τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα:
Μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών λόγω προϋπηρεσίας σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί, που εργάζονται σήμερα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είχαν εργαστεί κατά το παρελθόν ως εκπαιδευτικοί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών αυτών αναγνωρίστηκε, ως εκπαιδευτική, για την κατάταξή τους στους αντίστοιχους βαθμούς και κλιμάκια του νόμου 4024/2011, αλλά δεν αναγνωρίζεται για την κλιμακωτή μείωση του διδακτικού τους ωραρίου, όπου υποτίθεται ότι λαμβάνεται υπόψη η συνολική εκπαιδευτική προϋπηρεσία του εκπαιδευτικού!
Αυτό στηρίζεται στην εγκύκλιο με αριθμό Φ.361.23/12/123995/Δ1/20.12.2010/ ΥΠΔΒΜΘ/ΑΣΑ:4ΙΙ49-09, σύμφωνα με την οποία «δε λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του ωραρίου η προϋπηρεσία σε Κέντρα Υποβοήθησης Μελέτης (Κ.Υ.Μ.) (σχετ.:Υ.Α. Γ2/3468/2001-ΦΕΚ 691/τ.Β'/5.6.2001), Ι.Ε.Κ., Ν.Ε.Λ.Ε., Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., καθώς οι συγκεκριμένοι φορείς δεν συμπεριλαμβάνονται στις προαναφερθείσες διατάξεις».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αριθμό 204/2005, η οποία έχει γίνει δεκτή από τον Υπουργό.
Οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις δεν διαπνέονται ούτε καν από απλή λογική.
Πώς γίνεται οι εκπαιδευτικοί, όταν δουλεύουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο (εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που το αμφισβητεί ακόμα κι αυτό!) και στη συνέχει αυτή η εκπαιδευτική προϋπηρεσία να μη λαμβάνεται υπόψη ώστε να μειωθεί το διδακτικό τους ωράριο, όταν αυτοί εργάζονται στην Π.Ε. και στη Δ.Ε.;
Το γεγονός αυτό είναι προδήλως παράλογο και άδικο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
πότε σκέφτεται να άρει την παραπάνω αδικία και να αναγνωρίσει τη διδακτική προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τη μείωση του διδακτικού ωραρίου τους τώρα που εργάζονται στην Π.Ε. και Δ.Ε.;
Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Ελένη Γερασιμίδου
Λιάνα Κανέλλη