Ενημέρωση από
τον Κώστα Κατσαρό
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του 10ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το τριήμερο 28-30 Μαρτίου με τίτλο: «Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση». Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, το Εκπαιδευτικό Συνέδριο κρίθηκε σκόπιμο να επικεντρωθεί στις σοβαρές αρνητικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο Λύκειο και την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΤΕΕ/Κ), όπως και στη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το περιεχόμενο του συνεδρίου περιελάμβανε τις εξής ενότητες:
- Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές και η βαθμίδα του Λυκείου (συγκριτική προσέγγιση)
- Οι επιπτώσεις των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων στην εκπαίδευση (με έμφαση στη λυκειακή βαθμίδα). Η περίπτωση της Ελλάδας
- Η βαθμίδα του Λυκείου: η ελληνική εμπειρία
-Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση
- Προτάσεις της ΟΛΜΕ
Η βραδιά έληξε με εντυπωσιακό παραδοσιακό πρόγραμμα που παρουσίασε το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων.
Το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των ομάδων εργασίας:
1η Ομάδα: Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές. Η διεθνής εμπειρία (ΕΕ, ΟΟΣΑ κ.λπ.)
2η Ομάδα: Οι επιπτώσεις των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων στην εκπαίδευση (με έμφαση στη λυκειακή βαθμίδα). Η περίπτωση της Ελλάδας
3η Ομάδα: Η βαθμίδα του Λυκείου και η επιλεκτική λειτουργία στην ελληνική εκπαίδευση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο.
4η Ομάδα: Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση.
5η Ομάδα: Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ
και στη συνέχεια στην καταληκτική συνεδρία τα πορίσματα και η σύνοψη των συμπερασμάτων.
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ιωαννίνων και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, είχαμε «εισβολή» στην αίθουσα συνεδριάσεων συναδέλφων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τελικά απολύθηκαν και έντονες διαμαρτυρίες για τη στάση που τήρησε η ΟΛΜΕ για την περίπτωσή τους.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν είχαν συμβεί αυτά τα δύο (η πορεία και η διαμαρτυρία των απολυμένων) το συνέδριο δεν θα είχε να επιδείξει ουσιαστικά τίποτε. Όλα κινήθηκαν σε ένα περιβάλλον με έντονο το αίσθημα «το συνέδριο γίνεται γιατί έτσι πρέπει» ενώ ακόμη και η συζήτηση εξαντλούνταν στις τοποθετήσεις των ομάδων και δεν υπήρχε ουσιαστικά περιθώριο ή και διάθεση παρεμβάσεων…
Είναι αλήθεια ότι συμμετείχα για πρώτη φορά και περίμενα να είναι …λίγο διαφορετικό ένα Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ομοσπονδίας μας. Ίσως όμως από την άλλη να έπαιξαν ρόλο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.