Συνεχίζονται οι υπηρεσιακές μεταβολές

 Μεσολόγγι, 29/8/2021

Συνάδελφοι,

μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, κι ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των χιλιάδων διορισμών, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή να αρχίσουν πολύ πρόωρα οι διαδικασίες κάλυψης των λειτουργικών κενών των σχολείων της χώρας. Το πόσο εύστοχη ήταν η επιλογή ήδη το βιώνουμε και στην περιοχή μας, αφού τα κενά δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν με κλειστά σχολεία.

Συμπληρωματικά, στις εκπαιδευτικές σελίδες αναφέρεται ότι το Υπουργείο έχει δώσει οδηγία στις ΔΔΕ να αναρτήσουν στην πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ τόσα κενά όσες και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Είναι όμως γνωστό ότι τα κενά που υπάρχουν (ή θα υπάρξουν) είναι σαφώς περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ΔΔΕ θα πρέπει να κάνει ανάρτηση «κάποιων» κενών κατά προτεραιότητα αφήνοντας για επόμενη φάση τα υπόλοιπα. Είναι μια τακτική που ακολουθούνταν και τα προηγούμενα χρόνια κατά την οποία, κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι αναπληρωτές της Α φάσης κάλυπταν κενά στη λογική της ομαλής λειτουργίας των σχολείων και σε περιπτώσεις που υπήρχε περιθώριο γινόταν αργότερα βελτίωση της τοποθέτησης, πράγμα που δεν γνωρίζω πόσο εύκολο θα είναι φέτος αφού οι τοποθετήσεις γίνονται πλέον μέσω της πλατφόρμας…

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν είχαν γίνει οι τοποθετήσεις όλων των κατηγοριών των «παλιών» μόνιμων πριν καν τοποθετηθούν οι νεοδιορισμένοι (όπως συνέβη σε πολλά ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ της χώρας) δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως ούτε αυτό είναι απόλυτα σωστό, αφού όπως είπαμε τα κενά δεν είναι δυνατό να είναι γνωστά τόσο νωρίς. Άρα το πρόβλημα ξεκίνησε από τη βιασύνη του Υπουργείου, όπως έχω ξαναγράψει, και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις ΔΔΕ να απαλυνθούν οι συνέπειες των αποφάσεων αυτών… Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αλλάξουν στην πορεία και κάποιες από τις αρχικές τοποθετήσεις μόνιμων.

Μετά από 11700 μόνιμους διορισμούς συναδέλφων και 25000 διορισμούς αναπληρωτών στην Α φάση, αποτελεί πραγματικό άθλο για το Υπουργείο το ότι κατόρθωσε να υπάρχουν εντονότατα παράπονα φέτος. Ίσως οι ασχολούμενοι με την Κοινή Γνώμη που ήθελε «γεμάτα» σχολεία πριν ακόμη ανοίξουν να υπερίσχυσαν των ασχολούμενων με την Κοινή Λογική που θέλει αποτελεσματικές και εύστοχες παρεμβάσεις.

Αύριο, και με βάση τις οδηγίες, θα αναρτηθεί μέρος των κενών που υπάρχουν (τόσα - όσα όπως λέμε) στα οποία θα τοποθετηθούν οι αναπληρωτές Α φάσης άμεσα μέσω ΟΠΣΥΔ. Την Τρίτη 31/8 θα τοποθετηθούν οι αποσπασθέντες από άλλα ΠΥΣΔΕ ή εντός ΠΥΣΔΕ και τέλος από 2-6 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι τοποθετήσεις λειτουργικά υπεράριθμων, ευρισκόμενων στη διάθεση και για συμπλήρωση ωραρίου.

 

Κατσαρός Κωνσταντίνος

π. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας