Το ΠΑΜΕ για το πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων των ΤΕΕ



«Μαθητεύουν οι νέοι» στην τζάμπα εργασία
Κανένας να μην δεχθεί να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα για να βρουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τσάμπα εργατικό δυναμικό

Το Υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης, με εγκύκλιό του, καλεί το Διευθυντή και τους συλλόγους διδασκόντων των ΕΠΑΛ, να παραλαμβάνουν  και να εξετάζουν τα δικαιολογητικά των περίπου 8.000 αποφοίτων που θα δηλώσουν επιθυμία να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους».

Αξίζει να πούμε δυο λόγια για το πρόγραμμα αυτό.
Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες δε θα παίρνουν μισθό αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας» από το υπουργείο. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευομένους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος». Αξίζει να σημειωθούν και τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, που μπορεί να στερήσουν από τους μαθητευομένους ακόμα και αυτά τα 300 ευρώ. Απλήρωτος θα μένει, για παράδειγμα, ο μαθητευόμενος αν αποχωρήσει από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, ενώ για να καταβληθεί το πλήρες ποσό απαιτείται η συμπλήρωση 20 ημερών μαθητείας κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, οι μαθητευόμενοι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς να υποστούν τις συνέπειες.
             Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει θέσεις μαθητείας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, παιδικοί σταθμοί και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
 
Οι νέοι σήμερα έχουν ανάγκη από σταθερή και μόνιμη δουλειά, με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και διακοπές, με μισθούς που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια. Δεν έχουν ανάγκη τη δουλειά με το κομμάτι, για λίγους μήνες και για λίγα ψίχουλα και μετά την επιστροφή στον καιάδα της ανεργίας!
            Η «εκκίνηση» του προγράμματος συμπίπτει με τη συζήτηση γύρω από τον κατώτερο μισθό και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς το κατώτερο όριό του και αποδεικνύει πόσο υποκριτικές και χωρίς ουσία είναι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού. Μάλιστα, ήδη, μεγάλες πολυεθνικές έχουν διατυπώσει αίτημα για μείωση του βασικού μισθού (καταρχήν) των νέων ακόμα και στα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει νέο «νέο μισθολόγιο» στο Δημόσιο, νέα μείωση των μισθών!

Μας πάνε όλους στα 300 με 400 ευρώ, όχι μόνο τους νέους
Τα τελευταία χρόνια δεκάδες τέτοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά φουντώνει. Οι εργοδότες απολύουν εργαζόμενους με συγκροτημένα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να πάρουν νέους, με 300 ευρώ, στο όνομα της πρακτικής άσκησης. Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας οι μεγαλοεργοδότες έβαλαν με τα προγράμματα αυτά στην τσέπη εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που επίδομα ανεργίας παίρνει μόλις 1 στους 3 άνεργους. Επιβεβαιώνεται ότι για την ανεργία δεν ευθύνεται τάχα η λειψή κατάρτιση των ανέργων. Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Η εμπλοκή και των σχολείων σε τέτοιους είδος προγράμματα πρέπει να σημάνει συναγερμό! Θέλουν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς να λειτουργούν σαν μεσάζοντες για να βρίσκουν οι επιχειρήσεις τσάμπα εργατικό δυναμικό! Να υποβαθμίσουν την όποια τεχνική εκπαίδευση στο επίπεδο της κατάρτισης, στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά. Αυτό εννοούν όταν λένε κυβέρνηση και Ε.Ε. « να προσαρμοστεί το σχολείο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Το σχολείο αυτό ούτε την ανεργία μπορεί να αντιμετωπίσει, ούτε τεχνική εκπαίδευση θα προσφέρει. Δεν θα υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εκπαιδευτικούς, τα τμήματα θα ανοίγουν και θα κλείνουν σε ένα βράδυ, ανάλογα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, τις ΕΛΜΕ να καταγγείλουν το πρόγραμμα της μισθωτής σκλαβιάς. Τους εκπαιδευτικούς να μην πάρουν μέρος στην υλοποίησή του. Εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους. Δουλειά σταθερή και μόνιμη, με δικαιώματα. Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στους μισθούς των 300 ευρώ. Να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες.

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2013