Διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών Γερμανικής




ΘΕΜΑ: «Επιστολή αγανάκτησης για τον εµπαιγµό εκ µέρους του Υπουργείου Παιδείας σχετικά µε τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας στο δηµοτικό σχολείο»
Σχετ: Φ.7Α/767/ 142964 /Γ1/15-11-2012

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαµε να εκφράσουµε την αγανάκτηση και την οργή µας για το υπ’ αριθµ. Φ.7Α/767/ 142964 /Γ1/15-11-2012 έγγραφο που απεστάλη σε όλα τα δηµοτικά σχολεία της χώρας την Πέµπτη 15/11/2012, σύµφωνα µε το οποίο οι µαθητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τη β΄ ξένη γλώσσα για την οποία έχει διατεθεί εκπαιδευτικός στο σχολείο τους.

Όπως σας εξηγήσαµε αναλυτικότατα στο υπ’ αριθµ. 3/24-10-2012 έγγραφό µας, οι µόνιµοι συνάδελφοι ΠΕ07 στο Νοµό Αιτωλοακαρνανίας δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των Γυµνασίων του Νοµού, πόσο µάλλον να διατεθούν και στην Πρωτοβάθµια. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσµα η συντριπτική πλειοψηφία των δηµοτικών σχολείων του Νοµού να µείνει φέτος χωρίς εκπαιδευτικό γερµανικής γλώσσας, από τη στιγµή που δεν έχει γίνει ακόµα καµία πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ή µειωµένου ωραρίου στην Πρωτοβάθµια.
Από την άλλη πλευρά, οι συνάδελφοι ΠΕ05 γαλλικής γλώσσας του Νοµού είναι πάρα πολλοί, µε αποτέλεσµα πολλοί από αυτούς να έχουν διατεθεί στην Πρωτοβάθµια, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών του Νοµού σε εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας.
Το σχετικό έγγραφό σας κάνει σαφή διάκριση στην αντιµετώπιση των δύο ξένων γλωσσών που διδάσκονται στο δηµοτικό σχολείο ως β΄ ξένη γλώσσα, µε αποτέλεσµα να την καθιστά καθ’ όλα άνιση λόγω σηµαντικής έλλειψης µόνιµου εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ07 γερµανικής γλώσσας. Συνακόλουθα, ακυρώνει στην πράξη το δικαίωµα στην επιλογή β΄ ξένης γλώσσας από την πλευρά των µαθητών, όπως αυτή καθορίζεται σαφώς στην υπ’ αριθµ. Φ. 52 / 63/ 12873 /Γ1/06-02-2012 Υπουργική Απόφαση και την Φ. 52 /278/ 49184/Γ1/02-05-2012 συµπληρωµατική εγκύκλιο.
Επίσης δεν διευκρινίζεται µε κανέναν τρόπο τι θα γίνει µε τα δηµοτικά σχολεία στα οποία, βάσει δηλώσεων των µαθητών, η µόνη β΄ ξένη γλώσσα που θα διδασκόταν φέτος θα ήταν η γερµανική. Είναι κατάφορη αδικία να παραχωρηθούν οι ώρες γερµανικών στα δηµοτικά σχολεία του νοµού µας στη διδασκαλία των γαλλικών, µόνο και µόνο επειδή υπάρχει υπερπληθώρα διαθέσιµων µόνιµων συναδέλφων ΠΕ05 στο νοµό µας.
Είναι απορίας άξιο για ποιον ακριβώς λόγο καλέσατε τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς ΠΕ07 της χώρας να κάνουν το καλοκαίρι αίτηση πρόσληψης ως αναπληρωτές πλήρους ή µειωµένου ωραρίου, µε αποτέλεσµα να έχουν απορρίψει µέχρι στιγµής πιθανή εργασία σε άλλες θέσεις µε την ελπίδα να εργαστούν πάλι φέτος σε σχολεία της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, από τη στιγµή που θα ακολουθούσε αυτός ο εµπαιγµός στη συνέχεια. Και πιστεύουµε ότι αντιλαµβάνεστε τι πρόκειται να επακολουθήσει και για τους µόνιµους συναδέλφους ΠΕ07 στα σχολεία της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι µε την εφαρµογή του σχετικού εγγράφου σας διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο να µείνουν από του χρόνου χωρίς ώρες διδασκαλίας, µιας και για τις ειδικότητες της β΄ ξένης γλώσσας η Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία».
Ζητάµε την κατάργηση του σχετικού εγγράφου, το οποίο καταστρατηγεί το δικαίωµα των µαθητών στην επιλογή β΄ ξένης γλώσσας και θα µας αφανίσει ως κλάδο ΠΕ07 από τα σχολεία Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης του Νοµού µας, µε ό,τι µπορεί αυτό να συνεπάγεται στο άµεσο µέλλον, και την άµεση πρόσληψη αναπληρωτών προκειµένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοµού σε εκπαιδευτικούς γερµανικής γλώσσας.