Σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) την καθαριότητα των σχολικών μονάδων;


Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, για να μετατρέψει μ' αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους σε εργολάβους και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τους ιδιώτες, προδιέγραψε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο Χρήστος Κατσώτης ζήτησε την έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων των 8.500 περίπου καθαριστριών και καθαριστών των σχολείων, οι οποίες λήγουν τον Ιούνη του 2016, τη μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού και τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες ενός τόσο ευαίσθητου τομέα που έχει να κάνει με την καθαριότητα και την υγιεινή των παιδιών.
Όπως επισήμανε, «για το διδακτικό έτος 2016-2017 οι συμβάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους. Με βάση το υπάρχον θεσμικό περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις στους δήμους, είναι απαγορευτική η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Που σημαίνει ότι οι χιλιάδες καθαρίστριες και καθαριστές θα οδηγηθούν σε απόλυση. Χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μας, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό ζήτημα. Η καθαριότητα των σχολείων δεν μπορεί να παραδοθεί σε εργολάβους και λύση δεν αποτελούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ».
Ο υπουργός, αφού διαβεβαίωσε  την εθνική αντιπροσωπεία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς τη διασφάλιση της εργασιακής σχέσης των καθαριστριών και των καθαριστών των σχολικών μονάδων,  αναρωτήθηκε για ποιον λόγο  να απορρίπτετε και η λύση των ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή μορφών πρωτοβουλιακής οργάνωσης των εργαζομένων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι ίδιοι στα εργασιακά καθήκοντά τους».