Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Κ. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

H επίθεση που δέχεται ο λαός μας από την κυβέρνηση, δεν έχει προηγούμενο ,αφού με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου νέα δεινά περιμένουν το λαό μας.
Η κυβέρνηση Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τηρώντας στο ακέραιο τις επιταγές της ΕΕ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την απαίτηση για νέα μέτρα, μιλούν για ανακεφαλαιοποίηση με 20 δις των τραπεζών. Χιλιάδες συνάδελφοί μας του δημόσιου τομέα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα  με τον κίνδυνο της απόλυσης που  έχει
 καταληκτική ημερομηνία 22 Μάρτη, ενώ σχεδιάζονται άλλες 11.400 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πριν 112 χρόνια οι δημόσιοι λειτουργοί έκλαψαν για τελευταία φορά, αφού με νόμο ο Ελευθέριος Βενιζέλος έπαψε το δάκρυ να τρέχει στην Κλαυθμώνος. Σήμερα στο 2014 η κυβέρνηση των υπαλλήλων της Τρόϊκα, Σαμαρά/Βενιζέλου ανοίγει πάλι τους ασκούς του Αιόλου. Οι απολύσεις έρχονται …μαζί όμως με αυτές προβάλει και η πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει τις απολύσεις με προσλήψεις διπλού στόχου. Με ανασφάλιστη και φτηνή εργασία μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ από την μια και να από την άλλη να χρησιμοποιήσει ρουσφετολογικά και πελατειακά το ξεροκόμματο που πετάει στους νέους εργαζόμενους με τα μπλοκάκια .
 Οι μισθοί μας έχουν μειωθεί μέχρι και 40%, οι συντάξεις των συνταξιούχων πετσοκόφτηκαν, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε χρεοκοπία,. Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια έχουν γίνει ακριβό εμπόρευμα.
Τα Νοσοκομεία στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους αποψιλώνονται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ διαλύεται αφού με 8.500 γιατρούς παύει κάθε συνεργασία, οι ασθενείς αδυνατούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Οι σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα, σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και θέρμανση. Τα χαράτσια και η φοροληστεία  φτωχοποιούν καθημερινά  μεγάλες μάζες του λαού, ενώ η θηλιά των δανείων σφίγγει κι άλλο για χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών αλλά και των Δ.Ο.Υ που έχουν από καιρό συγκαλυμμένα ξεκινήσει. Ο άλαλος κόσμος έχει τρυπώσει στο σπίτι του νομίζοντας πως θα γλυτώσει… τρέφει αυταπάτες. Μόνο αν θα βγει απ΄το σπίτι του στους δρόμους έχει ελπίδα να γλυτώσει κι αυτός αλλά και τα παιδιά του. Αυτή η πολιτική που ασκείται προς όφελος των ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών κύκλων διαλύει το λειψό κοινωνικό κράτος, τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, που καταστρέφει ότι έχει μείνει από παροχές κοινωνικών υπηρεσιών στο φτωχό πια λαό, διαλύει το ελάχιστο κοινωνικό κράτος τους θεσμούς και την δημοκρατία.
Η επίθεση αυτή που δέχεται η κοινωνία μας έχει δυο αλληλένδετους στόχους:
      1. Την διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των εκπαιδευτικών          2. Τη μείωση του αριθμού των εργαζόμενων μέσα από διαθεσιμότητες ,απολύσεις ,μετατάξεις ,υποχρεωτικές μετακινήσεις με στόχο να καταργεί οριζόντια οργανικές θέσεις στην κατεύθυνση άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο.

Η εργατική τάξη βρίσκεται 3,5 χρόνια τώρα στο μετερίζι της ανατροπής αυτής της πολιτικής για να υπερασπισθεί το λαό που εξανδραποδίζεται .Δεν έχει ακόμα όμως επιτευχθεί η απόλυτη συμπόρευση των δυνάμεων της ανατροπής αυτής της ξενόδουλης πολιτικής ,απαιτείται η πίεση των πρωτοβάθμιων σωματείων μετά την αλλαγή των συσχετισμών στην ΑΔΕΔΥ όπου οι κυβερνητικές παρατάξεις ολιγωρούν στα κελεύσματα των πρωτοβάθμιων σωματείων. Παρ΄ όλα αυτά το εργατικό κίνημα τηρουμένων των αναλογιών έδωσε σημαντικές μάχες αφού ενεργοποιεί συνεχώς νέες δυνάμεις .

Το μνημονιακό καθεστώς των υπαλλήλων της Τρόϊκα βρήκε μπροστά του ισχυρούς αντιπάλους, οι μάχες που αναπτύχθηκαν ήταν πολλές, μεγάλες και αποφασιστικές και έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Οι καθηγητές δεν παραιτήθηκαν από την ανάγκη της συνέχειας και της συγκρότησης μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Νομίζω ότι ως ΟΛΜΕ προσφέραμε στο εργατικό κίνημα μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία, ανοίξαμε με θετικές προοπτικές μέτωπο στην κοινωνία, ενδυναμώσαμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της αποφασιστικότητας, της αγωνιστικότητας, της συλλογικής δράσης.
Οι εργαζόμενοι αξιολόγησαν την απαίτηση των καιρών και ανταποκρίθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, δημιούργησαν νέες εργατικές συσπειρώσεις, πίεσαν και αφύπνισαν σημαντικό μέρος του σ.κ., ανέδειξαν την αναντικατάστατη αξία της ταξικής αγωνιστικής δράσης και επικαιροποίησαν την ανάγκη της συλλογικής οργάνωσης. Αναπτύχθηκαν πολλές δράσεις και μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν στα αγωνιστικά συνδικάτα που πάλευαν και συνεχίζουν να μοχθούν για την ανασυγκρότηση και το στέριωμα σε γερές βάσεις του ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου συνδικαλιστικού κινήματος.
  Η δημιουργία χώρου διαλόγου για την ανασυγκρότηση του συνδικαλισμού στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού κινήματος, που θα αναζητήσει τη σύγχρονη πορεία του, θα συζητήσει, όλα όσα πλήττουν την αξιοπιστία του, επηρεάζουν αρνητικά τον ταξικό του προσανατολισμό.
Οι καιροί επιβάλλουν τα συνδικάτα να μπουν σε διαδικασίες ανασύνταξης, με στόχο την διέξοδο από εξαρτήσεις του παρελθόντος και λογικές πολυδιάσπασης, για να μπορέσουν να συγκροτήσουν την νέα ταξική ενότητα της εποχής, διεκδικώντας καταλυτικά τον νικηφόρο του προσανατολισμό .
   
    Σκυφτοί ,γυμνοί και  πεινασμένοι
    σηκώστε το κεφάλι σας ψηλά
    η νίκη της ζωής  σας περιμένει

                                                                                      Κ. Κούστας – εκπαιδευτικός στην Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νιας
                                                                                                           Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ