γράφει ο Κώστας Κατσαρός
Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
Στην τελευταία συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ στην Αθήνα αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης για την κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε. Όπως γνωρίζετε, στις 22 Μαρτίου λήγει η χρονική περίοδος της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και είναι ορατός ο κίνδυνος απολύσεων.
Όπως έχω ξαναγράψει, για τους 1600 περίπου από τους 1850 συναδέλφους μας, έχουν βρεθεί θέσεις εντός ή και εκτός εκπαίδευσης, όμως για 200 περίπου από αυτούς, το μέλλον είναι αβέβαιο. Αν και υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας, δεν υπάρχει ακόμη καμιά εξέλιξη στο θέμα.
Υπάρχουν επίσης συνάδελφοι (μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ) που δεν έκαναν αίτηση να μεταταχθούν στις θέσεις που δημιουργήθηκαν και συνεπώς αυτοί απολύονται αν δεν υπάρξει επιπλέον ρύθμιση.
Οι αποφάσεις της ΓΣ Προέδρων είναι περιληπτικά:
- Συμμετέχουμε στην 48ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ 19 (Τετάρτη) και 20 (Πέμπτη) Μαρτίου.
- Κηρύσσουμε 24ωρη Απεργία για τις 21 Μαρτίου (Παρασκευή).
- Αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την επόμενη εβδομάδα που περιλαμβάνει τοπικές και κεντρικές δράσεις.
Κάθε φορά που συμμετέχω σε συνέλευση προέδρων θα γίνω σοφότερος (συνδικαλιστικά) και θα φύγω προβληματισμένος.
Η συνέλευση άργησε να ξεκινήσει (…ως συνήθως) και διεκόπη για να μεταβούμε στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα διεξάγονταν ημερίδα – σεμινάριο για την αξιολόγηση και θα συμμετείχαν οι προϊστάμενοι ΔΔΕ και οι Περιφερειακοί Διευθυντές. Μάλιστα, η συνέλευση Προέδρων έγινε για το λόγο αυτό σε ξενοδοχείο κοντά στο ΥΠΑΙΘ ώστε να γίνει εύκολα η μετάβαση σε αυτό. Εκεί έγιναν για μια ακόμη φορά επεισόδια και ρίχτηκαν χημικά όπως θα είδατε και στην τηλεόραση.
Μετά την επιστροφή, αποφασίστηκε να μιλήσουν μόνο όσοι ήθελαν να αναφέρουν κάτι εξαιρετικά σημαντικό ή όσοι δεν καλύπτονταν από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων, και για το λόγο αυτό όταν ήρθε η σειρά μου δήλωσα ότι δεν θα έπαιρνα το λόγο. Ενώ όμως αρχικά είχαν πει ότι θα μιλήσουν 12 από τους 80 Προέδρους που ήταν παρόντες (οι περισσότεροι για να αναφέρουν κάποια τοπικά προβλήματα και να ζητήσουν τη στήριξη της ΓΣ) λόγω των παραταξιακών αντεγκλήσεων ζήτησαν και πήραν το λόγο σχεδόν όλες οι «κεντρικές» ΕΛΜΕ που θα μιλούσαν έτσι κι αλλιώς τελευταίες.
Στη ΓΣ προσήλθαν όλοι οι Πρόεδροι με απόφαση ΔΣ (πλην μιας ΕΛΜΕ που έγινε ΓΣ). Στη συντριπτική πλειοψηφία αναφέρθηκε …μηδενική συμμετοχή συναδέλφων και μονοψήφια νούμερα στην απεργία που είχαμε την περασμένη εβδομάδα.
Ετέθη επίσης και το θέμα της εμμονής σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και της απόρριψης της πρότασης ΟΛΜΕ για πενθήμερη απεργία, την ώρα που όλοι μας αναζητούμε εναλλακτικές προτάσεις αντίδρασης.
Όσοι μίλησαν για την αυτοαξιολόγηση ανέφεραν ότι δεν προχωρά όπως θα ήθελε το ΥΠΑΙΘ. Μάλιστα σε μια ΕΛΜΕ αναφέρθηκε ότι στους συλλόγους όσων σχολείων συνεδρίασαν υπογράφονται πρακτικά μη εφαρμογής του θεσμού.
Ορισμένοι αναφέρθηκαν και στη λανθασμένη στάση της ΟΛΜΕ για το ίδιο θέμα (σε αντίθεση με την ΔΟΕ, η πρόταση της οποίας εφαρμόζεται στο 95% των σχολείων…).
Επειδή πολλά ακούγονται στα σχολεία μας, να ενημερώσω ότι η ΔΟΕ ζήτησε επίσημα την άποψη της νομικής της συμβούλου για το θέμα και βάση αυτής κάλεσε τους συλλόγους δασκάλων σε όλη την Ελλάδα να συντάξουν πρακτικό ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ αυτοαξιολόγησης.
Αντίθετα η ΟΛΜΕ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ και φυσικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ από τον νομικό σύμβουλό της. Τα όσα περί του αντιθέτου διαδίδονται ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ και απορώ ειλικρινά τι σκοπό εξυπηρετούν όσοι τα διαδίδουν.
Σε ορισμένες ΕΛΜΕ ζητήθηκε η νομική συμβουλή κάποιων δικηγόρων και αυτοί (αν διαβάσετε προσεκτικά τις απαντήσεις) πετούν το μπαλάκι της μη εφαρμογής στους συναδέλφους…