Ενημέρωση από τον αιρετό ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνο Κατσαρό

 Συνάδελφοι,

οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια ξεκίνησαν φέτος πολύ καθυστερημένα. Η χρονική σειρά των γεγονότων έχει ως εξής:

·                18 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ1/2003.

·                24 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο δίνει παράταση μιας εβδομάδας στην υποβολή υποψηφιοτήτων που έληγε στις 25 Σεπτεμβρίου ενώ διαρρέουν οι προθέσεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ταυτόχρονα έχουμε αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

·                29 Σεπτεμβρίου δημοσιεύεται η τροπολογία σε άρθρα του ΠΔ1/2003, σύμφωνα με την οποία εισάγεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία ως επιλογή εναλλακτικά με την δια ζώσης αλλά και η δυνατότητα παράτασης της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων εφόσον λόγω μέτρων διασφάλισης τη υγείας παρακωλύονται οι διαδικασίες των εκλογών.

·                2 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων

·                2 Οκτωβρίου Η ΟΛΜΕ εκδίδει απόφαση περί μη συμμετοχής σε ηλεκτρονικές εκλογές και προτείνει παράταση θητείας των ΥΣ.

·                5 Οκτωβρίου το Υπουργείο καλεί σε επικαιροποίηση των στοιχείων των εκπαιδευτικών στο myschool.

·                6 και 9 Οκτωβρίου ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ.

·                14 Οκτωβρίου, εγκύκλιος καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

·                26 Οκτωβρίου, η Διευθύντρια της ΔΠΕ Ξάνθης ανακαλεί τα ψηφοδέλτια που θα συμμετείχαν στις εκλογές, μετά τη δήλωση απόσυρσης από όλες τις παρατάξεις.

·                26 Οκτωβρίου, η ΟΛΜΕ ζητά συνάντηση με τα κόμματα για να εκθέσει τη διαφωνία της για το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών αλλά και τις προτάσεις του κλάδου.

·                26 Οκτωβρίου, η μετακίνηση εκπαιδευτικών από / προς κόκκινες περιοχές γίνεται μόνο με επίδειξη ειδικής άδειας.

·                29 Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα για διμελείς (!!) εφορευτικές επιτροπές και η επανάληψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας το τρίτο Σάββατο του Νοεμβρίου αν ακυρωθεί ή δεν περατωθεί η διαδικασία στις 7 Νοεμβρίου.

·                03 Νοεμβρίου τίθενται σε ισχύ αυστηρότατα μέτρα σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω κορωνοϊού.

·                03 Νοεμβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών αναβάλλει όλες τις εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια σε όλο το δημόσιο τομέα μέχρι και τις 30/11/2020, σύμφωνα με υπόδειξη των λοιμοξιολόγων.

Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε κάποια ελάχιστα αλλά σημαντικά στοιχεία για το θεσμό των αιρετών, όπως μας τα παρουσίασε ο Δημήτρης Μπράτης στην πρόσφατη ενημερωτική επίσκεψή του στα γραφεία της Α ΕΛΜΕ στο Μεσολόγγι.

Ο θεσμός των αιρετών μελών καθιερώνεται πρώτα και μόνο στην εκπαίδευση και πουθενά αλλού στη Δημόσια Διοίκηση με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 24/10/1926. Σε αυτό προβλέφτηκε η παρουσία πέραν των διορισμένων μελών, δύο τακτικών αιρετών μελών και δύο αναπληρωματικών. Οι πρώτες εκλογές έγιναν το Δεκέμβριο του 1926 ενώ οι επόμενες ορίστηκαν ανά τριετία την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Ο θεσμός καταργήθηκε δύο φορές, την πρώτη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά και τη δεύτερη κατά τη δικτατορία των απριλιανών.

Μέχρι το 2003 υπήρχαν μόνο ΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ. Το 2003 δημιουργούνται και τα ΑΠΥΣΔΕ με το ΠΔ1/2003.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται με το συγκεκριμένο ΠΔ πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2004 και γίνονται καθημερινή με κλειστά σχολεία, ενώ μέχρι τότε τελούνταν σε αργία. Η συμμετοχή ανεβαίνει κατακόρυφα! Συμμετέχουν πάνω από το 95% των συναδέλφων, ποσοστό εξωπραγματικό που δικαιώνει την επιλογή ημέρας. Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστές δεν είχαν ζητήσει να γίνονται εκλογές με κλειστά σχολεία, αλλά μόνο καθημερινή για να διευκολύνονται όλοι οι συνάδελφοι.

Παρά το αίτημα του κλάδου για τριμελή εκπροσώπηση στα συμβούλια οι αιρετοί παραμένουν ως σήμερα δύο. Να σημειωθεί κλείνοντας τη σύντομη αυτή ανασκόπηση ότι αυτό δεν άλλαξε ούτε μετά την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε τη θέση αυτή (3 αιρετοί) ως κεντρική προεκλογική υπόσχεση στους εκπαιδευτικούς,

Μέχρι σήμερα οι εκλογές γίνονταν σύμφωνα με διαδικασίες που ορίζονταν με Προεδρικά Διατάγματα. Για πρώτη φορά οι διαδικασίες θα γίνουν ουσιαστικά με Υπουργικές Αποφάσεις που καταργούν βασικές παραμέτρους ή τροποποιούν στην ουσία βασικές διατάξεις του ΠΔ1/2003.

Παρατηρώντας τη σειρά των γεγονότων που παρατέθηκαν πιο πάνω, βλέπουμε ότι η διαδικασία των εκλογών γίνεται σε ένα κλίμα ακραίων συνθηκών ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά. Φυσικά το πρόβλημα των εκλογών δεν είναι το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Εκπαίδευση, αλλά είναι απορίας άξιον πως επιλέχτηκε από την Πολιτική Ηγεσία να αποτελέσει σημείο μέγιστης τριβής με τους εκπαιδευτικούς. Θεωρώ πως στην κρίση αυτή το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Πολιτική Ηγεσία αφού δεν δέχτηκε (ούτε καν συζήτησε) καμία από τις προτάσεις που παρουσίασε ο κλάδος ως λύση στο αδιέξοδο.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της κρίσης, ακόμη και η παράταξη της ΔΑΚΕ που με βάση πρόσφατη απόφασή της δεν είναι γενικά εναντίον της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είναι «απέναντι» αυτή τη στιγμή.

Ως εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, θα ήθελα να σημειώσω για μια ακόμη φορά ότι αυτό το σημείο αναδεικνύει και την διαφορά της ΔΑΚΕ από τις άλλες παρατάξεις.

Η ΔΑΚΕ είναι σύμφωνη με κάθε ενέργεια ή διαδικασία αυξάνει τη συμμετοχή μεταξύ των εκπαιδευτικών. Θεωρούμε πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιοι ξεχνούν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές θα μπορούσε να είναι το τελευταίο μοναχικό βήμα προς την κάλπη (όπως εξάλλου συμβαίνει και στις δια ζώσης εκλογικές διαδικασίες) εφόσον είχαν προηγηθεί όλες οι δια ζώσης διαδικασίες (συζητήσεις, συνελεύσεις κ.λ.π) όπως γίνεται μέχρι και σήμερα. Για δικούς τους λόγους θεωρούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως «εκλογές του καναπέ και του κινητού», ξέρουμε πολύ καλά γιατί.

Στην παράταξη της ΔΑΚΕ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από το αύριο που θα διευκολύνει την καθολική συμμετοχή με τρόπο απλό και τεχνολογικά ακέραιο ως προς την εγκυρότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Όμως, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και τη διαφωνία μας με το συγκεκριμένο σύστημα που επιλέχτηκε και έχει δύο (τουλάχιστον) βασικά μειονεκτήματα: τη δυνατότητα πολλαπλής ψήφου και την διεξαγωγή της διαδικασίας χωρίς υποστήριξη από την υπηρεσία. Και σε αυτά τα δύο (τουλάχιστον) θεωρούμε θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις. Μια πρώτη πρόχειρη λύση θα ήταν να γίνεται η διαδικασία στο σχολείο όπου θα ήταν υπό προϋποθέσεις δυνατή και η τεχνική υποστήριξη και η ταυτοποίηση και η εγγύηση της ελεύθερης έκφρασης. Θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος αρκεί να υπήρχε διάθεση από όλους…

Σε αυτές τις εκλογές έχουμε επίσης ένα ακόμη πρωτόγνωρο και φυσικά απαράδεκτο γεγονός. Υπάρχουν συνδυασμοί που επιθυμούν να αποχωρήσουν και δεν τους δίνεται η δυνατότητα, γιατί δήθεν έχουν γίνει οι ανακηρύξεις των ψηφοδελτίων. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο να έχει δηλώσει κάποιος την πρόθεσή του να συμμετέχει σε εκλογές με συγκεκριμένο σύστημα και τρόπο και τελικά ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ να συμμετέχει σε εκλογές με άλλο τρόπο διεξαγωγής και με διαδικασίες που μπορούν να μεταβάλλονται συνεχώς με Υπουργικές αποφάσεις.

Συνάδελφοι,

η ΔΑΚΕ έχει αποσύρει τα ψηφοδέλτιά της σε εθνικό επίπεδο. Δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε εκλογές – παρωδία όπως τις ονόμασε και η ΟΛΜΕ. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμαστε κομπάρσοι σε μια κυρίαρχη διαδικασία και γιορτή για τους εκπαιδευτικούς, όπως έπρεπε να είναι και ήταν μέχρι σήμερα οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Πού καταλήγουμε λοιπόν μετά και τις πολλές μονομερείς (ως συνήθως) αποφάσεις; Καταλήγουμε στο να είναι πλέον μονόδρομος η ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιούμε με την συμμετοχή μας αυτή τη διαδικασία όπως επιλέχτηκε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί από ένα εκ των δύο μερών…

Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια απόφαση τιμής για τον κλάδο μας, απέχουμε από τις εκλογές και στέλνουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 επιτυχία για εμένα θα είναι να μην πάρω ούτε ένα σταυρό και η παράταξή μου να ψηφιστεί από κανένα εκπαιδευτικό.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΣΤΕΛΝΩ ΜΗΝΥΜΑ!