Ανακοίνωση ΣυνΕΚ για ΓΣ ΕΛΜΕ


Βρισκόμαστε στην κορύφωση της επίθεσης από Κυβέρνηση και Τρόικα, που ολοκληρώνουν το έργο της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και της εργασιακής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών.
Η αρχή έγινε με τη βίαιη απομάκρυνση των νέων συναδέλφων αναπληρωτών που δίδασκαν χρόνια στα σχολεία και συνεχίστηκε με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις 2.300 συναδέλφων, αφού κατάργησαν μέσα σε μια νύχτα 50 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
Στη συνέχεια και με βάση τα τεχνητά "πλεονάσματα" σε ειδικότητες, που δημιούργησαν (συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, πληθωρικά τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών), προχώρησαν στις υποχρεωτικές μετατάξεις 5.000 συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε υποχρεωτικές μεταθέσεις και σε περιοχές εκτός περιφερειών, δημιουργώντας απίστευτες συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τις οικογενειακές συνθήκες ζωής των συναδέλφων.

Ταυτόχρονα, με το ξεκίνημα των σχολείων, λόγω καθυστέρησης των βασικών υπηρεσιακών μεταβολών (αποσπάσεις-λειτουργικά κενά-τοποθετήσεις συναδέλφων), χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν σε ποιο και τι τύπου σχολείο θα διδάξουν φέτος.
Η περίοδος αυτή της ολομέτωπης επίθεσης στο δημόσιο σχολείο και στον εκπαιδευτικό, κορυφώθηκε με τον νέο νόμο για το Λύκειο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και θα τον ψηφίσει τις επόμενες μέρες.
Με τον νόμο αυτό μπαίνουν νέοι ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπου θα αδυνατούν να ολοκληρώσουν το Γενικό Λύκειο, μέσα από ένα εξουθενωτικό πλέγμα εξεταστικών μέτρων και μορφωτικών φραγμών (πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα κατεύθυνσης κύρια στη Γ' Λυκείου) και θα οδηγούνται στα  Τεχνολογικά Λύκεια της μαθητείας (φτηνό εργατικό δυναμικό) και της πρόωρης κατάρτισης (μετά το Γυμνάσιο) ή πρόωρα στην αγορά εργασίας.
Οι εξελίξεις αυτές μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους (φορολογικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, χρέη-δάνεια στις τράπεζες, πλειστηριασμοί, συλλογικές συμβάσεις, μισθοί-ασφάλιση, συντάξεις) επιβάλλουν και στην ΟΛΜΕ, μαζί με όλους τους κλάδους των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, να δημιουργήσουν άμεσα ένα μεγάλο, ενωτικό, αγωνιστικό ρεύμα ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Με ένα "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ", πρέπει να πλημμυρίσουν οι γειτονιές και οι δρόμοι των πόλεων της χώρας, γιατί είμαστε ήδη με  ΝΕΟΛΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ.
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλο το λαό διακηρύσσουν ότι με ενιαίο, μαζικό, ενωτικό και ανυποχώρητο αγώνα θα αγωνιστούν για:
·         Να ανατραπεί τώρα αυτή η βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
·         Να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή και η λεηλασία του κοινωνικού πλούτου
·         Να διαγραφεί το χρέος και να ενταθεί η πάλη ενάντια στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που επιβάλλει η ΕΕ σε όλα τα κράτη
·         Ρήξη με τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους θα αναπτύξουμε αγώνες ώστε:
-        Να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου: το φως, το νερό, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, το περιβάλλον είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να είναι προσιτά για όλο το λαό.
-        Να γίνει γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, με ταυτόχρονη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
-        Να σταματήσει η καταλήστευση του λαού από τη φορολογική επιδρομή, να αλλάξει ριζικά το φορολογικό σύστημα, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
-        Να γίνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζόμενων με κατάργηση των μέχρι τώρα νόμων που μείωσαν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
-        Να πούμε όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και στην εξαφάνιση του εφάπαξ.
-        Να καταργηθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις.
-        Να ληφθούν έκτακτα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχια.
-        Να διαγραφούν τα χρέη των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των άνεργων προς τις τράπεζες.
-        Να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
-        Να χτίσουμε αγωνιστική αλληλεγγύη για την υπεράσπιση κάθε αδύναμου εργαζόμενου, ειδικά των παιδιών, ανεξάρτητα εθνικότητας, θρησκείας και φύλου.
-        Να πούμε όχι στη λογική της φιλανθρωπίας, της ανάθεσης, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ:
§         Καμία διαθεσιμότητα-απόλυση εκπαιδευτικού. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, να καταργηθεί ο ν.4172/13. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκα. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
§         Κατάργηση του νόμου για τις υποχρεωτικές μετατάξεις και του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις.
§         Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει τους εκπαιδευτικούς υπό διωγμό.
§         Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας.
§         Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του ν.4152/13.
§         Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεώτερων. Κατάργηση του ν.4024/11.
§         Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείου. 20 μαθητές κατ' ανώτατο όριο στην τάξη, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Ουσιαστική χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
§         Να αποσυρθεί το νσχ για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο (λέμε όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, την ιδιωτικοποίηση και την καθιέρωση της πρόωρης κατάρτισης μετά το Γυμνάσιο).
§         Καθιέρωση πραγματικά ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου που θα μορφώνει όλα τα παιδιά με όλη τη γνώση. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο μεταβατικό διάστημα.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς.
 Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
 Να ανατραπεί η πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Βασικός μας στόχος μετά τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ (4-5/9) σε κάθε περιοχή-Δήμο-συνοικία είναι να δημιουργηθεί ενιαίο-αγωνιστικό μέτωπο με γονείς, μαθητές, δάσκαλους και εργασιακούς φορείς της κάθε περιοχής και να σχεδιαστεί η κοινή δράση με συσκέψεις φορέων, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις μέσα από τη δημιουργία πλατιών επιτροπών αγώνα.
Ταυτόχρονα η ΟΛΜΕ σε κεντρικό επίπεδο να σχεδιάσει τις αγωνιστικές-απεργιακές δράσεις με τις ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα πρωτοβάθμια σωματεία, απαιτώντας και από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού-συγκλίσεων και κορύφωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Στα πλαίσια αυτά η απεργιακή πρόταση που είναι αντίστοιχη της επίθεσης που δεχόμαστε και που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μιας άμεσης, γενικευμένης και καθολικής αντιπαράθεσης των εργαζόμενων με την πολιτική της Κυβέρνησης, να οδηγήσει τους αγώνες σε κορύφωση και ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι η απεργία διάρκειας με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 5μερων και γενικές συνελεύσεις ΕΛΜΕ για εκτίμηση κάθε πέμπτη μέρα, καθώς και Γενική Συνέλευση Προέδρων με αρχή στις 16/9.
Η κάθε ΕΛΜΕ μέσα από τις κοινές απεργιακές επιτροπές να πάρει όλα τα μέτρα περιφρούρησης του αγώνα.
Η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ να πάρουν όλα τα μέτρα για τη δημιουργία Απεργιακού Ταμείου Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των συναδέλφων που έχουν άμεσο και οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
-        Καμιά απόλυση συναδέλφου
-        Ανάκληση διαθεσιμοτήτων-υποχρεωτικών μετατάξεων
-        Κανείς συνάδελφος εκτός της Διεύθυνσης που εργάζεται
-        Να μην περάσει ο νέος νόμος για τα Λύκεια. Όχι το σχολείο των εξεταστικών φραγμών, της ιδιωτικοποίησης, της μαθητείας, της μαθητικής διαρροής, της αγοράς.