Τα σχολεία, το πρώτο μαζικό πείραμα ανοσίας της αγέλης στην Ελλάδα.

          Η κυβέρνηση ακολουθώντας τη γενική κατεύθυνση των ευρωπαϊκών χωρών που ανοίγουν ελεγχόμενα σχολεία και δομές εκπαίδευσης, αποφάσισε χτες το άνοιγμα των σχολείων από τις 11/5 για τη γ λυκείου και από 18/5 για την υπόλοιπη δευτεροβάθμια με εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν τις υποδομές για να υποστηριχθεί αυτή η επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, οι σχολικές αίθουσες στα υπερμεγέθη σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων είναι μικρές και στην πλειονότητά τους ανήλιαγες. Το προσωπικό καθαριότητας είναι ελλιπέστατο, με καθαρίστριες που διακτινίζονται σε πολλά σχολεία εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι τουαλέτες δεν πληρούν ούτε στοιχειωδώς τους κανόνες υγιεινής και οι βρύσες του νερού παραπέμπουν σε άλλη εποχή.

        Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις των μαθητών, οι οποίες θα γίνονται με ΜΜΜ προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες αποστάσεις, αφού σχολεία γειτονιάς δεν υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα στην επαρχία και τα ΕΠΑΛ. Όσο για τη βιντεοσκόπηση και τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος για τους απόντες , πέρα από το ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση εργασιακών αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων , είναι και αστείο αν σκεφτεί κανείς τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων σήμερα.
   Επομένως, το υπουργείο ξεκινάει το πείραμα χωρίς υποδομές και προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού!
   Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ελεγχόμενο πείραμα ανοσίας αγέλης, που δεν αποσκοπεί στην κάλυψη  παιδαγωγικού χρόνου, πράγμα το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς ανέφικτο δεδομένων των συνθηκών ανοίγματος (ελάχιστος χρόνος , εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών κλπ). Για τους λόγους αυτούς η ΑΡΕΝ θεωρεί ότι όσοι συνάδελφοι και μαθητές μας  έχουν νοσήματα ή/και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, δικαιούνται και πρέπει να ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ
    Η κυβέρνηση, επίσης, παρακάμπτει τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες αναπληρωτές συνάδελφοί μας οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν και να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στις περιοχές που υπηρετούν, εν μέσω πανδημίας.
   Κατά τα λοιπά, για το πόσο εννοεί το υπουργείο τα μέτρα προστασίας, αρκεί να δει κανείς το νομοσχέδιο που προωθεί, στο οποίο αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια, και να επισημάνουμε ότι το ίδιο νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό παιδείας να τροποποιεί  κατά το δοκούν τον αριθμό μαθητών των ΕΠΑΛ!!!
   Όσο για το πόσο ενδιαφέρεται το υπουργείο για την προστασία των μαθητών ,το εν λόγω νομοσχέδιο κυριολεκτικά συνθλίβει την εφηβεία με πολλαπλούς διαγωνισμούς, τράπεζες θεμάτων και απορρίπτει χιλιάδες μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης θέτοντας ως όριο για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ την ηλικία των 17 ετών!!!!
   Εν καιρώ καραντίνας και έντονου φόβου, ανυπαρξίας ισχυρής ΟΛΜΕ που θα προστάτευε τα εργασιακά μας δικαιώματα ως όφειλε, είναι απαραίτητο τα πρωτοβάθμια σωματεία να ενημερώσουν τους συναδέλφους, να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.
·                     Να περιφρουρήσουμε ότι θα τηρηθεί η οδηγία για μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα το 15, και ότι δεν θα καταστρατηγηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών.
·                     Να διεκδικήσουμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν έγκαιρα όλα τα κενά και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
·                     Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαρισμού σχολείων ΤΩΡΑ!
·                     Χορήγηση με κρατική ευθύνη όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες , γάντια)
·                     Καμία βιντεοσκόπηση μαθήματος στην τάξη! ΣΤΟΠ στην ασυδοσία και τις «νεωτεριστικές», αντιεπιστημονικές και νεοφιλελεύθερες ιδέες σας! Η τηλεκπαίδευση δεν ήρθε για μείνει, ας γίνει σαφές με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση.


                                                                                            ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΕΝ