Ενημερωτικό της ΑΣΕ για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 1 Οκτώβρη 2019. Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν: Αποτίμηση της απεργίας 24/09, κινητοποιήσεις 02/10 και 04/10, κενά μετά και την Β’ φάση προσλήψεων, Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ 02/11, ενημερωτικές συσκέψεις – περιοδείες.
Α) Οι 2 απεργιακές κινητοποιήσεις και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του Π.Α.ΜΕ έδωσαν απάντηση στην κυβέρνηση και τα σχέδια της που από τη μια δίνει «γη και ύδωρ» στους επιχειρηματίες – επενδυτές και από την άλλη τσακίζει συμβάσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Οι δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και στις 24/9 και στις 2/10 έδωσαν καθαρή απάντηση καταδίκης του πολυνομοσχεδίου – σκούπα που φέρνει η ΝΔ και πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο  ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελούν καλά βήματα συνέχειας και κλιμάκωσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.
Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΠΕΚ/ΠΑΣΚΚ – ΣΥΝΕΚ) αφού δεν έκανε τίποτα στη πράξη για να έχουν επιτυχία και οι δυο απεργιακές συγκεντρώσεις, μέσα από τις τοποθετήσεις τους στο Δ.Σ. στάθηκε επί της ουσίας απέναντι στους εργαζόμενους. Είναι προκλητικό να μιλάει για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό παρών στις δεκάδες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, στις απεργιακές περιφρουρήσεις σε λιμάνια, ξενοδοχεία, γιαπιά, πολυκαταστήματα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, κλπ.
Η ΔΑΚΕ έφτασε στο σημείο μόλις ένα 24ωρο πριν την απεργία της 2/10, να λέει: «…ότι το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αφορά το δημόσιο, δεν υπάρχει επί της ουσίας διακύβευμα για να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι….». Αυτοί που δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δακτυλάκι για να οργανωθούν οι αγώνες αμφισβήτησαν ευθέως τη δυνατότητα να γίνει κινητοποίηση στις 04/10 στο Υπ. Παιδείας επειδή όπως είπαν: «αυτή την εβδομάδα υπάρχουν 2 κινητοποιήσεις….!!!»
Αν αυτό δεν είναι υπονόμευση των αγώνων τότε πράγματι δε ξέρουμε τι είναι…!!!

Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ ταυτίζεται με την κυβέρνηση της ΝΔ, που βάλει ευθέως απέναντι στους εργατικούς αγώνες, αλλά και με την συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ που ευθέως αλλά ανεπιτυχώς υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων και θέλει να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Στην τοποθέτησή μας αναδείξαμε τις ευθύνες της πλειοψηφίας που για μια ακόμα φορά δεν έκανε τίποτα ώστε να προετοιμάσει την απεργία, τακτική που ακολουθεί όλα τα τελευταία χρόνια, με τη συνεργασία ΔΑΚΕ – ΠΕΚ/ΠΑΣΚ – ΣΥΝΕΚ στο προεδρείο του ΔΣ που συνεχίζεται ακόμα και μετά την κυβερνητική αλλαγή.
Απέναντι στις θεωρίες που ανέπτυξαν αυτές οι δυνάμεις ότι δε μας αφορά ως κλάδος άμεσα ο αναπτυξιακός και ο συνδικαλιστικός νόμος, απαντήσαμε ότι ακουμπά άμεσα τους χιλιάδες μαθητές μας που έχουμε υποχρέωση απέναντί τους, αφού αυτοί είναι που θα εργαστούν στο καθεστώς ζούγκλας που ετοιμάζεται, στους χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους αλλά και στους μόνιμους, αφού η εμπειρία του κ74ινήματος δείχνει ότι εμπόδια που μπαίνουν στη συνδικαλιστική δράση και μέτρα που παίρνονται για τον έλεγχο των σωματείων από την εργοδοσία και το κράτος, πολύ γρήγορα γενικεύονται. Άλλωστε υπάρχει πείρα και από το παρελθόν ακόμα και το πιο πρόσφατο με την επιστράτευση.
Β) Μετά και την Β’ φάση των προσλήψεων έχουν προσληφθεί συνολικά στη β/θμια 7.382 αναπληρωτές, 4.194 στη Γενική Εκπαίδευση και 3.185 στην Ειδική. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την περσυνή χρονιά δούλεψαν μόνο στην β/θμια εκπαίδευση 9.578 και οι αποχωρήσεις ήταν 1.676. Δηλαδή πάνω από 11.000 κενά είχαμε με το πρώτο κουδούνι.
Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα προσλήψεις στο Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.» και στις ΔΥΕΠ. Τα κενά υπολογίζονται σε 1.800 στη Γενική Εκπαίδευση, 1.000 στην Ειδική Αγωγή, πάνω από 18.000 ώρες στα Μουσικά, ενώ στο πρόγραμμα ΜΝΑΕ και στις ΔΥΕΠ είχαν προσληφθεί την περσινή χρονιά 440 και 330 αντίστοιχα. Έχουν εξαντληθεί τα χρήματα του ΠΔΕ, όσο και του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ οι πιστώσεις που προκύπτουν από 700 άδειες άνευ αποδοχών προφανώς δεν επαρκούν. Αναδείξαμε την αδιοριστία των τελευταίων 10 χρόνων, το συνεχιζόμενο εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά και ότι η Ομοσπονδία οφείλει να απαιτήσει άμεσα έκτακτο κονδύλι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να καλυφθούν τα κενά, κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει και αναδείξει πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Γ) Για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, βάζοντας μία ψευδεπίγραφη κλαδική – συντεχνιακή τακτική, διαπραγματεύεται το πώς θα διεκδικήσει τουλάχιστον 1.500 διορισμούς από τους 4.500. Εμείς αναδείξαμε ότι δεν μπορεί από τη στιγμή που προσλαμβάνονται πάνω από 4.000 αναπληρωτές στην ειδική αγωγή κάθε χρόνο, η Ομοσπονδία να διαπραγματεύεται για αυτά τα νούμερα. Απαιτούμε τον άμεσο διορισμό όλων των συναδέλφων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή.
Δ) Τέλος καταθέσαμε δύο  ψηφίσματα, ένα για το πρόγραμμα flex που τρέχει για 2η χρονιά στα σχολεία και για το προσφυγικό με αφορμή τις τελευταίες αστυνομικές επεμβάσεις ενάντια στους πρόσφυγες. Από τη συζήτηση αρνητική στάση έδειξε όχι μόνο η ΔΑΚΕ, αλλά και η παράταξη των ΣΥΝΕΚ και της ΠΑΣΚ αποκαλύπτοντας έτσι την υποκρισία τους και για αυτό το ζήτημα.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να μπει μπροστά στον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ούτε με την προηγούμενη κυβέρνηση το έκαναν, ούτε και μ’ αυτή.
Η μόνη διέξοδος να ξεπεράσουμε αυτές τις ηγεσίες, να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, τις συλλογικές μας διαδικασίες και τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες για πραγματικά μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Συνάδελφοι, οργανώνουμε άμεσα μέσα από τα σωματεία μας τη συνέχεια των κινητοποιήσεων τόσο στις 04/10 όσο και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο και εξελίξεις του θα προκύψουν στην Εκπαίδευση.
Αθήνα, 3 Οκτώβρη 2019
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ