Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ



Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΜ. ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και των ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.


1.Στις 17/2/2016, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ, από τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και εκπροσώπους των εργαζομένων στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για ενηλίκους, που στην ουσία απολύονται στις 29 Φλεβάρη. Ο Υπ. Παιδείας κ. Φίλης στην συνάντηση που ακολούθησε ήταν πραγματικά αποκαλυπτικός.
Μας διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους για ένα πράγμα: Ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από την υλοποίηση της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ότι δεν υπάρχει περιθώριο να υλοποιηθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.   


2.Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας:
Για τα κενά
·       Ισχυρίστηκε ότι τα εναπομείναντα 3000 κενά δε δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν είναι στην καρδιά(!!) του εκπαιδευτικού συστήματος! Στην ουσία είπε ότι δε θα καλυφθούν!!!
·       Επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και σε δελτία τύπου για τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που δήθεν πλεονάζουν και είτε δε διατίθενται πουθενά είτε διατίθενται σε γραμματειακή υποστήριξη ή ενισχυτική διδασκαλία(στα Δημοτικά), υποστηρίζοντας ότι με αυτές θα καλύψει αρκετά από τα εναπομείναντα κενά, που να σημειωθεί ότι είναι πάνω από 3000, Φλεβάρη μήνα! Ανάλογη εγκύκλιο έχει στείλει ήδη.
·       Ταυτόχρονα μίλησε για πλασματικά κενά, κύρια στα ΕΠΑΛ προαναγγέλλοντας επι της ουσία μαζικό κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων από Σεπτέμβρη. 

Για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις
·       Επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι υποχρεωτικές μετακινήσεις, μετακινώντας συναδέλφους στα πλαίσια της ίδιας διεύθυνσης αλλά και περιοχής ακόμα και για μία ώρα!
·       Αποκαλυπτικό για το πώς βλέπει η κυβέρνηση το ολοήμερο δημοτικό σχολείο είναι το παράδειγμα που είπε για τη Γ΄ Διεύθυνση Αθήνας, όπου λειτούργησαν 6 από τα 7 κλειστά ολοήμερα, όχι με προσλήψεις δασκάλων ή άλλων εκπαιδευτικών, αλλά με συμπληρώσεις μιας ή ολίγων ωρών από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή το πρόγραμμα του κάθε σχολείου διαμορφώνεται με βάση ό,τι ώρες εκπαιδευτικών έχουμε διαθέσιμες! Άλλο πρόγραμμα το ένα σχολείο, άλλο το άλλο, παιδιά που μαθαίνουν άλλα στο ένα σχολείο κι άλλα στο άλλο. Μαθητές δημοτικού που διδάσκονται, με βάση παράδειγμα που αναφέρθηκε στη συνάντηση, τρίωρο μάθημα από τρεις διαφορετικούς καθηγητές! Αυτό είναι το "νέο" σχολείο!
Για την ενισχυτική διδασκαλία
·       Επιβεβαίωσε ότι η όποια ενισχυτική διδασκαλία γινόταν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα κοπεί και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα τρέχουν να καλύψουν "τρύπες" από δω και από κει. Η ενισχυτική στα Γυμνάσια, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει μετά από 15 μέρες (Μάρτη δηλαδή!) με αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου (!), ενώ η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα καταργηθεί για φέτος, άλλωστε το δήλωσε πρόσφατα και σε ερώτηση στη βουλή.

Για τα τμήματα ένταξης
·       Ο Υπ. Παιδείας υποστήριξε σθεναρά την τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης, υποστηρίζοντας ότι δεν τα διαλύει, κάνοντας δηλαδή το μαύρο άσπρο! Μάλιστα έκανε μάθημα στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (!) για τα καλά (της διάλυσης των Τμημάτων Ένταξης και) της διάχυσης της δουλειάς του ειδικού παιδαγωγού από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο! Στην ουσία δήλωσε πιστός υποστηριχτής της στρατηγικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο δημόσιο σχολείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα διαλύσει ειδικά και γενικά σχολεία, θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα φορτώσει το βάρος σε δασκάλους και γονείς που θα "τρέχουν και δε θα φτάνουν" αβοήθητοι, ενώ τα παιδιά αυτά δε θα εκπαιδευτούν ποτέ! Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι διορισμοί στην ΕΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περιπλανώμενους για 15 χρόνια αδιόριστους συναδέλφους ΕΑ!

Για τους μόνιμους διορισμούς
·       Δήλωσε ότι έχει εκπονήσει η ηγεσία του Υπ. Παιδείας πολυσέλιδη μελέτη που μιλάει για 20.000 χιλιάδες διορισμούς στην εκπαίδευση (;;;), την επόμενη τριετία και μάλιστα θα είναι εμπροστοβαρείς!!! Αλήθεια ποιον εμπαίζει η κυβέρνηση και ο κ. Φίλης; Γιατί, αφού είχαν σκοπό να κάνουν διορισμούς, που το 3ο μνημόνιο αποκλείει στα πλαίσια του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης και της προσαρμογής της στις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και ΟΟΣΑ, δεν προέβλεψαν ανάλογο κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό; Μιλάει για μόνιμους διορισμούς και την ίδια στιγμή δεν έχει λύσει ούτε τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών την επόμενη χρονιά! Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να εξαπατήσει τους χιλιάδες αδιόριστους συναδέλφους.
·       Δήλωσε ότι φέτος έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λιγότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί (!) βασιζόμενος φαίνεται στα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στα "πέναλτυ".

Για τις απολύσεις στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
·         Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο εκπρόσωποι των 450 και πλέον στελεχών-εργαζομένων στα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης, που τελείωσαν και δεν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη συνέχιση του προγράμματος, με αποτέλεσμα από 1η Μάρτη οι εργαζόμενοι αυτοί να μένουν άνεργοι! Ο Υπ. Παιδείας, αφού δήλωσε ότι ο ίδιος δε γνωρίζει το θέμα καλά, τελικά παραδέχτηκε ότι οι 450 αυτοί εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι!
Επιπλέον ο Υπουργός
·       Ανήγγειλε την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με άλλη νομοθετική ρύθμιση, γιατί, όπως είπε, η παρούσα έχει παγώσει (ΠΔ 152...) και υποσχέθηκε για πολλοστή φορά ότι θα καταργηθεί.
·       Για την εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας κάνοντας την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία ατομική υπόθεση, ισχυρίστηκε ότι στάλθηκε ως οδηγίες (;) χωρίς φυσικά να δεσμευτεί για κανένα μέτρο στήριξης των σχολείων για τέτοια αντιμετώπιση.

3.Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών αλλά η τήρηση κατά γράμμα των δεσμεύσεων απέναντι σε ΕΕ για να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο.
Είναι πρόκληση η κυβέρνηση και το Υπουργείο που με τη πολιτική τους διογκώνουν τα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης, να παρουσιάζουν την αγωνία των εκπαιδευτικών και το γονιών για το μέλλον των παιδιών μας σαν «προσπάθεια κάποιων που θεωρούν ότι μπορούν να φτιάξουν το πολιτικό κλίμα, να κάνουν σπέκουλα». Η κυβέρνηση, σε μια στιγμή που δυσκολεύεται στο πέρασμα της αντιλαϊκής  πολική της, επιλέγει το δρόμο της συκοφαντίας των εργαζομένων που αντιστέκονται, καλλιεργεί κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού».
Οι απαντήσεις της πολιτικής  ηγεσία του Υπ. Παιδείας αποδεικνύουν ένα πράγμα: Ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να σημάνει ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σε όλα τα σχολεία γιατί οι εξελίξεις που έρχονται είναι πολύ αρνητικές.
Μία γλώσσα καταλαβαίνουν αυτοί: Τη λαϊκή αντεπίθεση που τους έχει δυσκολέψει πολύ τελευταία. Και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουμε θέση σ' αυτό τον παλλαϊκό αγώνα. Ή αυτοί με τα μονοπώλια ή εμείς με ζωή με δικαιώματα! Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει. Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο λαός έχει τη δύναμη να καθυστερεί και να ακυρώνει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να προσπερνά συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που υποκλίνονται στους κοινωνικούς διαλόγους ενσωμάτωσης, και να προχωρά μπροστά.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να επιβάλουμε εξελίξεις που θα επιτρέψουν σε μας και τα παιδιά μας να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας! Όλοι στον αγώνα!
Κλιμακώνουμε με την οργάνωση της πάλης σε κάθε σωματείο, σε κάθε σχολείο, μαζί με γονείς και μαθητές. Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τώρα είναι απαίτηση με βάση τις εξελίξεις αυτές, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία, να ενημερωθούν οι συνάδελφοι να αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θα συνεχίσουμε.

Απαντάμε με 48ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το Νόμο Λαιμητόμο που τσακίζει την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ