25η Μαρτίου: Διπλή γιορτή για τους Έλληνες

Γράφει ο Κώστας Κατσαρός
Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας
Διπλή γιορτή σήμερα.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο εορτασμός της κήρυξης της Επανάστασης του 1821.
Και οι δύο γιορτές επισημαίνουν την ελπίδα για το καλύτερο.
Ο ερχομός του Θεανθρώπου μέσω της ανθρώπινης φύσεως της Παναγίας μας, είναι μια ακόμη απόδειξη της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Είναι η ευκαιρία για την ανθρωπότητα, με αγώνα πνευματικό, να καταφέρει να κερδίσει τον Παράδεισο.
Από την άλλη, η Επανάσταση του 1821, κόντρα στις παγκόσμιες ισορροπίες της στιγμής εκείνης, φανερώνει ότι όταν τα κίνητρα είναι ανιδιοτελή και ο αγώνας έχει την πραγματική υποστήριξη των πολλών, μπορεί να γυρίσει ακόμη και ο ήλιος, με δουλειά πολλή φυσικά. Η ελπίδα για την αυτοδιαχείριση του έθνους μας υπερνίκησε κάθε λογικό αριθμητικό στοιχείο και κάθε λογική της περιόδου εκείνης.
Η Επανάσταση του Γένους κινδύνεψε να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο όταν κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δίψα του κόσμου για την Ελευθερία χρησιμοποιώντας τη δύναμη που τους έδωσε ο λαός για προσωπική ανέλιξη, τυφλωμένοι από τη δίψα τους για εξουσία…
Ο Θεός όμως είχε βάλει την υπογραφή του για την Ελευθερία της Ελλάδος και δεν θα την έπαιρνε πίσω, όπως είχε πει και ο Γέρος του Μοριά, ο μεγάλος ήρωας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Το δέντρο της Ελευθερίας είχε ποτιστεί με αίμα από τους πολλούς αγώνες στο όνομα της Αγίας Τριάδος, την επίκληση της οποίας έχουμε ακόμη και στα επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους, όταν αυτό δημιουργήθηκε.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο εορτασμός προτιμήθηκε να είναι διπλός, αν και υπάρχουν ιστορικά δεδομένα που τονίζουν ότι η Επανάσταση ξεκίνησε λίγες ημέρες νωρίτερα από την 25η Μαρτίου 1821.
Χρόνια πολλά σε όσους πιστεύουν στο νόημα της σημερινής ημέρας και δεν το χρησιμοποιούν ευκαιριακά.
Χρόνια πολλά σε όλους τους Ορθόδοξους, σε όλους τους Έλληνες.