ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις εκλογές αντιπροσώπων στο 19ο Συνέδριο ΟΛΜΕ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσαρός
 
 Διαχρονικά αποτελέσματα εκλογών για συνέδρους

Συνάδελφοι,
η εικόνα καταρχήν δείχνει ότι η ΔΑΚΕ σταματά την πτωτική πορεία της (οριακή παλιότερα και μεγάλη στις προηγούμενες εκλογές) και ανακάμπτει. Μετά μάλιστα από 4 χρόνια επανέρχεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των εκπαιδευτικών και για τις εκλογές αντιπροσώπων στις οποίες οι αριστερές παρατάξεις είχαν δημιουργήσει μια «παράδοση» αφού ακόμη κι όταν η ΔΑΚΕ ήταν πρώτη δύναμη στις τοπικές εκλογές (για ΔΣ στην ΕΛΜΕ), οι συσχετισμοί για τις εκλογές του δευτεροβάθμιου οργάνου ήταν διαφορετικοί. Βέβαια αυτό δεν είχε άμεσο αντίκτυπο αφού δύσκολα ανατρέπονται οι ισορροπίες στον αριθμό των αντιπροσώπων.
Τι δείχνει τώρα αυτή η αλλαγή;
Δείχνει ότι για πρώτη φορά ίσως γίνεται περισσότερο αντιληπτό ότι οι συσχετισμοί πρέπει να αλλάξουν και κεντρικά. Τα προηγούμενα χρόνια η ΔΑΚΕ έκανε προσπάθεια να λειτουργεί το σωματείο στοιχειωδώς αλλά δυστυχώς οι παραταξιακές παρωπίδες δεν άφηναν πολλά περιθώρια στις αριστερές παρατάξεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η ΔΑΚΕ αναγκαζόταν να ρίχνει …πολύ νερό στο κρασί της για να βγουν αποφάσεις, ακροβατώντας μεταξύ της ανάγκης για ευρύτερες συναινέσεις και των διαχρονικών θέσεών της. Πολλές φορές στηρίξαμε απόψεις που διέφεραν από βασικές μας τοποθετήσεις, την ώρα μάλιστα που οι πιο συγγενείς ιδεολογικά αριστερές παρατάξεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις …μεγάλες διαφορές τους…
Αυτό το γεγονός φαίνεται ότι έγινε σαφές, έγινε κατανοητό στη βάση, και για το λόγο αυτό η ΔΑΚΕ βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία σε πανελλαδικό επίπεδο. Στη Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για πρώτη φορά η ΔΑΚΕ εκλέγει και 4ο αντιπρόσωπο, αυξάνοντας θεαματικά τη δύναμή της. Εκλέγουμε πανελλαδικά αντιπροσώπους σε περιοχές που δεν είχαμε (Φωκίδα, Σάμος) και αυξάνουμε τους αντιπροσώπους μας. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ΔΑΚΕ θα έχει και 4η έδρα στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, μια έδρα που θα την είχε από το προηγούμενο συνέδριο αν δεν υπήρχαν παρασκηνιακές συμφωνίες των υπόλοιπων παρατάξεων που ..δήθεν διαφωνούν μεταξύ τους… Αυτά όμως έχουν περιγραφεί σε άλλο ενημερωτικό…
Δεν χρειάζεται λοιπόν να περιγράψουμε πολλά στον πίνακα που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη θεαματική άνοδο σε ψήφους της ΔΑΚΕ και τη διεύρυνση της διαφοράς από τη δεύτερη παράταξη που χάνει έναν αντιπρόσωπο τον οποίο κερδίζει το ΠΑΜΕ (που επίσης έχει θεαματική άνοδο). Οι αντιπρόσωποι από την Α ΕΛΜΕ στο 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ θα είναι: Κατσαρός και Μυλωνάς από τη ΔΑΚΕ, Κούστας από της ΑΣΚ και Μαργαρίτης από το ΠΑΜΕ.
Προσωπικά, οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ καταρχήν σε όλους τους συναδέλφους που στηρίζουν με τη συμμετοχή τους τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας. Οφείλουμε όμως και όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε συνεπείς σε ότι λέμε και κάνουμε, όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε απέναντί μας… Γνωρίζουν όλοι ότι αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, μακριά από λογικές κυβερνητικού συνδικαλισμού… Και φυσικά …ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!