Ενημέρωση για τα αποτελέσματα του 19ου Συνεδρίου ΟΛΜΕ


Γράφει ο 
Κωνσταντίνος Κατσαρός
Πραγματοποιήθηκε κανονικά, τελικά, παρά τις αρχικές αρνητικές τοποθετήσεις κάποιων παρατάξεων το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ που ανέδειξε και το νέο Δ.Σ. της Ένωσης.
Φάνηκε ότι οδηγούμαστε σε αναβολή του καθώς ΣυνΕκ, ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις είχαν αρχικά συγκλίνει στην ιδέα αναβολής λόγω …εθνικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί ήταν υποψήφιοι και έδιναν βαρύτητα στις εθνικές εκλογές και όχι στο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Φυσικά, δυο μέρες νωρίτερα το συνέδριο της ΔΟΕ ολοκληρωνόταν κανονικά αφού οι ίδιες παρατάξεις δεν είχαν βρει λόγο αναβολής... Η όλη στάση των συγκεκριμένων παρατάξεων είναι ένα ακόμη δείγμα για το πώς έφτασε η ΟΛΜΕ στην αδράνεια αφού εδώ και χρόνια συγκεκριμένες παρατάξεις κινούνται και τοποθετούνται με μόνο γνώμονα το παραταξιακό ακόμη και το κομματικό όφελος, εις βάρος φυσικά των συναδέλφων. Όλα αυτά αναδείχτηκαν και στις εργασίες του συνεδρίου, όπως θα περιγραφούν στη συνέχεια.
Τι είδαμε στο συνέδριο;
Για μια ακόμη φορά αριστερές παρατάξεις (Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ, ΑρΕν και άλλοι που δρούσαν ως “ελεύθεροι σκοπευτές”) τοποθετούνταν στο πλαίσιο συμφωνημένων τακτικισμών, όπως άλλωστε κάνουν είτε πρόκειται για συνέδρια (εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά) είτε ακόμη και για συνελεύσεις προέδρων ΕΛΜΕ, όπως έχουμε πει και παλιότερα. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι αυτοί οι τακτικισμοί ενέχουν κινδύνους για την ομαλή λειτουργία της ΟΛΜΕ… Όποτε κι αν έγινε προσπάθεια σύγκλισης τα τελευταία πολλά χρόνια σε κοινές γραμμές, οι συγκεκριμένες παρατάξεις επέλεγαν να μην συμπορεύονται ώστε από τη μια να καρπώνονται τα οφέλη της αποτυχίας των διεκδικήσεων που γίνονταν από λίγους και από την άλλη να συνεχίζουν το αέναο παιχνίδι περιχαράκωσης του χώρου τους, αδιαφορώντας για τις επιδιώξεις του κλάδου.

Έτσι και στο συνέδριο, παρακολουθήσαμε σκληρούς καυγάδες μεταξύ (κυρίως) ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεων και καμία διάθεση σύγκλισης. Αυτό το ζήσαμε εντονότερα ειδικά την τελευταία μέρα που θα έπρεπε να βγουν τα ψηφίσματα και οι θέσεις του συνεδρίου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η προσπάθεια να βγει ψήφισμα για τους αναπληρωτές. Ενώ γινόταν προσπάθεια να βρεθούν κοινές θέσεις (αφού όλες οι παρατάξεις έχουν και συγκεκριμένες απόψεις που δεν υπάρχει συμφωνία), παρουσιάστηκε από ΣυνΕΚ και με συμφωνία με ΔΑΚΕ και ΠΕΚ ένα ψήφισμα που περιελάμβανε τα αυτονόητα (άμεσες προσλήψεις στα πραγματικά κενά και να έχουν οι αναπληρωτές ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους). Το ψήφισμα δεν βρήκε σύμφωνες Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ και ΑρΕν που είχαν αρχικά η κάθε μια τη δική της θέση αμετακίνητα αλλά τελικά εν μέσω συνεχών αλλαγών έφτασαν (μάλλον) σε μια κοινή διαφορετική θέση. Τελικά, αν και συμφωνούσαν όλοι στα δύο σημεία που τελικά κατατέθηκαν, οι παρατάξεις που προανέφερα δεν (υπερ)ψήφισαν και η θέση βγήκε με πλειοψηφία…
Επαναλαμβάνω για να γίνει απόλυτα κατανοητό: προτίμησαν να μην μπουν σε ψήφισμα για τους αναπληρωτές με τις θέσεις του οποίου δεν διαφωνούσαν. Αυτή την τακτική εφάρμοσαν και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, και όποτε δεν μπορούσε να υπάρχει απόφαση κατήγγειλαν για αδράνεια το σωματείο! Τόσο όμορφα!...
Εξάλλου, δυστυχώς δεν ψηφίστηκε η πρόταση της ΔΑΚΕ να συμμετέχει η ΟΛΜΕ στις επιτροπές που εξετάζουν το περιεχόμενο των βιβλίων, και που είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών και άλλων επιτροπών στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών. Φαίνεται ότι εκτός από τη ΔΑΚΕ κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται να συνδιαμορφώσει το περιεχόμενο των βιβλίων που διδάσκονται στα σχολεία μας…
Για τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα του κλάδου, αναμένονται τοποθετήσεις σε επίπεδο ΔΣ ΟΛΜΕ.
Τώρα, όσον αφορά στα της ψηφοφορίας που διεξάγεται την τελευταία μέρα του συνεδρίου, άκρως ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μπορούν να εξαχθούν…
Καταρχήν διεξάγονται δύο παράλληλες ψηφοφορίες, μια για ΔΣ και ΕΕ της ΟΛΜΕ και μία για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το Δεκέμβριο του 2019.
Τα αποτελέσματα και των δύο εκλογών φαίνονται ανά παράταξη στον επόμενο πίνακα.

ΔΣ ΟΛΜΕ
Έδρες
ΑΔΕΔΥ
Αντιπρόσωποι
Δ.Α.Κ.Ε.
126
3
127
34
Συν.ΕΚ
91
3
89
24
Παρεμβάσεις
71
2
67
18
Α.Σ.Ε. / ΠΑΜΕ
65
2
66
18
Π.Ε.Κ.
43
1
42
11
Ανεξάρτητες Ενωτικές Κινήσεις
7

6
1
Αρ.Εν.
4

10
3
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
3

3

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης για να διαβάσει τον πίνακα. Ξεκάθαρα φαίνεται μια ροή ψήφων από την ΑρΕν (διαφορά μεταξύ ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ -6 ψήφοι) που ωφέλησε αποκλειστικά την παράταξη των ΣυνΕΚ που κέρδισε 3η έδρα στο ΔΣ από τη ΔΑΚΕ για μόνο δύο ψήφους περισσότερους στη Β κατανομή.
Αν στις εκλογές για ΔΣ ΟΛΜΕ είχαμε ως αποτέλεσμα αυτό της παράλληλης κάλπης (ΑΔΕΔΥ), τότε η ΔΑΚΕ θα είχε στο νέο ΔΣ 4 έδρες. Προτιμήθηκε λοιπόν συντεταγμένα και προφανώς συμφωνημένα να φύγουν ψήφοι από την ΑρΕν που δεν θα εξέλεγε έτσι κι αλλιώς κανένα μέλος στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και να ενισχύσουν τους ΣυνΕΚ με τόσο όσο χρειάζονταν για την εκλογή 3ου μέλους στο ΔΣ… Φυσικά, 4 αντιπρόσωποι στήριξαν προφανώς για ξεκάρφωμα την “αδελφή” παράταξη των Παρεμβάσεων, αφού οι ψήφοι αυτοί δεν θα επέφεραν κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Να σημειώσω ότι η ΔΑΚΕ (που γνωρίζαμε ότι θα εκπροσωπηθεί από 126 συνέδρους) ακόμη και με 126 ψήφους εξέλεγε 4ο μέλος στο ΔΣ αν δεν πριμοδοτούνταν η ΣυνΕΚ, όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει.
Το περίεργο είναι λοιπόν ότι προτιμήθηκε να πριμοδοτηθεί μια παράταξη που συνεχώς (και δικαίως) καταγγέλονταν ως κυβερνητική (αφού σε επίσημες ανακοινώσεις της στήριζε το δήθεν μεγάλο κυβερνητικό έργο της τελευταίας τετραετίας). Γι αυτή την όχι πρωτοφανή ενέργεια στον αριστερό χώρο, μπορεί ίσως να δώσουν πληροφορίες οι συνάδελφοι των ΑρΕν που όλα αυτά τα χρόνια κόμπαζαν για την (δήθεν) αντίθεσή τους με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό τον οποίο στήριξαν την καταλληλότερη στιγμή
Συνεπώς, η στάση των παρατάξεων τα τελευταία δύο χρόνια στο ΔΣ της ΟΛΜΕ αλλά και όλα τα γεγονότα του συνεδρίου με αποκορύφωμα τις εκλογικές διαδικασίες, έρχονται να ισχυροποιήσουν την άποψη ότι όλα γίνονται για να έχουν λόγο ύπαρξης ορισμένες παρατάξεις, όπως ήδη ανέφερα, ακόμη και εις βάρος των επιδιώξεων του κλάδου μας… Με αυτό το κλίμα δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για το τι μπορεί να περιμένει και την επόμενη μάλλον δύσκολη διετία…
Το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ που συγκροτήθηκε στην λογική της αναλογικότητας αντιπροσωπευτικότητας (με την οποία επίσης διαφώνησαν Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ) συγκροτήθηκε με συμμετοχή ΔΑΚΕ, ΣυνΕΚ και ΠΕΚ και αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Θόδωρος Τσούχλος (ΔΑΚΕ)
Γ. Γραμματέας: Βαγγέλης Μπουντουλούλης (ΣυνΕΚ)
Αντιπρόεδρος: Θόδωρος Μαλαγάρης (ΣυνΕΚ)
Ταμίας: Νικηφόρος Κωνσταντίνου (ΔΑΚΕ)
Ειδικός Γραμματέας: Ανδρέας Παπαδαντωνάκης (ΠΕΚ)