Για τις κλήσεις διευθυντών σχολείων στις αστυνομικές αρχές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΟΛΜΕ

  Αθήνα, 4.11.08

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες  κλήσεις διευθυντών  σχολείων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών για το θέμα των μαθητικών καταλήψεων το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επισημαίνει:

Σε μια δημοκρατική κοινωνία η λειτουργία των σχολικών μονάδων δεν αποτελεί  αρμοδιότητα του εισαγγελέα και της αστυνομίας, παρά την προσπάθεια ορισμένων που, αναπολώντας «παλιές δόξες», επιμένουν να νεκραναστήσουν φαντάσματα του παρελθόντος.

Η αντιμετώπιση των διαφόρων  σχολικών φαινομένων  επιβάλλεται να γίνεται αποκλειστικά με το δημοκρατικό διάλογο, την πειθώ και τη συνεννόηση.

Πλανάται  η Κυβέρνηση αν νομίζει  ότι με τέτοιες πρακτικές και με την αναβίωση, λόγω της δικής της ανοχής, του αλήστου μνήμης «περάστε από το τμήμα δι’ υπόθεσίν σας» θα τρομοκρατήσει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με δημοκρατική ευαισθησία και με υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης τονίζει ότι ο ρόλος του διευθυντή του σχολείου και των εκπαιδευτικών στο σύνολό τους εξαντλείται αυστηρά στο πλαίσιο του μορφωτικού και εκπαιδευτικού έργου τους. Κατά συνέπεια, είναι ανεπίτρεπτη και  γι’ αυτό καταδικαστέα η προσπάθεια ποινικοποίησης της άρνησής τους να υπερβούν τα όρια της παιδαγωγικής ευθύνης τους.

              Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της περιβόητης «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» του 1999, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και αστυνομεύει τη λειτουργία του σχολείου.