Παρέμβαση από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ
Ή ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,                                                                           
Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).
Στην εγκύκλιο αναφέρει ότι οι αναπληρωτές «...δικαιούνται πάντοτε αδείας, διάρκειας όχι μεγαλύτερης του μισού μήνα συνολικά...».
Η διάταξη αυτή αποτελεί μέρος και της «ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ», που υπογράφουν οι αναπληρωτές. Συγκεκριμένα, στη  σύμβαση αναφέρεται:
«Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22/08/2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».
Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρει ότι «οι ίδιοι εκπαιδευτικοί (οι αναπληρωτές) μετά τη συμπλήρωση ... μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου...»!

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με μη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους
και παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση!
Η βαρβαρότητα δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που παρουσιάζουν επιπλοκές στην κύηση (επαπειλούμενη εγκυμοσύνη) και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από 15 ημέρες δεν θα αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας! Αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, στην ουσία λένε στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να διαλέξουν ή παιδιά ή δουλειά!
Τα βαθιά αντεργατικά αυτά μέτρα θίγουν χιλιάδες αναπληρωτές και έγκυες εκπαιδευτικούς. Θα τους οδηγούν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αν τολμήσουν ν’ αρρωστήσουν! Ταυτόχρονα, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί θα φοβούνται να μείνουν έγκυες, γιατί σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης θα χάνουν την προϋπηρεσία τους!

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Σκέψου, αναρωτήσου: Που θα πάει πια αυτή η κατάσταση; Από τη μια σε καλούν να ζεις στο μεσαίωνα με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και από την άλλη τα δισεκατομμύρια «κάνουν πάρτυ» .
Μην τους πιστεύεις. Μην αναγνωρίζεις το χρέος. Μη δέχεσαι θυσίες στο όνομα της αποπληρωμής του. Πάλεψε για τα δικαιώματά σου εδώ και τώρα!
Οργανώσου στις ΕΛΜΕ και στους Συλλόγους, στις Επιτροπές Αγώνα-Ωρομισθίων-Αναπληρωτών. Δυνάμωσε το ΠΑΜΕ!
Τα βάρβαρα αυτά μέτρα, η τραγική κατάσταση στην Υγεία και στην Πρόνοια, μας αφορούν όλους, όχι μόνο τους αναπληρωτές! Κανείς μόνος του!
Το θέμα έφερε το ΠΑΜΕ στα Δ.Σ. των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να απαιτήσουν ν’ αποσυρθεί εδώ και τώρα η κατάπτυστη εγκύκλιος.
Να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση της εκπαιδευτικής τους προϋπηρεσίας. Να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, όπως δωρεάν μετακίνηση, επίδομα θέρμανσης και ενοικίου (στο 100% της αξίας του).

Αθήνα, 15 Γενάρη 2013