ΑΔΕΔΥ: Πλειοδοσίες στο κενό από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου

ΠΑΜΕ: Να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς

Εικοσιτετράωρη απεργία για το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη (πιθανή ημερομηνία η 18 του μήνα) χωρίς κανένα μέτρο που να εξασφαλίζει τόσο τη συμμετοχή των εργαζομένων όσο και τη δυνατότητά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για το περιεχόμενο και τη μορφή της κλιμάκωσης του αγώνα τους, κήρυξαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ με την πλειοψηφία που διαθέτουν στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Η απόφαση υπονομεύει ουσιαστικά τον αγώνα των εργαζομένων εγκλωβίζοντάς τους σε μια κινητοποίηση παραμονές Χριστουγέννων, χωρίς άλλη συζήτηση.
Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επισήμαναν ότι η συζήτηση για τη μορφή του αγώνα είναι άρρηκτα δεμένη με το περιεχόμενό του. Στο πλαίσιο αυτό επισήμαναν ότι η καπιταλιστική κρίση και όξυνση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων έχει βαριές συνέπειες για το λαό. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν κλιμακώνουν τον πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων, σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, διαμορφώνουν ένα κράτος πιο αντιλαϊκό, συγκεντρωτικό, αυταρχικό και άμεσα υποστηρικτικό της οικονομικής δραστηριότητας των μονοπωλίων που στόχο έχει μεταξύ άλλων την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την αύξηση του μονοπωλιακού κέρδους. Για αυτό σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο αντιμονοπωλιακός χαρακτήρας της λαϊκής πάλης, ο αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της. Για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό επισημάνθηκε ότι βασική αιτία για τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στους αγώνες και τα φαινόμενα εκφυλισμού είναι η γραμμή του συμβιβασμού των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και αλλού. Καταλήγοντας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν την κήρυξη 24ωρης απεργίας με απαραίτητο όρο να συνδυαστεί με γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, οι οποίες θα αποφασίσουν και τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα.
Από την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) έγινε αναφορά στις απολύσεις σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις αλλά έμεινε στο απυρόβλητο η αιτία που γεννά τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Η υπεράσπιση του ευρωμονόδρομου και της θέσης τους για άλλη διαχείριση του καπιταλισμού καθορίζει και τη στάση τους απέναντι στους αγώνες και την προοπτική που πρέπει να έχουν.
Από τις «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τέθηκε θέμα «ή απεργία διαρκείας ή 24ωρη απεργία δεν ξανακάνουμε»! Η θέση αυτή προκάλεσε τη δήλωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο με την οποία κατήγγειλαν ότι πρόκειται «για κάλεσμα "αγωνιστικής" απεργοσπασίας από τις δυνάμεις των Παρεμβάσεων. Καλούμε τα ΔΣ των σωματείων και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτική ως επιζήμια για το κίνημα και τους αγώνες του. Οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρία και ξέρουν ότι μπορούν και πρέπει να αξιοποιούν όλες τις μορφές πάλης, να τις μετεξελίσσουν, να τις εξυψώνουν ώστε να υπηρετούν την κλιμάκωση του αγώνα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στις μορφές πάλης. Να υπηρετούν τη λαϊκή αντεπίθεση, το μπλοκάρισμα των αντιλαϊκών μέτρων».