4ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του 3ου μαθητικού φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε το 2013 και στην πόλη του Αγρινίου διοργανώνεται φέτος το 4ο κατά σειρά Φεστιβάλ (www.digifest.info).
Αυτό θα διεξαχθεί την Πέμπτη 3, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2014, στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στη Ξάνθη, στη Ρόδο, στην Πάτρα και στα Χανιά. Την Παρασκευή στις 4 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, όλες οι συμμετέχουσες πόλεις θα συναντηθούν με τηλεδιάσκεψη.
Στην πόλη  μας το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.
Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ. Είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε κάποια Σχολική δραστηριότητα (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.α.) ή σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα δώσει την ευκαιρία για:
α) την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και για παρουσίαση της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
β) τη διάδοση των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων και
γ) την επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Για τους λόγους αυτούς το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς του νομού μας αλλά και των γειτονικών νομών να συμμετέχουν με τους μαθητές τους στο Φεστιβάλ, βάζοντας στο σχεδιασμό τους την παραγωγή και παρουσίαση κάποιου έργου, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ή περισσότερων μαθημάτων Πληροφορικής και άλλων. Το έργο δεν είναι απαραίτητο να είναι άρτιο ή απολύτως πρωτότυπο.
Οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων είναι:
α) Σύντομη παρουσίαση (<8 p="">
β) Τουλάχιστον ο Εκπαιδευτικός Πληροφορικής και η ομάδα μαθητών πρέπει να βρίσκονται στο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ για ένα τρίωρο, ώστε να εκθέτουν το έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις γι’ αυτό.
γ) Ανάρτηση κατάλληλου πολυμεσικού υλικού στην τοπική ιστοσελίδα του φεστιβάλ με ευθύνη του εκπαιδευτικού Πληροφορικής.
Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές τους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους, θα πρέπει να συμπληρώσουν μια σχετική φόρμα μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014.
Σπυρίδων  Παπαδάκης
Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής