Ενημερωτικό 25

Γράφει ο Κατσαρός Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας
Μεσολόγγι, 10-07-2015

Επιλογή στελεχών εκπαίδευσης
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής Διευθυντών – Υποδιευθυντών στα σχολεία της περιοχής μας, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που έχουμε επισημάνει στο παρελθόν.
Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους κάθε επιτυχία στο έργο τους, σε εποχές δύσκολες τόσο για τη χώρα όσο και για την Εκπαίδευση…

17ο Συνέδριο ΟΛΜΕ

Εν μέσω ιστορικών καταστάσεων για τον τόπο μας, πραγματοποιήθηκε το 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ στην Αθήνα. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι τετραήμερο (1-4 Ιουλίου) αλλά τελικά λόγω του δημοψηφίσματος έγινε τριήμερο (1-3 Ιουλίου).

Για μια ακόμη φορά, το Συνέδριο ασχολήθηκε περισσότερο με θέματα πολιτικής παρά με Εκπαιδευτικά. Έτσι κι αλλιώς όμως από τη μια σε αυτή τη συγκυρία, τα όποια αιτήματα του κλάδου είναι σε άμεση εξάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις και από την άλλη τα κυρίαρχα αιτήματα του κλάδου επιβεβαιώθηκαν από όλους. Συνεπώς η στάση των συνέδρων ήταν απόλυτα κατανοητή.


Μεγάλη κόντρα υπήρξε για το θέμα του δημοψηφίσματος, αφού οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν πρόταση υπέρ του «ΟΧΙ». Σε αυτή την πρόταση περιλαμβανόταν αναφορά για έξοδο της χώρας από την ΕΕ και την ευρωζώνη (αποχώρηση από το Ευρώ) και γι αυτό το λόγο δεν ψηφίστηκε από την ΣυνΕΚ. Τελικά, μετά από παραπάνω από …5 ώρες συνεχών «διαπραγματεύσεων» κι ενώ συζητούνταν τα υπόλοιπα θέματα, δεν πέρασε η πρόταση.

Η θέση της ΔΑΚΕ στο συγκεκριμένο θέμα συμπυκνωμένη:

  • Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί δημοκρατικό, συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων.
  • Το ερώτημα του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος είναι ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ και ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ.
  • Η ΔΑΚΕ είναι πάντα αντίθετη σε συμφωνίες σε βάρος του κλάδου των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των Ελλήνων γενικότερα.
  • Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης
  • Αδιαπραγμάτευτη η πορεία της χώρας, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Όσον αφορά στις αποφάσεις του Συνεδρίου:

  • κατατέθηκε πρόταση από ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις, κατά της αξιολόγησης οποιασδήποτε μορφής, και καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα η διαφοροποίηση των ΣυνΕκ, αφού συντάχθηκε με το «λευκό» των ΔΑΚΕ και ΠΕΚ (που είναι υπέρ της αξιολόγησης διαχρονικά αλλά με όρους που θα συζητηθούν – διαμορφωθούν με τη σύμφωνη γνώμη του κλάδου). Η πρόταση ΔΕΝ πέρασε. 
  • υπερψηφίστηκε εισήγηση για επικαιροποίηση των αιτημάτων του κλάδου όπως εκφράζονται στις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, στα 2 υπομνήματα προς τον Υπουργό κ. Μπαλτά και τις ΓΣ Προέδρων. Εδώ όμως υπάρχει το παράδοξο, ότι δηλαδή στις αποφάσεις περιλαμβάνεται και θέση κατά της αξιολόγησης οποιασδήποτε μορφής (με την τότε σύμφωνη γνώμη των ΣυνΕκ….) οπότε υπάρχει …μπέρδεμα!...
  • προτάθηκε η επαναφορά της συνδρομής στα 15€ (από 10€ που είναι σήμερα). Η πρόταση (που κατατέθηκε από την ΣυνΕκ) δεν πέρασε, κι έτσι η συνδρομή παραμένει και αυτή τη διετία στα 10€ για κάθε μέλος.
  • υπερψηφίστηκε πρόταση να καλύπτονται συνδικαλιστικά από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ οι συνάδελφοι που μετατάχθηκαν στα ΙΕΚ. Αυτή η πρόταση απαιτεί καταστατικές τροποποιήσεις για τις ΕΛΜΕ που δεν υπάρχει πρόβλεψη, άρα απαιτεί Γενικές Συνελεύσεις με θέμα τις τροποποιήσεις στα καταστατικά.
  • για τη θέση του κλάδου σε ότι αφορά στην υπηρεσιακή κατάσταση των αναπληρωτών, υπερψηφίστηκε πρόταση (κατατέθηκε από τη ΔΑΚΕ) για υιοθέτηση της πρόσφατης θέσης της ΟΛΜΕ περί διορισμών.
  • υπερψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα κατά της δίωξης του συναδέλφου Μαργαρίτη Θεόδωρου, που κατέθεσα εκ μέρους της ΓΣ που πραγματοποιήσαμε για την εκλογή συνέδρων και στην οποία επίσης ομόφωνα είχαμε υπερψηφίσει.

Δείτε παρακάτω την ομιλία μου:


Μπορείτε να δείτε τις ομιλίες των εκπροσώπων της ΔΑΚΕ καθώς και τις ομιλίες όλων των συνέδρων όπως αναρτήθηκαν στο site της ΟΛΜΕ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο blog  της Α ΕΛΜΕ.

Κατά τις διαδικασίες για εκλογή νέου ΔΣ που ακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
Σύνολο Αντιπροσώπων 379
Ψήφισαν: 379
Έγκυρα: 375
Λευκά – Άκυρα: 4
Έλαβαν
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ στο ΔΣ
ΣυνΕκ
133
4
ΔΑΚΕ
84
3
Παρεμβάσεις
66
2
ΠΑΜΕ
51
2
Εκλέγονται:
Ζωγραφάκη Ελένη (ΣυνΕκ), Μαλαγάρης Θεόδωρος (ΣυνΕκ), Ξυπολιά Θεοδώρα (ΣυνΕκ), Μπουντουλούλης Ευάγγελος (ΣυνΕκ), Κωνσταντίνου Νικηφόρος (ΔΑΚΕ), Παπαχρήστος Νίκος (ΔΑΚΕ), Τσούχλος Θεόδωρος (ΔΑΚΕ), Γιαννάτου Κυριακή (Παρεμβάσεις), Ιωαννίδου Παναγιώτα (Παρεμβάσεις), Ακτύπης Δημήτρης (ΠΑΜΕ), Δάρδαλης Νίκος (ΠΑΜΕ)

Συμφωνία και νέο μνημόνιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, και με δεδομένο ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία και νέο μνημόνιο λόγω του νέου δανεισμού που ζήτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχονται μέρες δύσκολες για όλους μας…

Δυστυχώς η καθυστέρηση των τελευταίων 5-6 μηνών λόγω της επικίνδυνης (όπως αποδείχτηκε) πολιτικής των οικονομικών παιγνίων του ανεκδιήγητου Βαρουφάκη, εγκλώβισαν τον τόπο σε οικονομικά μέτρα πολλαπλάσια των αρχικών που είχαν αρχικά προταθεί στην κυβέρνηση.

Αν και δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση, να σημειωθεί ότι το mail Χαρδούβελη περιελάμβανε μέτρα 1- 1.5 δις € ενώ από ότι φαίνεται το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα 10 φορές μεγαλύτερα!!!! Αυτό τα λέει όλα.

Και μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα του mail Χαρδούβελη τα κρίναμε απαράδεκτα και κάναμε εκλογές για να αποφύγουμε την εφαρμογή τους ενώ τα μέτρα που μας προτάθηκαν από τους δανειστές ύψους 8.5 δις € τα κρίναμε επίσης απαράδεκτα και κάναμε δημοψήφισμα.

Απορώ… Το Δεκέμβριο του 2014 ήταν χειρότερα τα πράγματα από ότι είναι σήμερα?

Ρητορικό το ερώτημα και τα συμπεράσματα δικά σας…