για τη θεσμοθέτηση άδειας ανατροφής 3,5 μηνών στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς



Σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση άδειας ανατροφής 3,5 μηνών στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, κατέθεσε τροπολογία, με την οποία θεσμοθετεί την άδεια ανατροφής και για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.
Μόνο που η άδεια αυτή είναι μόνο 3,5 μήνες, αντί για 9 που είναι για τις μόνιμες, και πρέπει να χωράει μέσα στην ίδια σύμβαση! Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ««ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας ανατροφής τέκνου δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, λήγει δε σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της εκπαιδευτικούΤαυτόχρονα η κυβέρνηση αφήνει ανέπαφη την άνιση μεταχείριση, που βιώνουν οι έγκυες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, με δεδομένο ότι δικαιούνται μόνο ως 15 μέρες αναρρωτική άδεια στις οποίες περιλαμβάνεται και η περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης!
Η θεσμοθέτηση άδειας ανατροφής και για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, που κερδήθηκε με τους αγώνες μας, δίνει μια μικρή ανάσα αλλά δεν ικανοποιεί, σε καμία περίπτωση, το αίτημά μας για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων και στη βάση αυτή και των αδειών, για το οποίο θα συνεχίσουμε να παλεύουμε! Δείχνει όμως τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, γιατί χωρίς αυτόν τον αγώνα ούτε αυτό θα ψηφιζόταν! Ταυτόχρονα, το ότι περιορίζεται στα πλαίσια της ίδιας σύμβασης και με δεδομένο ότι οι αναπληρωτές απολύονται στη μεν Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις 21 Ιούνη στη δε Δευτεροβάθμια 30 Ιούνη, σημαίνει ότι οι συναδέλφισσες αναπληρώτριες πρέπει να προγραμματίζουν (!) την κύησή τους και τη γέννα για να επωφελούνται από το μέτρο! Κάπως έτσι βλέπει την «ισοτιμία» ο ΟΟΣΑ, τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η τροπολογία της είναι σύμφωνη με τις υποδείξεις του για «εξίσωση όλων των προνομίων και υποχρεώσεων για όλους τους Έλληνες εκπαιδευτικούς»!!!
Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας για:
-          Μονιμοποίηση εδώ και τώρα ΟΛΩΝ των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών!     30.000 μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων!
-          Πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με των μονίμων και στη βάση αυτή εξίσωση των αδειών κύησης, λοχείας και ανατροφής!
-          Η μητρότητα είναι δικαίωμα για όλες τις γυναίκες, άρα και για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς!
-          Με τη δύναμη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας!
ΠΑΜΕ ΕΚ/ΚΩΝ Αθήνα, 14/2/2019