Είναι γνωστό ότι το παλαιό κτίριο της «Παλαμαϊκής Σχολής» έχει κριθεί ακατάλληλο για την στέγαση των μαθητών του 1ου γυμνασίου Μεσολογγίου και από το σχολικό έτος 2007-08 τα μαθήματα γίνονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες (ΤΟΛ) κάτω από αντίξοες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς (βλέπε φωτογραφίες).
Ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου , η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας , οι φορείς της εκπαίδευσης και άλλοι σύλλογοι σε κοινή σύσκεψη προ 3 ετών αποφάσισαν την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου και την ανέγερση νέου, που θα καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις, με τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας (περίπου 600.000 ευρώ για την έναρξη του έργου). Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας επίσης ομόφωνα αποφάσισε την ανέγερση νέου διδακτηρίου, που αρχιτεκτονικά θα είναι παρόμοιο με το παλαιό κτίριο για να διατηρηθεί και η πολιτιστική και ιστορική του αξία.
Κάποιοι συμπολίτες μας που διαφωνούν με την κατεδάφιση του κτιρίου αν και δεν παρέστησαν σε καμιά κινητοποίηση ή σύσκεψη τα προηγούμενα χρόνια, ξαφνικά πήραν πρωτοβουλία αγνοώντας τους φορείς της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους γονείς και τους μαθητές και με συλλογή υπογραφών και υπομνήματα ( 200 υπογραφές περίπου, σε σχέση με 1500 μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου που ομόφωνα μέσω του σχολικού συμβουλίου ζητούν νέο κτίριο) μπλόκαραν (άμεσα ή έμμεσα) την κατεδάφιση του κτιρίου και το όλο θέμα παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που θα γνωματεύσει σε 2 περίπου έτη αν πρέπει το κτίριο να κατεδαφισθεί ή όχι.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι 300 μαθητές και οι μαθήτριες και 40 εκπαιδευτικοί να συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε ΤΟΛ κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε αίθουσες που μυρίζουν, με θέρμανση από κλιματιστικά που δημιουργούν ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες και όλα αυτά για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια ( 2 χρόνια για να λυθεί το θέμα από το ΚΑΣ και 3 χρόνια τουλάχιστον για ανακατασκευή ή ανέγερση του νέου κτιρίου) .
Θα περιμέναμε βέβαια μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στους μικρούς μαθητές, αλλά δυστυχώς κάποιοι πιθανόν δεν γνωρίζουν καν που κάνουν μάθημα και κάτω από ποιες συνθήκες οι μαθητές και οι μαθήτριες. Προφανώς αν ήταν τα δικά τους παιδιά ή εργαζόταν και οι ίδιοι στο σχολείο να ήταν περισσότερο ευαίσθητοι για το θέμα. Με τις ενέργειες αυτές αυτοί που ουσιαστικά τιμωρούνται είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του που θα συνεχίζουν να κάνουν μάθημα στα ΤΟΛ.
Θα έπρεπε ίσως όλοι μας να αναλογισθούμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου είναι το μέλλον αυτού του τόπου και τιμούν την πόλη μας με τις επιτυχίες τους στην τέχνη , τον πολιτισμό και την γνώση και αξίζουν την αμέριστη συμπαράστασή μας.
Τέλος καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν άμεσα λύση στο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου για να μην παραπεμθεί και αυτό το θέμα στις καλένδες.