ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτ/νίας: Τί έγινε στην τελευταία Συνέλευση του ΔΣ

Η συνέλευση άρχισε με αίτημα του συναδέλφου Μαργαρίτη να χαρακτηριστεί ως «Γενική Συνέλευση». Κατά τη μακρά συζήτηση, συμφώνησαν με την πρόταση Μαργαρίτη και οι συνάδελφοι της ΑΣΚ.
Η θέση της ΔΑΚΕ ήταν να εφαρμοστεί το καταστατικό, όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και σε επισκέψεις στα σχολεία, που προβλέπει ότι για να συμβεί το παραπάνω σε επαναληπτική ΓΣ απαιτείται παρουσία τουλάχιστον του 1/8 των οικονομικά τακτοποιημένων (δηλ 67 ατόμων, ενώ στη συνέλευση παραβρίσκονταν γύρω στα 35 άτομα). Τελικά αποσύρθηκε η πρόταση.
Αποφασίστηκε να συνεδριάσει το ΔΣ και να συμμετέχουν στη συζήτηση και οι παρόντες συνάδελφοι.

Προτάσεις και Αποφάσεις 
Για το σκεπτικό της εισήγησης της ΟΛΜΕ
Κατά πλειοψηφία ΝΑΙ

Για το πλαίσιο αιτημάτων της εισήγησης της ΟΛΜΕ
Κατά πλειοψηφία ΝΑΙ

Για το πρόγραμμα δράσης της εισήγησης της ΟΛΜΕ
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε συμμετοχή στις δράσεις με εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο

Για το θέμα της αξιολόγησης

Πρόταση 1
(από όλες τις πλευρές) Όχι στο συγκεκριμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Αξιολόγηση που έχει κατατεθεί για διαβούλευση. Να αποσυρθεί άμεσα.

Ομόφωνα ΝΑΙ στην πρόταση

Πρόταση 2
(από Πρόεδρο) Ναι στο διάλογο που στοχεύει στην βελτίωση των όρων αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού έργου με βάση τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ.
Αρχικά δεν κατατέθηκε άλλη πρόταση και απλά εκφράστηκε διαφωνία από ορισμένα μέλη του ΔΣ. Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης κατατίθεται αντιπρόταση:

(από ΕΣΑΚ - ΑΣΚ) Όχι σε οποιασδήποτε μορφής διάλογο για την αξιολόγηση.

Κατά πλειοψηφία (ΕΣΑΚ - ΑΣΚ) ΟΧΙ σε οποιασδήποτε μορφής διάλογο για την αξιολόγηση

Πρόταση 3
(από ΕΣΑΚ - συμφωνία ΑΣΚ) Καταδικάζουμε την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για συμμετοχή στο διάλογο - απάτη του Υπουργείου Παιδείας.
Κατά πλειοψηφία (ΕΣΑΚ - ΑΣΚ) ΝΑΙ στην καταδίκη αυτής της απόφασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Πρόταση 4
(από ΕΣΑΚ - συμφωνία ΑΣΚ) Κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση

Κατά πλειοψηφία (ΕΣΑΚ - ΑΣΚ) ΝΑΙ στην κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.

Πρόταση 5
(από ΕΣΑΚ - συμφωνία ΑΣΚ) Παίρνουμε μέτρα ώστε να οργανώσουμε συλλογικά την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής αξιολόγησης. Δεν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία. Δεν δεχόμαστε αξιολογητές στην τάξη. Κανένας αξιολογητής δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο σημείο αυτό τέθηκαν 2 ζητήματα:
  • Ένα που αφορά τη θέση του αξιολογούμενου, αφού η πρόταση λέει σαφώς ότι δεν πρέπει να δεχτεί αξιολογητή στην τάξη. Προέκυψε διαφοροποίηση από την αρχική θέση αφού ειπώθηκε (ΕΣΑΚ) ότι «θα δούμε κάποιες περιπτώσεις αξιολογούμενων που θα δεχτούν το σύμβουλο μέσα στην αίθουσα».
  • Ένα που αφορά το Διευθυντή σχολικής μονάδας που θα κληθεί να εφαρμόσει την διαδικασία της αξιολόγησης αν και εφόσον γίνει νόμος. Η θέση (ΑΣΚ) είναι ότι: «πρέπει να διαγραφεί άμεσα από τη δύναμη της ΕΛΜΕ αν συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης».
Νέα παρέμβαση: «κι αν ένας διευθυντής προτείνει ότι όλοι οι συνάδελφοι είναι άριστοι;»

Απάντηση (ΑΣΚ): «Να το επανεκτιμήσουμε; Εμείς κάνουμε τη συγκεκριμένη πρόταση (σημ: Διαγραφή!). Ας το επανεκτιμήσει το συλλογικό όργανο!»

Κατά πλειοψηφία ΝΑΙ στην πρόταση

Για το θέμα της ενημερωτικής προσπάθειας

Προτάσεις:
  1. (από Πρόεδρο) Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου στις 5 πόλεις (Αστακό, Νεοχώρι, Αιτωλικό, Μεσολόγγι, Ναύπακτος) με πρόσκληση σε γονείς και τοπικές αρχές για να παρουσιαστούν τα θέματα της Εκπαίδευσης όπως περιγράφονται από την ΟΛΜΕ (στην εισήγηση) και σύμφωνα με παλιότερες ομόφωνες αποφάσεις μας.
  2. (από ΑΣΚ)Ενημέρωση των γονέων και της Κοινωνίας με γράμμα. (Ένσταση από Πρόεδρο για το κόστος των φυλλαδίων – αποσύρεται η πρόταση 2).
  3. Αντιπρόταση: (από ΕΣΑΚ) Δραστηριοποίηση και ενημέρωση γονιών, μαθητών και του υπόλοιπου πληθυσμού σε όλη την επικράτεια της Α ΕΛΜΕ με βάση τις αποφάσεις που θα πάρει η Γενική Συνέλευση των Προέδρων (23-02-2013) – αποσύρεται στην πορεία.
  4. Τελική αντιπρόταση: (από ΕΣΑΚ) Ενημέρωση γονέων μαθητών του τι σημαίνει αξιολόγηση, τι σχολείο ετοιμάζουν τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή στο σχολείο και στη λαϊκή οικογένεια.
Κατά πλειοψηφία (από ΕΣΑΚ– ΑΣΚ) ΝΑΙ στην τελική αντιπρόταση: Ενημέρωση γονέων μαθητών του τι σημαίνει αξιολόγηση, τι σχολείο ετοιμάζουν τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή στο σχολείο και στη λαϊκή οικογένεια.

Για το θέμα της καλύτερης οργάνωσης δράσεων (απεργίες ή άλλα σοβαρά θέματα)

Πρόταση:
(από Πρόεδρο) Συζήτηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας (σύλλογος διδασκόντων) και ενδεικτικές ψηφοφορίες για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν ώστε να λαμβάνεται υπόψη η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου.

Κατά πλειοψηφία (από ΕΣΑΚ– ΑΣΚ) ΟΧΙ στην συγκεκριμένη πρόταση.

Για το κτιριακό θέμα στη Ναύπακτο

Πρόταση:

(από όλες τις πλευρές) Συνάντηση το συντομότερο δυνατό με το Δήμαρχο Ναυπάκτου παρουσία των Διευθυντών των σχολείων ώστε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε ενέργεια που θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα και άσκηση πίεσης να ενεργήσει γρήγορα. 

Ομόφωνα ΝΑΙ στην συγκεκριμένη πρόταση.

Για κινητοποίηση Τετάρτης 20-02-2013 στη Ναύπακτο για το παράρτημα του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου

Πρόταση:

(από όλες τις πλευρές) Συμμετοχή σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας που θα γίνει στη Ναύπακτο για το θέμα της μεταφοράς του παραρτήματος.

Ομόφωνα ΝΑΙ στην συγκεκριμένη πρόταση. Ένσταση από μέλη ως προς τη δράση «ανοίγματος» των διοδίων της Γέφυρας αφού δεν είναι νόμιμη ενέργεια.

Για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Προτάσεις:

  1. (από ΕΣΑΚ) Να αποσυρθεί το σχέδιο ΑΘΗΝΑ (η πρόταση αποσύρθηκε τελικά).
  2. (από ΑΣΚ) Καμία αλλαγή σήμερα στα ιδρύματα της περιοχής και να συζητήσουμε συνολικά για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ στο επόμενο ΔΣ.
  3. (από Πρόεδρο) Διεκδικούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την αναβάθμιση και την ενίσχυση του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου που είναι από τα παλαιότερα τριτοβάθμια ιδρύματα (ΚΑΤΕΕ) και του παραρτήματος Ναυπάκτου. 
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η 2η πρόταση: Καμία αλλαγή αυτή τη στιγμή. Να συζητήσουμε συνολικά για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ στο επόμενο ΔΣ.

Σημείωση: Σε πολλά από τα παραπάνω θέματα η θέση των παρατάξεων ΕΣΑΚ και ΑΣΚ διαφοροποιούνταν κατά τη συζήτηση. Οι παραπάνω προτάσεις των παρατάξεων αυτών είναι αυτές που καταγράφηκαν ως τελικές.
Στις αποφάσεις κατά πλειοψηφία, αναγράφονται οι παρατάξεις από το ΔΣ που συντάχθηκαν και υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση.