Τέλος στα σχολεία πολλών ταχυτήτων ώστε να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες βάζει το υπ. Παιδείας , δημιουργώντας Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) ,
Όπως είπε σήμερα η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου , μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ «είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα και μια μεγάλη δέσμευση και αφορά τις θετικές δράσεις, την επιπλέον χρηματοδότηση, τα ειδικά προγράμματα σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση, όπως π.χ. είναι η Θράκη, η Πέλλα, η Ηλεία αλλά και οι υποβαθμισμένες γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Αθήνα».
Τι είναι οι ZEΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας)
Oι ZEΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) είναι σχέδια αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας ανά γεωγραφική περιοχή.
Η μεγαλύτερη ανάγκη ορίζεται με βάση τις περιοχές με υψηλότερους δείκτες σχολικής αποτυχίας, σχολικής καθυστέρησης και εγκατάλειψης του σχολείου, χαμηλότερους δείκτες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια.
Οι περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη είναι πχ. η Θράκη, η Πέλλα, η Β' Πειραιώς, η Ηλεία και οι υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών κέντρων.
Oι ZEΠ ορίζονται με εκπαιδευτικά κριτήρια αλλά σύμφωνα με την εμπειρία και άλλων χωρών συμπίπτουν με τις λεγόμενες «δύσκολες» περιοχές, ιδίως στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των ZEΠ, και κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από λαϊκά στρώματα και ψηλά ποσοστά μεταναστών, τέλος σταδιακά χειροτερεύουν καθώς τα πλήττει η ανεργία και οι συνέπειές της. Αντίστοιχα συμπίπτουν με απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές όπου παρουσιάζονται μεταξύ των άλλων προβλήματα μειωμένου αριθμητικά μαθητικού πληθυσμού.
Τα σχολεία που θα μετατραπούν σε ΖΕΠ θα έχουν αυξημένα κονδύλια, υποδομές, ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς που θα δεσμεύονται να παραμείνουν στο σχολείο για ένα ικανό διάστημα, καινούργιες μεθόδους διδασκαλίας κλπ.
Στις περιοχές ΖΕΠ δεν είναι τα κονδύλια μόνο για το σχολείο αλλά και για αντισταθμιστικές ενέργειες και υποδομές για την άνοδο του γενικότερου πολιτιστικού επιπέδου των υποβαθμισμένων περιοχών.
Πηγή: http://www.esos.gr