ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Πλατεία Μπότσαρη
Τηλ.: 2631024415
30200, Μεσολόγγι
Μεσολόγγι, 5/10/2008

ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας
και Θρησκευμάτων
κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτουμε το παρόν υπόμνημα, που αναφέρεται σε επείγοντα προβλήματα και σε δυσλειτουργίες των σχολείων της περιοχής μας.

Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα ελλείψεις εκπαιδευτικών σε ορισμένες ειδικότητες με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των σχολείων (π.χ. ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, ΕΠΑΣ Μεσολογγίου).

Το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας είναι ιδιαίτερα οξυμένο αφού ελάχιστα σχολεία πληρούν τις προϋποθέσεις των σύγχρονων Σχολείων.
Υπάρχει έλλειψη διδακτηρίων και εγκατάλειψη των υπαρχόντων.

Συγκεκριμένα:

Στο Μεσολόγγι,
-Το 1ο Γυμνάσιο (Παλαμαϊκή Σχολή) λειτουργεί σε ΤΟΛ με αποτέλεσμα μαθητές και καθηγητές εργάζονται κάτω από επιβαρημένες υλικοτεχνικές και παιδαγωγικές συνθήκες. Η καθαίρεση του παλιού και επικίνδυνου κτιρίου παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη με προφανείς κινδύνους για τους μαθητές.
-Το 2ο Γυμνάσιο στεγάζεται σε κληροδότημα κτισμένο το 1900 χωρίς να πληροί πλέον ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές. Η ένταξη της ανέγερσης νέου σχολείου στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα –Σ.Δ.Ι.Τ., μας βρίσκει αντίθετους αφού θεωρούμε ότι τα Δημόσια σχολεία δεν πρέπει να εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα με κανόνες αγοράς.
-Το 1ο και 2ο Λύκειο λειτουργούν στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα με τις αίθουσες χωρισμένες στα δύο με νοβοπάν και γυψοσανίδες έχοντας τις μισές από τις αρχικές διαστάσεις, ενώ τα ΤΟΛ συμπληρώνουν και εκεί τις υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαστήριο Πληροφορικής που χρησιμοποιείται και από τα δύο Λύκεια βρίσκεται στα αποδυτήρια του Γυμναστηρίου!
Άμεσα απαιτείται η κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση του 2ου Λυκείου με απόδοση του υπάρχοντος συγκροτήματος στο 1ο Λύκειο, μετά από έλεγχο της στατικής επάρκειας και επαναφορά των χωρισμένων αιθουσών στην αρχική τους μορφή. Ο Δήμος Μεσολογγίου έχει υποσχεθεί ότι μπορεί να διαθέσει οικόπεδο.

-Στη Ναύπακτο,
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ και ΣΕΚ αφού το ένα κτίριο έχει κριθεί ετοιμόρροπο και δεν έχει προχωρήσει η μελέτη κατεδάφισης και επανακατασκευής. Οι αίθουσες διδασκαλίας δεν επαρκούν με αποτέλεσμα οι μαθητές χάνουν καθημερινά μαθήματα.
Οι αίθουσες του 1ου και 2ου Γυμνασίου καθώς και του 1ου και 2ου Λυκείου δεν επαρκούν και απαιτείται η κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση του ενός από τα δύο Λύκεια ανατολικά της πόλης, κοντά στο 3ο Γυμνάσιο. Έτσι με κατάλληλη αναδιάταξη του μαθητικού δυναμικού θα λυθούν και τα στεγαστικά προβλήματα του 1ου και του 2ου Γυμνασίου.

-Στον Αστακό,
Απαιτείται νέο κτίριο για το Γυμνάσιο σε οικόπεδο του Δήμου που υπάρχει. Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Γυμνάσιο πρέπει μετά από βελτιώσεις να αποδοθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τις ανάγκες του Δημοτικού σχολείου που στεγάζεται στον ίδιο χώρο.
Επίσης στο Λύκειο Αστακού απαιτείται η ανέγερση Γυμναστηρίου.

-Στην Κατοχή,
Απαιτείται νέο κτίριο για την εγκατάσταση της ΕΠΑΣ Κατοχής στο οικόπεδο του παλιού Γυμνασίου (που μετακόμισε στο νέο κτίριο).

Στο Νεοχώρι,
Απαιτείται νέα πτέρυγα έξι αιθουσών στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου - Λυκείου.

-Στο Αιτωλικό,
Απαιτείται άμεσος έλεγχος της στατικής των κτιρίων Γυμνασίου Λυκείου και επισκευές. Το υπάρχον κτίριο επαρκεί μόνο για τις ανάγκες του Γυμνασίου και συνεπώς πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής νέου Λυκείου.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Σπύρος Ξουργιάς Ανδρέας Στυλιανού