Πρόταση της ΑΣΕ για τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ

 Συνεχίζουμε! Δε σταματάμε εδώ!


Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ!
Τώρα κλιμακώνουμε την πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλης της προηγούμενης εβδομάδας με κορύφωση την απεργία και τα συλλαλητήρια στις 12 Γενάρη των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των σωματείων, έδωσαν απάντηση στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή από την κυβέρνηση.
Έδειξαν ένα μέρος της δύναμης των εργαζομένων και αποτελούν τη βάση για συνέχεια και κλιμάκωση απέναντι  στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία προσπερνώντας τη συνειδητή υπονόμευση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Σ’ αυτή την προσπάθεια συμπορεύθηκαν 23 ΕΛΜΕ και έδωσαν μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την μάχη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, στους πλειστηριασμούς, στο πετσόκομμα των επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, των τρίτεκνων και πολυτέκνων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα για την Παιδεία.

Αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε, αυτό το ρεύμα πρέπει να δυναμώσουμε, περισσότερα σωματεία να μπουν πιο αποφασιστικά στον αγώνα για να αντιπαλέψουν τα μέτρα – φωτιά για το λαό. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν, είναι καλή βάση για το πέρασμα στη λαϊκή αντεπίθεση, για την πορεία ανασύνταξης του κινήματος.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδεικνύουν στην πράξη την κοινή τους κατεύθυνση, πάνω σε μέτρα που τσακίζουν την εργατική οικογένεια, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση και τους λαϊκούς αγώνες. Τα στελέχη της ΝΔ δεν έχουν σταματήσει αυτές τις μέρες να δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τον αντιαπεργιακό νόμο. Κυβέρνηση και ΝΔ ψήφισαν μαζί τα άρθρα για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Έχουν κοινό αντιλαϊκό βηματισμό μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν ψηφίσει μνημόνια.
Πλάι στα κόμματα αυτά στέκονται επάξια οι άνθρωποι τους, στο συνδικαλιστικό κίνημα, το δεξί χέρι των αφεντικών και των κυβερνήσεων. ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά και αρκετές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις πάλεψαν ενάντια στις προτάσεις για απεργία, έκαναν τα αδύνατα-δυνατά, για να περάσει αναίμακτα και σε σιγή νεκροταφείου το πολυνομοσχέδιο.
Οι πλειοψηφίες σε ΟΛΜΕ – ΔΟΕ για άλλη μια φορά κινήθηκαν στην ίδια γραμμή πλεύσης με αυτές τις ηγεσίες. Ρίχνουν κροκοδείλια δάκρια για τα μέτρα που τσακίζουν τον κόσμο της εκπαίδευσης, αλλά στην ουσία στηρίζουν την πολιτική που από χίλιες πλευρές φέρνουν Μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς.  Πορεύονται κάτω από τη σημαία της ΕΕ, στηρίζουν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, την αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο. Έκαναν ότι μπορούσαν για να μη βγει έστω και μια καταγγελία ενάντια στα επικίνδυνα, αντιδραστικά σχέδια για τις “νέες δομές της εκπαίδευσης” κ.ά.
Είναι επόμενο στις κρίσιμες στιγμές να στηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της εκάστοτε συστημικής - αντιλαϊκής κυβέρνησης.
Υπονόμευσαν ακόμα και στα πρωτοβάθμια σωματεία τη κοινή δράση όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταψηφίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Γενάρη. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά τη στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνηση, ΕΕ, κεφαλαίου ότι αυτές οι ηγεσίες λειτουργούν υπονομευτικά θέλοντας να αποκόψουν το κίνημα των εκπαιδευτικών από την κοινή δράση με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα.
Τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν με το φόβο και τις αυταπάτες!
Τώρα απαιτείται συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης!!
Να δυναμώσουμε τον αγώνα για να μη τσακίσουν τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Οι δυσμενείς ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και η προσπάθεια αύξησης του ωραρίου στην εκπαίδευση δεν θα περάσει. Με τους αγώνες μας, με τη συσπείρωση στα σωματεία μας υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι ανατροπές στο ωράριο δεν αφορούν απλά και μόνο το πόσες ώρες θα μένει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο, αλλά συνολικότερα αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου.
Μπαίνουμε μπροστά για να αποτρέψουμε το νέο γύρο μαζικών συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολείων όχι μόνο των απομακρυσμένων περιοχών αλλά και των αστικών κέντρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση με το νέο ασφυκτικό πλαίσιο κριτηρίων που ψήφισε στο πολυνομοσχέδιο (συστεγαζόμενα, αναμοριοδότηση κ.λ.π).
Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προετοιμάζεται να καταθέσει το σχέδιο της για το «νέο Λύκειο» και τον τρόπο πρόσβασης, αλλά και την πρόταση της για τις «νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου» με βάση τους διακηρυγμένους σχεδιασμούς της Ε.Ε. και του Ο.Ο.ΣΑ.
Ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο σκληρό, ταξικό και ανταγωνιστικό σχολείο. Στόχος τους να περικόψουν τα όποια στοιχεία γενικής παιδείας έχουν απομείνει, να μετατρέψουν το Λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κάτεργο, να εξειδικεύσουν τους μαθητές σε συγκεκριμένα αντικείμενα με στόχο καθαρά την επιλογή σχολής. Προσαρμόζουν το σχολείο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, όπως ακριβώς έκαναν και με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ, που υπηρετούν τις εργασιακές σχέσεις του υποκατώτατου μισθού και της ανακύκλωσης της ανεργίας. Ταυτόχρονα προωθούνται σοβαρές περικοπές σε εκπαιδευτικούς, μέσω της μείωσης των γνωστικών αντικειμένων, ανοίγοντας έτσι ένα πελώριο κύκλο μετακινήσεων και κινητικότητας.
Με την πρότασή τους για «τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου», προωθούνται μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, κυρίως στο κρίσιμο κομμάτι της παιδαγωγικής ευθύνης και καθοδήγησης. Διαμορφώνεται το έδαφος για νέες, βαθύτερες, αντιδραστικές ανατροπές στο περιεχόμενο του σχολείου, στους στόχους της εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, με τις λεγόμενες «δεξιότητες» σε βάρος της γενικής μόρφωσης και καλλιέργειας, της κριτικής σκέψης και της επιστημονικότητας. Ταυτόχρονα προωθούνται οι διαδικασίες αξιολόγησης στην εκπαίδευση.
Σημαίνουμε συναγερμό για να μην περάσει η πολιτική των περικοπών, των απολύσεων, της υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να επιβάλουμε το δίκιο μας. Να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας. Μόνο οι οργανωμένοι, μαζικοί αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια, αυτό φοβούνται, μόνη δύναμη η οργάνωσή και η συμμετοχή μας.
Διεκδικούμε:
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, από το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ.
  • Κατάργηση της Τροπολογίας που ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι εργατικών λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη.
  • Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων.
  • Σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το «νέο Λύκειο»
  • Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δημιουργία σύγχρονων υποδομών.
  • ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων. Εδώ και τώρα να γίνει πράξη το αίτημα για 15 μαθητές, το ανώτερο, σε Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β’ Δημοτικού και για 20 μαθητές, το ανώτερο, σε όλες τις άλλες τάξεις.
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε 1€ από τη τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.
  • Λεφτά για τη μόρφωση των παιδιών όχι για το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς
Κλιμακώνουμε την πάλη απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και αποφασίζουμε:
  • Προχωράμε σε έκδοση ενημερωτικού υλικού, ανακοινώσεων, πανό, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, σε ενημερώσεις γονέων και συνεντεύξεις τύπου, που θα ενημερώνουν για το περιεχόμενο των μέτρων.
  • Προχωράμε σε συσκέψεις των σωματείων μαζί με γονείς και μαθητές για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο.
  • Είμαστε σε ετοιμότητα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους  να απαντήσουμε μαχητικά με κινητοποίηση στο Υπουργείο Πλειστηριασμών (Οικονομικών) όταν θα ξεκινήσουν ξανά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέσα στο Φλεβάρη για να προστατεύσουμε τη λαϊκή κατοικία.
  • Απαντάμε δυναμικά με κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις με την εξαγγελία των αλλαγών για το νέο Λύκειο και τις δομές υποστήριξης. 
  • Προχωράμε σε νέες Γενικές Συνελεύσεις, για την κλιμάκωση της πάλης μέσα στο Φλεβάρη, με καλή οργάνωση και προετοιμασία για τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.
  • Κάθε σωματείο να σχεδιάσει τη δράση του με καθημερινές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις κορυφώνοντας με νέο πανεργατικό  απεργιακό βήμα το επόμενο διάστημα μαζί με Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα του Ιδιωτικού Τομέα.
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
16 Γενάρη 2018