ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ


Απλούστερη γίνεται η διαδικασία απαλλαγής όσων μαθητών δεν επιθυμούν να αρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που έχει σταλεί στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα σχολεία. Έτσι στο εξής θα απαιτείται μια απλή δήλωση των γονέων, χωρίς αιτιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι αλλοδαποί μαθητές που είναι αλλόθρησκοι όσο και οι Έλληνες θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή μέσω των γονέων τους, χωρίς να δηλώνουν για παράδειγμα ότι δεν είναι χριστιανοί ή ότι είναι άθεοι.

«Η ρύθμιση αυτή κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος. Ήταν απαραίτητη η διασαφήνιση, εάν σκεφτούμε ότι περίπου το 15% των μαθητών στη δευτεροβάθμια είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κώστας Μανιάτης, για να τονίσει ωστόσο ότι «αρκούσε -και πρέπει- το μάθημα των Θρησκευτικών να αποκτήσει περιεχόμενο περισσότερο θρησκειολογικό, ώστε να καλύπτει και τους μαθητές που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι».

Η δήλωση των γονέων θα πρέπει να είναι ως εξής:

Ημερομηνία:___________________

Υπ'όψην διευθυντή ___________________


Βάσει της Εγκυκλίου Γ2/ 61723-13/6/2002 του Υπουργείου Παιδείας, επιθυμώ να απαλλαγεί άμεσα ο γιός μου/ η κόρη μου ________________________ από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών, καθώς και από τις σχολικές προσευχές και τον εκκλησιασμό.

Με εκτίμηση,


______________________

Η Εγκύκλιος Γ2/61723/13-06-2002, του ΥΠ.Ε.Π.Θ. αναφέρει:

«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση "θρήσκευμα" στον απολυτήριο τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως».

Επίσης σε δελτίο τύπου του YΠEΠΘ στις 24-02-2005 αναφέρεται:

«Για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες (εννοεί εκκλησιασμός, προσευχές, θρησκευτικές γιορτές κλπ.), το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών»
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας αναφέρεται:
Άρθρo 2.1: Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας
Άρθρo 5.2: Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο»
Άρθρο 13.1: Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.