Κ. Κατσαρός - Αναλυτική παρουσίαση και σχόλια για τις εκλογές αιρετών

Μεσολόγγι 10/11/2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Συνάδελφοι,
καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους από εσάς στηρίξατε την παράταξη της ΔΑΚΕ στα ψηφοδέλτια της οποίας ήμουν υποψήφιος αλλά και όσους με ψηφίσατε μεταξύ πολλών και καλών συναδέλφων αγωνιστών καθηγητών. Φιλοδοξία μου μετά την εκλογή μου ως αναπληρωτής αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας είναι να εκπροσωπώ όλους τους συναδέλφους όπως πάντα με συνέπεια λόγων και έργων.
Όπως μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, μετά την πρώτη μελέτη των αποτελεσμάτων, σας στέλνω σχόλια συνοδευμένα με αναλυτικούς πίνακες αποτελεσμάτων για τις εκλογές και στα τρία υπηρεσιακά συμβούλια.
Στους πίνακες φαίνεται εκτός των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων και το πώς ψήφισαν οι συνάδελφοι σε κάθε περιοχή, δηλαδή στην Α και τη Β ΕΛΜΕ.
Πρώτο σχόλιο: αποχή

Η αποχή ήταν της τάξης του 14% συνολικά. Στην περιοχή της Α ΕΛΜΕ ήταν μεγαλύτερη (19% περίπου). Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 5 συναδέλφους των σχολείων στην περιοχή μας «γύρισε την πλάτη» στις εκλογές. Είναι φυσικά ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει. Το επόμενο crash test είναι το Μάιο με τις εκλογές για το συνέδριο της ΟΛΜΕ και η καλύτερη απάντηση σε όσους προτείνουν …μέτρα θα είναι η μαζική συμμετοχή μας.
Δεύτερο σχόλιο: τοπικά χαρακτηριστικά ψηφοδελτίων
Στις εκλογές για το ΠΥΣΔΕ, βλέπουμε ότι η αποδοχή είναι δυσανάλογη στις δύο περιοχές για τα ψηφοδέλτια της Συμμετοχής αλλά και της ΑΣΚ και παρατηρούμε μεγάλες διαφορές στις ψήφους. Αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο της Συμμετοχής απαρτίζεται (πλην ενός) από συναδέλφους της Β ΕΛΜΕ ενώ το ψηφοδέλτιο της ΑΣΚ (πλην ενός) από συναδέλφους της περιοχής μας.
Τρίτο σχόλιο: Φθίνουσα πορεία. Μύθος;
Συνήθως οι λεγόμενες μεγάλες παρατάξεις έχουν μεγάλη αποδοχή στο τοπικό συμβούλιο (ΠΥΣΔΕ) η οποία φθίνει «ανεβαίνοντας» προς το περιφερειακό (ΑΠΥΣΔΕ) και ακόμη περισσότερο στο κεντρικό (ΚΥΣΔΕ). Το αντίστροφο συμβαίνει για τις λεγόμενες «μικρότερες» παρατάξεις.
Φέτος για πρώτη φορά το φαινόμενο αυτό παύει να ισχύει. Για παράδειγμα η ΔΑΚΕ έχει μικρότερο ποσοστό στο ΠΥΣΔΕ από αυτό του ΑΠΥΣΔΕ και σχεδόν ίδιο με αυτό στο ΚΥΣΔΕ. Η Συμμαχία έχει επίσης χαμηλό ποσοστό στο ΠΥΣΔΕ (φαινόμενο που βλέπουμε και στο ψηφοδέλτιο της ΑΕΚ). Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε επίπεδο τέτοιων εκλογών.
Τέταρτο σχόλιο: η ΔΑΚΕ ξεκάθαρα πρώτη
Στις εκλογές και για τα τρία Υπηρεσιακά Συμβούλια φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι συνάδελφοι που στηρίζουν τη ΔΑΚΕ είναι διπλάσιοι τουλάχιστον από αυτούς που στηρίζουν την δεύτερη παράταξη.
Αυτό οφείλεται αφενός στην σωστή παρουσία και τις παρεμβάσεις των αιρετών μας στα συμβούλια αλλά προφανώς και στη θέληση των εκπαιδευτικών να επιβραβεύσουν τη συνεπή στάση της παράταξης σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν, πράγμα που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Η ψήφος των συναδέλφων δίνει όμως και μήνυμα μη ανοχής σε ακραίες θέσεις που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε τέλμα...
Πέμπτο σχόλιο: Τι ήθελε η Αριστερά για τη θέση του δεύτερου αιρετού στο ΠΥΣΔΕ;
Ήταν ξεκάθαρο πριν τις εκλογές ότι για τη δεύτερη θέση του αιρετού στα ΠΥΣΔΕ όλα τα σενάρια ήταν ανοιχτά. Το ξέραμε όλοι όσοι ασχολούμαστε στοιχειωδώς, και φυσικά πρωτίστως όσοι έδειχναν ότι τους ενδιέφερε η θέση. Τελικά φάνηκε ότι ούτε η θέση αιρετού μπορεί να ενώσει τις αριστερές (πλην ΣυνΕκ) παρατάξεις.
Βάση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι οι αριστερές δυνάμεις (πλην ΣυνΕκ) θα καταλάμβαναν με άνεση τη δεύτερη θέση αιρετού. Προφανώς όμως οι διαφορές στο χώρο είναι μεγαλύτερες από τις συναινέσεις και όπως έχω τονίσει πολλές φορές είναι εν πολλοίς κύρια αιτία για την «απενεργοποίηση» της ΟΛΜΕ. Αυτό εξάλλου το είδαμε και πρόσφατα στην τελευταία ΓΣ Προέδρων με την αδυναμία ψήφισης κάποιας πρότασης αφού η κάθε αριστερή παράταξη επέμεινε στη δική της θέση και δεν υπήρξε καμία σύνθεση στην οποία η ΔΑΚΕ είχε δηλώσει ότι θα συμμετείχε.
Αποτελέσματα εκλογών για το ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας


Αποτελέσματα εκλογών για το ΑΠΥΣΔΕ Δυτικής Ελλάδας


Αποτελέσματα εκλογών για το ΚΥΣΔΕ

Συγκριτικά Αποτελέσματα
Κοιτάζοντας τα συγκριτικά αποτελέσματα των τελευταίων τριών αναμετρήσεων στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, προκύπτουν επίσης κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.
Έκτο σχόλιο: Το μυστήριο του ΠΥΣΔΕ…
Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εκ πρώτης όψεως ούτε η πτώση της ΔΑΚΕ ούτε της Συμμαχίας (που όμως έχει τη δικαιολογία της διάσπασης του ψηφοδελτίου) στις εκλογές του ΠΥΣΔΕ. Και οι δύο παρατάξεις κερδίζουν δυνάμεις στις εκλογές για το ΑΠΥΣΔΕ, πράγμα που περιπλέκει τις υποθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.
Ίσως η απάντηση να βρίσκεται κρυμμένη στα αναλυτικά (ανά ΕΛΜΕ) αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών για υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά δεν διαθέτω δυστυχώς τέτοια στοιχεία κι έτσι μου είναι δύσκολο να εξηγήσω τί χαρακτηριστικά έχει η διαφορά ψήφου μεταξύ ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ.
Έβδομο σχόλιο: όπως στο ΠΥΣΔΕ έτσι και στο ΚΥΣΔΕ…
Αν και το ΠΥΣΔΕ ασχολείται με τοπικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες στην άσκηση του λειτουργήματός μας, φαίνεται ότι και στις εκλογές του ΠΥΣΔΕ ψηφίζουμε βάση πολιτικών – παραταξιακών τοποθετήσεων και μόνο…
Είναι γνωστή η «διάσπαση» του ψηφοδελτίου της Συμμαχίας με την αποχώρηση της πλευράς του σ. Κούστα που δημιούργησε ένα νέο ψηφοδέλτιο. Η παράταξη όμως του σ. Κούστα πήρε στο ΠΥΣΔΕ το ίδιο ποσοστό με αυτό που πήρε και για τις εκλογές στο ΑΠΥΣΔΕ. Όμοια και για την παράταξη των ΣυνΕκ. Συνεπώς, φαίνεται τελικά ότι η παράταξη του εν ενεργεία αιρετού δεν ψηφίζεται βάση της παρουσίας (καλής ή κακής είναι άλλο θέμα) του αιρετού στο συμβούλιο αλλά βάση παραταξιακής ταυτότητας.
Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αποδειχτεί αυτή τη στιγμή και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί σε προσεχείς εκλογές.
Όγδοο σχόλιο: νικητές και ηττημένοι…
Με βάση τους πίνακες και όσα είπαμε, οι μόνοι σίγουρα χαμένοι είναι η ΑρΕν και οι Παρεμβάσεις που στα συγκριτικά αποτελέσματα φαίνεται να χάνουν δυνάμεις. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι απώλειες είναι μεγάλες. Στους κερδισμένους σίγουρα είναι η παράταξη της ΑΣΕ(ΠΑΜΕ). Θα μου επιτρέψετε όμως να τονίσω ότι και οι ΣυνΕκ είναι κατά την προσωπική μου άποψη στους κερδισμένους, αφού αν και είναι η μοναδική παράταξη που στο παρελθόν (27/10/2016, παραμονές των προηγούμενων εκλογών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια) έχει εκδώσει ανακοίνωση στήριξης του κυβερνητικού «έργου» στην εκπαίδευση κατάφερε και διατήρησε δυνάμεις με έκπληξη την άνοδο ακόμη και στην κάλπη για το ΚΥΣΔΕ που έχει σαφώς πολιτικά χαρακτηριστικά.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο και θα σταματήσω εδώ την υποκειμενική έτσι κι αλλιώς ανάλυσή μου. Προσπάθησα βάση των στοιχείων που είχα συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια να προσεγγίσω το θέμα και φυσικά θα είχε ενδιαφέρον να υπάρξει απάντηση σε κάποιες προσωπικές απορίες μου. Σίγουρα αυτές οι εκλογές είχαν πολλά μηνύματα (φανερά και κρυφά) και όσοι ασχολούμαστε βγήκαμε «συνδικαλιστικά σοφότεροι»…
Να σημειώσω και πάλι ότι η συγκεκριμένη «μελέτη» των αποτελεσμάτων είναι η προσωπική ματιά στις εκλογές και δεν συνδέεται με την άποψη της παράταξής μου ή την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Α ΕΛΜΕ.
Κ. Κατσαρός