Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ το οποίο έχει βρει σε αυτήν τον πιο αυθεντικό και συνάμα πρόθυμο εκφραστή του , συνεχίζουν να προκαλούν καθώς σπεύδουν για μια ακόμη φορά να εκμεταλλευτούν την πανδημία προκειμένου να κατεδαφίσουν όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν γλυτώσει από τη μνημονιακή λαίλαπα της προηγούμενης δεκαετίας.
Έτσι, την Πέμπτη 24/9 κι ενώ έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με συμμετοχή μαθητών εκπαιδευτικών και γονέων κατά της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της εκπαίδευσης και κυρίως κατά του εντεινόμενου αυταρχισμού που επιδεικνύει η κυβέρνηση εναντίον των μαθητικών καταλήψεων , η υπουργός παιδείας διαρρέει επικείμενη τροπολογία σε άσχετο με την εκπαίδευση νομοσχέδιο με την οποία μετακινεί τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών για τα υπηρεσιακά συμβούλια το πρώτο Σάββατο του Νοέμβρη αντί για την πρώτη Τετάρτη , και δίνει στον εαυτό της τη δυνατότητα να επιβάλει ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς μάλιστα να συνδέει κάτι τέτοιο με την πανδημία. Το κείμενο της τροπολογίας είναι αποκαλυπτικό:
«….Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 19 κι 34 του π.δ. 1/2003, ευθέως ή κατά παραπομπή, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα καθορίζει και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής μιας τέτοιας ψηφοφορίας…»
Προφανώς τα συστημικά ΜΜΕ αξιοποίησαν δεόντως την ευκαιρία , για να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τις κινητοποιήσεις , τις καταλήψεις και τους εισαγγελείς που απειλούσαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς , στην απόφαση της υπουργού να μεταθέσει τις εκλογές το Σάββατο «ώστε να μην χάνονται μαθήματα». Σ’ αυτό το κρεσέντο λαϊκισμού και φτηνής επικοινωνιακής προπαγάνδας , το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα δίνει πολύ ξεκάθαρη απάντηση προς όλους: δεν ήταν ΠΟΤΕ αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος η διενέργεια των εκλογών με κλειστά σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι εκλογές διενεργούνται με ευθύνη της διοίκησης και οι συνθήκες διεξαγωγής τους ήταν πάντα ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήταν , λοιπόν, απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης το κλείσιμο των σχολείων την ημέρα των εκλογών σε μια προσπάθεια να «κλείσει το μάτι» στους ψηφοφόρους και να ενισχύσουν έτσι τα φιλοκυβερνητικά ψηφοδέλτια.
Το μείζον θέμα , ωστόσο, που τίθεται με την εν λόγω τροπολογία είναι το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και όσο και να προσπαθεί να το υποβαθμίσει η κυβέρνηση συνδέοντάς το με την πανδημία, είναι ευθύνη και καθήκον των συνδικαλιστικών οργανώσεων να το αναδείξουν και να μην επιτρέψουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με μια τέτοια εξέλιξη. Η ΑΡΕΝ και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. θεωρούν ότι αυτή η εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των δυνάμεων της αντίδρασης να περιστείλουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να παρέμβουν στις διαδικασίες των σωματείων. Ο νόμος Αχτσιόγλου που θέτει ως προϋπόθεση το 50%+1 για τη λήψη απεργιακής απόφασης , ο νόμος Βρούτση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία, ο νόμος Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις και η τωρινή τροπολογία Κεραμέως αποτελούν κομβικά σημεία μιας οργανωμένης προσπάθειας αποσυλλογικοποίησης, απομαζικοποίησης και αποδυνάμωσης των κινηματικών διαδικασιών. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, η μέρα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν από το σπίτι τούς γραφειοκράτες συνδικαλιστές τύπου ΓΣΕΕ , που θα έχουν αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τους πελατειακούς μηχανισμούς και στη συνέχεια θα παρέχουν από τα συνδικαλιστικά τους γραφεία κάλυψη στην κυβερνητική πολιτική , δεν είναι μακριά. Αν σήμερα δεχτούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία της Κεραμέως, αύριο θα έχουμε ηλεκτρονικές εκλογές και στα σωματεία και η απόλυτη κυριαρχία του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού θα είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που θα αντικαταστήσει την ιδεολογική ζύμωση των γενικών συνελεύσεων και τις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων και την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται το δημόσιο σχολείο και ο κόσμος της εργασίας γενικότερα. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι παρατάξεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στο ζήτημα και να πάρουν καθαρή και κρυστάλλινη θέση που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποχή και την απόσυρση των ψηφοδελτίων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση τολμήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία. Έχουν περάσει ήδη 4 ημέρες και οι δύο ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δεν έχουν εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση επί του θέματος κι αυτό είναι πολύ αρνητική εξέλιξη και το καταγγέλλουμε! Τις καλούμε να πάρουν αμέσως θέση και να υπερασπιστούν τα κατοχυρωμένα με αγώνες δικαιώματα των εργαζομένων.
Όχι στην εργαλειοποίηση της πανδημίας με στόχο την ισοπέδωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών!