Ενημερωτικό 15

Του
Κώστα Κατσαρού
Πρόεδρου Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας

Μεσολόγγι, 14-09-2014

Συνάδελφοι,
Καταρχήν σας εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, με υγεία και ευημερία για όλους!

Δεύτερο κουδούνι στα σχολεία μας από τη στιγμή που συνάδελφοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Και δυστυχώς συνεχίζεται ο εμπαιγμός τους αφού αφενός δεν απορροφήθηκαν σε δομές του Υπουργείου Παιδείας όπως ζητούσαμε επιτακτικά και αφετέρου υπάρχουν εκατοντάδες για τους οποίους δεν έχει βρεθεί κάποια θέση στο Δημόσιο με αποτέλεσμα με τα σημερινά δεδομένα να είναι βέβαιο ότι θα απολυθούν.

Φυσικά ο Υπουργός Παιδείας τονίζει απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή ότι «δεν έχω υπογράψει και δεν θα υπογράψω απολύσεις»…

Από το σύνολο των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, για 80 περίπου έχει ανασταλεί η μισθοδοσία με αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάρτιο να μην λαμβάνουν ούτε τα χρήματα της διαθεσιμότητας!

Συνεχίζονται επίσης οι διαδικασίες αξιολόγησης, έχουν ήδη αξιολογηθεί τα στελέχη εκπαίδευσης και το επόμενο στάδιο είναι η αξιολόγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων (μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους) και των εκπαιδευτικών με την έναρξη του 2015. Οι φήμες αναφέρουν ότι η τελευταία θα ξεκινήσει με όσους εκπαιδευτικούς άλλαζαν βαθμό στα χρόνια που πέρασαν.

Κατά πληροφορίες, τα στελέχη εκπαίδευσης κρίθηκαν άριστα με βαθμούς από 85 μέχρι και 99.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξα από τις σχολικές μας μονάδες, η φετινή χρονιά ξεκίνησε ίσως με λιγότερα προβλήματα από προηγούμενες αλλά κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Λειτουργικά κενά
Οι συνταξιοδοτήσεις αλλά και οι περισσότερες φετινές αποσπάσεις, δημιούργησαν κενά στα σχολεία της περιοχής μας που όμως καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν άμεσα σε μεγάλο βαθμό.
Κυριότερα προβλήματα από τις «βασικές» ειδικότητες στους φιλολόγους και τους φυσικούς και βιολόγους και λιγότερο στους μαθηματικούς. Πρόβλημα επίσης στους ξενόγλωσσους, τους θεολόγους αλλά και στους πληροφορικούς.
Βλέπετε η περυσινή θύελλα με τις «εθελοντικές» μετατάξεις των συναδέλφων ξενόγλωσσων και πληροφορικών ώστε να «γλιτώσουν» αφού «περίσσευαν», δημιούργησε τελικά πρόβλημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και δεδομένου ότι η πληροφορική θα παραμείνει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας (άρα και οι ώρες αυξάνονται), του χρόνου θα έχουμε πολύ σοβαρό θέμα…
Βέβαια έχει εξαγγελθεί και ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς τη φετινή χρονιά…

Κτιριακό

Κύριο πρόβλημα το κτιριακό στη Ναύπακτο, ελπίζω όμως ότι σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες οριστικής λύσης για το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο αλλά και το ΕΠΑΛ, και θα γίνει σχεδιασμός για συνολική διευθέτηση αφού εκτός από το 3ο Γυμνάσιο όλα τα σχολεία αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στέγης.
Στην υπόλοιπη περιοχή ευθύνης μας κυριότερο θέμα η μετεγκατάσταση του ΕΠΑΛ Κατοχής που θα έπρεπε σύμφωνα με εξαγγελίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου να έχει ολοκληρωθεί.
Στο Μεσολόγγι παραδίδεται φέτος το νέο 2ο Γυμνάσιο και συνεχίζεται η κατασκευή του 2ου Γενικού Λυκείου.
Στον Αστακό το Γυμνάσιο θέλει αρκετές παρεμβάσεις και πρέπει κι εδώ να γίνει σχεδιασμός για νέα κτίρια.
Στα υπόλοιπα σχολεία η κατάσταση είναι γνωστή στους αρμόδιους, όμως έτσι κι αλλιώς σε προσεχείς συναντήσεις με τις νέες δημοτικές αρχές θα έχουμε την ευκαιρία να επαναδιατυπώσουμε τις θέσεις μας…
Υπάρχουν πάντως και φθορές που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, όπως κλοπές εξοπλισμού αλεξικέραυνων, κιγκλιδωμάτων και μεταλλικών σχαρών, αλλά απαιτείται σχεδιασμός για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Βιβλία

Με εξαίρεση τα βιβλία για τα νέα μαθήματα, τα υπόλοιπα βρίσκονται στα σχολεία εδώ και μήνες.
Πάντως σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί με αυτά τα νέα βιβλία αφού λόγω και της τράπεζας θεμάτων η διδασκαλία θα γίνεται με ηλεκτρονικά βοηθήματα και προφανώς πιο δύσκολα από προηγούμενες χρονιές τουλάχιστον μέχρι την παράδοση των βιβλίων.
Στους παρακάτω υπερσυνδέσμους μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή τα νέα βιβλία για τα μαθήματα:
Πολιτική Παιδεία – Α’ τάξη ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ

Πολιτική Παιδεία – Β’ τάξη ΓΕΛ

Εφαρμογές Πληροφορικής – Α’ τάξη ΓΕΛ

Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών – Β’ τάξη ΓΕΛ

Σας εύχομαι για μια ακόμη φορά ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!