόλα αυτά, το μέλλον της Ελλάδας υποθηκεύεται. Και η φύση της υποθήκης δεν είναι μόνο οικονομική. Πρόκειται για υποθήκη ευκαιριών μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών και νέων. ….. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια Ευρώπη που δεν είναι δική μας, αλλά φαίνεται ανήκει στις αγορές ομολόγων, στις τράπεζες και στους ακραίους νεοφιλελεύθερους. Αυτοί συνεχίζουν να διακηρύττουν ότι την απορρύθμιση και την ιδιωτικοποίηση ακολουθεί η οικονομική ανάπτυξη. Λάθος. Αυτό που ακολουθεί είναι η οικονομική κατάρρευση. Αυτό που ακολουθεί είναι η διάβρωση των δημοκρατικών κατακτήσεων …. Η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει οριστεί ως το εργαστήριο της παγκοσμιοποίησης όπου οι «μηχανικοί των οικονομικών» δοκιμάζουν πόσο ακόμη μπορούν να μειώσουν μισθούς, να περικόψουν συντάξεις και καταργήσεις σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες …. Θα ήθελα να προσθέσω πως δεν είναι αποδεκτές οι περικοπές στην εκπαίδευση ενώ διατηρούνται οι μεγάλες παραγγελίες αμυντικών όπλων από τους Γερμανούς και τους Γάλλους …. Το μήνυμά μου είναι μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης. Υπάρχει διέξοδος διαφορετική από τις συνταγές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της αγοράς ομολόγων…».
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σύγχυσης και της ασχετοσύνης που έχουν ορισμένοι, οι οποίοι,  δυστυχώς, έχουν και την ευθύνη αυτών των απαράδεκτων καταστάσεων, αρκεί να σημειώσουμε πως, όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς (www.ei-ie.org), η διεθνής αυτή οργάνωση έχει επανειλημμένα συμπαρασταθεί στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια με αλλεπάλληλα ψηφίσματα και δημοσιεύματα (2006, 2007, 2010, 2011). Μάλιστα, με αφορμή τη συμμετοχή του Γ.Γ. της Εκπαιδευτικής Διεθνούς στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, την επομένη δημοσιεύτηκε άρθρο συμπαράστασης στους αγώνες μας, που καλούσε να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου». Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς  (των «προδοτών», κατά την ηγετική ομάδα του ΠΑΜΕ) και στο ρεπορτάζ για την 48ωρη απεργία προβάλλεται, και με θετικό μάλιστα τρόπο, η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Παφίλη, που είναι και η μοναδική δήλωση από πολιτικό κόμμα στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ (βλ. http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/1854). Μήπως είναι και αυτός «προδότης», κατά τη «λογική» της ηγετικής ομάδας του ΠΑΜΕ:
Στη σελίδα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς καταγγέλλονται, επίσης, στις 1/7/11 η βία της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές στις 29/6/11 και ο τραυματισμός ακόμα και εκπαιδευτικών–συνδικαλιστών
           
Είναι φανερό ότι σήμερα η ΟΛΜΕ έχει διεθνή αναγνώριση και εκτίμηση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συνδικάτα όλων των αποχρώσεων. Αυτό φαίνεται τόσο από τις στενές σχέσεις αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί όσο και από το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και είμαστε περήφανοι που έχουμε συμβάλει και εμείς σημαντικά σε αυτό.
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών επέμεινε και στο 15ο Συνέδριο με ανακοίνωσή του πως η ΟΛΜΕ πρέπει να αποχωρήσει τόσο από την ευρωπαϊκή (ETUCE) όσο και την παγκόσμια εκπαιδευτική συνομοσπονδία (EI), αλλά με τις προτάσεις του στο ΔΣ της ΟΛΜΕ αρνείται επανειλημμένα και οποιαδήποτε σχέση της ομοσπονδίας μας με εθνικά συνδικάτα εκπαιδευτικών. Όλα είναι, φαίνεται, κατ’ αυτούς «προδοτικά», αφού συμμετέχουν στην ETUCE!!.
Να σημειώσουμε εδώ πως σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει μία μόνο συνομοσπονδία εκπαιδευτικών, που καλύπτει όλα τις χώρες της Ευρώπης (εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η συνομοσπονδία αυτή αποτελεί συγχρόνως και το ευρωπαϊκό τμήμα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς. Με αυτούς τους όρους, δεν υπάρχει δυνατότητα να ανήκει η ΟΛΜΕ μόνο σε μια από τις δύο ομοσπονδίες. Αντιπροτείνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε στο Συνέδριο, η ΟΛΜΕ να ενταχθεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΣΟ), στην οποία έχει σπεύσει να ενταχθεί και το ΠΑΜΕ! Παραλείπουν όμως να αναφέρουν πως ΔΕΝ πρόκειται για εκπαιδευτική ομοσπονδία, αλλά για γενική συνομοσπονδία συνδικάτων  εργαζομένων από όλους τους εργασιακούς χώρους.
Βέβαια, είναι θεμιτό και σεβαστό κάθε παράταξη να έχει άποψη για τις διεθνείς σχέσεις της ομοσπονδίας, να την προβάλλει, ακόμα και να διαμαρτύρεται. Ποια νομιμοποίηση όμως υπάρχει όταν οποιοδήποτε που διαφωνεί απαιτεί να αφαιρεθεί ο λόγος από τους ξένους προσκεκλημένους της ομοσπονδίας; Και μάλιστα, όταν οι διεθνείς σχέσεις μας και ο χαρακτήρας τους έχουν επικυρωθεί από τα συνέδρια και τις γενικές συνελεύσεις της ΟΛΜΕ επανειλημμένα; Και πού οδηγεί, εν πάση περιπτώσει, μια τακτική που λέει «σου απαγορεύω και να μιλήσεις», ακόμα όταν πρόκειται για συνδικαλιστικές οργανώσεις, αν όχι στους νόμους της ζούγκλας ανάμεσά μας; 
            Οφείλει βέβαια η ηγετική ομάδα του ΠΑΜΕ να εξηγήσει που βρήκε στο καταστατικό της ETUCE αυτά που γράφει στην ανακοίνωσή του που μοιράστηκε στο συνέδριο. Συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ ισχυρίζεται ανάμεσα στα άλλα πως: «Στο καταστατικό της αναφέρει ότι στόχος της ETUCE είναι: «Η προώθηση της πολιτικής της Ε.Ε. για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη». Τονίζει δε «ότι είναι υπόθεση συνευθύνης για όλες τις χώρες της Ε.Ε. η εφαρμογή της απόφασης της Λισσαβόνα στην εκπαίδευση». Επίσης, στο καταστατικό της αναφέρει ότι «χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.» και πως «έχει καλό όνομα και αναγνωρισιμότητα από τις Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) και την Ε.Ε»!!!». Για κάθε καλόπιστο όμως το πρωτότυπο κείμενο μπορεί να το βρεί στη  σελίδα της ETUCE:

Όσον αφορά την κριτική μας άποψη για τη σημερινή πλειοψηφία της ETUCE αυτή αποτυπώνεται ανάγλυφα στις αποφάσεις  της μετασυνεδριακής ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ τον Ιούνιο του  2008,
 και στον απολογισμό του 14ου συνέδριου της ΟΛΜΕ που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία
 Δεν μας εκφράζει σε καμιά περίπτωση ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων στην ηγεσία της ETUCE και οι απόψεις που εκφράζει για διάφορα θέματα. Έχουμε τις δικές μας θέσεις για όλα τα ζητήματα που κρίνονται σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο. Εμείς παλεύουμε μαζί με τα πιο ριζοσπαστικά συνδικάτα της Ευρώπης για την αλλαγή των συσχετισμών. Ιδιαίτερα με τα συνδικάτα των χωρών της Μεσογείου που έχουμε περισσότερες κοινές θέσεις και διεκδικήσεις.
Αξιοποιούμε τη συμμετοχή μας σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις των εκπαιδευτικών (συμμετέχουμε και στα συνέδρια της FISE, παλαιότερα δυναμική παγκόσμια συνομοσπονδία που κάλυπτε συνδικάτα εκπαιδευτικών των σοσιαλιστικών χωρών και χωρών του «τρίτου κόσμου», αλλά σήμερα έχει περιοριστεί κυρίως σε κάποιες χώρες γύρω από την Ινδία) αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα, το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ κ.λπ. για την καλύτερη προβολή των απόψεων και των αγώνων των Ελλήνων εκπαιδευτικών και την ανάπτυξη των συμμαχιών μας σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε γιατί είναι προς το συμφέρον των αγώνων και των αιτημάτων του συνδικάτου μας.

Αθήνα, 15/7/11