Αναλυτική κριτική για τις εργασίες του 20ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ

 

Μεσολόγγι, 7/7/2022

Συνάδελφοι,

ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ που διεξήχθη στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ 1-4 Ιουλίου 2022.

Αυτό που όλοι ξέραμε εξαρχής ήταν ότι δεν επρόκειτο να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ΔΣ. Έτσι, η ΔΑΚΕ είναι πάλι πρώτη με 3 μέλη, οι ΣυνΕκ δεύτερη δύναμη με επίσης 3 μέλη, η ΑΣΕ 2 μέλη, οι Παρεμβάσεις 2 μέλη και η ΠΕΚ 1 μέλος. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε αφού πρώτα είχαν αποχωρήσει Παρεμβάσεις και ΑΣΕ, καταγγέλλοντας τις υπόλοιπες παρατάξεις για συμφωνία σε αντικαταστατικές διαδικασίες. Είναι ένα θέμα το οποίο θα δούμε στην ανάλυση, αφού ως Πρόεδρος του 20ου συνεδρίου οφείλω να αποκαταστήσω στο σημείο αυτό την αλήθεια.

Ένα πρώτο γρήγορο συμπέρασμα αφορά στη μεγάλη (πολιτική) ήττα των Παρεμβάσεων που …φέρονταν να διεκδικούν ακόμη και την …πρωτιά και βρέθηκαν τελικά κάτω και από την ΑΣΕ, στην τέταρτη θέση.

Ένα δεύτερο γρήγορο συμπέρασμα είναι ότι οι Παρεμβάσεις ήρθαν στο συνέδριο για να …φύγουν και τελικά το έκαναν μάλλον πιο γρήγορα και σίγουρα πιο άκομψα από ό,τι έπρεπε… Ίδια γραμμή (αποχώρηση) επέλεξαν τελικά και οι σύνεδροι που εκλέχτηκαν με την ΑΣΕ.

Ένα τρίτο γρήγορο και ίσως το ουσιαστικότερο συμπέρασμα είναι ότι μετά από χρόνια έχουμε ένα ψηφισμένο πακέτο θέσεων που μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για την αναβάθμιση του λειτουργήματός μας. Εργασιακά, συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ψηφιακή αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, αύξηση των αμοιβών για τις Πανελλαδικές και τους διορθωτές, ακόμη και προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία και πάρα πολλά άλλα, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν βάση συζήτησης με την Ηγεσία του Υπουργείου και θα δώσουν ανάσα στον κλάδο και γενικότερα στην Εκπαίδευση.

Ένα τελευταίο γρήγορο συμπέρασμα είναι ότι οι σύνεδροι ΔΑΚΕ, ΣυνΕκ και ΠΕΚ που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, επαναβεβαίωσαν την θετική στάση απέναντι στην αυτοαξιολόγηση ως εργαλείου στην εκπαίδευση. Η επαναβεβαίωση της άποψης του κλάδου σε ότι είχε διατυπωθεί στο 8ο συνέδριο αλλά και πολλές φορές αργότερα για το θέμα της (αυτό)αξιολόγησης είναι φυσικά η μεγάλη είδηση του 20ου συνεδρίου.

Κλείνω το πρώτο μέρος με τα τελικά αποτελέσματα που είναι:

Για εκλογή μελών στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο  ΑΔΕΔΥ

(σε παρένθεση ο αριθμός αντιπροσώπων)

ΔΑΚΕ: 79

ΔΑΚΕ: 80 (22)

ΣυνΕκ: 67

ΣυνΕκ: 65 (18)

ΑΣΕ: 59

ΑΣΕ: 61 (16)

Παρεμβάσεις: 58

Παρεμβάσεις: 48 (13)

ΠΕΚ: 32

ΠΕΚ: 33 (9)

Αγων. Κινήσεις: 2

ΑρΕν: 8 (2)

ΜΑΖΙ: 1

Αγων. Κινήσεις: 2

εκλέγονται (αλφαβητικά)

Κωνσταντίνου, Παπαχρήστος, Τσούχλος (ΔΑΚΕ)

Κορδής, Μαλαγάρης, Μανουσογιωργάκη (ΣυνΕκ)

Ακτύπης, Καργόπουλος (ΑΣΕ)

Σουλτζής, Φύτρος (Παρεμβάσεις)

Παπαδαντωνάκης (ΠΕΚ)

ΜΑΖΙ: 1

Αναλυτική ενημέρωση για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Οι εργασίες του 20ου συνεδρίου άρχισαν ουσιαστικά το μεσημέρι της 1ης Ιουλίου με την εκλογή προεδρείου. Είχα την τιμή να προταθώ από την παράταξη της ΔΑΚΕ και να εκλεγώ πρόεδρος του συνεδρίου, επιφορτισμένος με δύσκολο έργο όπως γίνεται στα πολλά τελευταία συνδικαλιστικά συνέδρια, το οποίο κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ολοκληρώθηκε θετικά.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Προέδρου του απερχόμενου ΔΣ της ΟΛΜΕ. Χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων:

Μετά το διάλειμμα, εγκρίθηκε ομόφωνα η ημερήσια διάταξη όπως διατυπωνόταν σε φυλλάδιο που είχαν στη διάθεσή τους οι σύνεδροι. Στη συνέχεια έγινε η συγκρότηση των επιτροπών (θέσεων, ψηφισμάτων). Επαναλαμβάνω ότι όλα τα προηγούμενα πραγματοποιήθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις των συνέδρων.

Θα χρειαστεί για την καλύτερη κατανόηση των συμβάντων στο συνέδριο να πούμε στο σημείο αυτό ότι το έργο των επιτροπών είναι η επεξεργασία των θέσεων και των ψηφισμάτων με εξαντλητική συζήτηση που γίνεται παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου. Δηλαδή, οι θέσεις και τα ψηφίσματα συζητούνται στις αντίστοιχες επιτροπές όπου υπάρχει μέλος από κάθε παράταξη με έργο την σύνθεση απόψεων και την κατά το δυνατό δημιουργία πλειοψηφιών που θα εγκρίνουν τα παραγόμενα. Έτσι γίνονταν, έτσι γίνεται και προφανώς έτσι θα γίνεται…

Οι επιτροπές υπάρχουν γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση στην κεντρική αίθουσα επί των θέσεων και των ψηφισμάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ούτε παρεμβάσεις από τις παρατάξεις. Στο συγκεκριμένο συνέδριο οι θέσεις που κατατέθηκαν ήταν πάνω από 70, με αποτέλεσμα το έργο της επιτροπής να είναι αρκετά δύσκολο. Μόνο για τις 70 θέσεις και μόνο με παρεμβάσεις των παρατάξεων που έχουν εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ θα χρειάζονταν 70Χ5Χ5=1750 λεπτά ή 29 περίπου ώρες συνεχούς συζήτησης στην κεντρική αίθουσα. Για το λόγο αυτό όπως προανέφερα έχει καθιερωθεί να γίνεται η συγκρότηση των επιτροπών και εκεί να γίνεται η συζήτηση των θεμάτων που προκύπτουν. Θα δούμε στη συνέχεια πως αυτό επιχειρήθηκε να ανατραπεί.

Τα πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ ανέγνωσε στο σώμα ο Γραμματέας σ. Μαλαγάρης. Στο τελείωμα του απολογισμού αναφέρεται:

«Η συνδικαλιστική παράταξη των Παρεμβάσεων λίγες μέρες πριν την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για την εκλογή αντιπροσώπων, διαφώνησε πλήρως και αποχώρησε από τα όργανα της Ομοσπονδίας καταγγέλλοντας το ΔΣ της ΟΛΜΕ και όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως «χουντικοί, δοτοί» κ.λ.π. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής και των συνεχών καταγγελιών υπήρξε η διάρρηξη της ενότητας του κλάδου.»

Αυτή η αναφορά ήταν η αφορμή να ξεσπάσει μεγάλο κύμα διαμαρτυριών από την παράταξη των Παρεμβάσεων. Δεκάδες συνάδελφοι ζήτησαν το λόγο και οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα. Οι ενστάσεις ήταν στο ότι ουδέποτε στο παρελθόν σε επίσημο απολογισμό είχε αναγραφεί ονομαστικά παράταξη και αρνητική κριτική (όπως ανέφεραν οι ίδιοι). Όμως στο συγκεκριμένο απολογισμό αναγράφηκαν απλά τα πραγματικά γεγονότα, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά  και ένα σχόλιο («υπήρξε η διάρρηξη της ενότητας του κλάδου») που επίσης ήταν αυτονόητο με βάση τα όσα είχαν ειπωθεί. Θεωρώ ότι η στάση των Παρεμβάσεων είναι συνέχεια μιας λογικής διάλυσης των συνελεύσεων (Γενικών και Προέδρων) που έχει η συγκεκριμένη παράταξη, απλά με πρωτοφανή τρόπο ξεδιπλώθηκε τόσο νωρίς. Εφόσον οι Παρεμβάσεις επιθυμούσαν να εκθέσουν τις θέσεις τους, είχαν μπροστά τους δυόμιση ημέρες να το κάνουν, όμως επέλεξαν τακτική που έχουμε ξαναδεί. Σε αυτές τις συνθήκες προφανώς δεν πήρε το λόγο κανείς από όσους ζήτησαν αφού βάση καταστατικού δεν προβλέπεται καμία διακοπή από συνέδρους στους απολογισμούς. Μπορούσε έτσι κι αλλιώς κάθε σύνεδρος να τοποθετηθεί στην ομιλία του για όποιο θέμα επέλεγε. Όμως γενικά η τακτική των Παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο συνέδριο περιελάμβανε συνεχείς διακοπές όταν ακούγονταν κάτι μη αρεστό, σε όποιο σημείο κι αν βρισκόταν η διαδικασία.

Μετά τον απολογισμό, η διαδικασία προέβλεπε την κατάρτιση του καταλόγου ομιλητών. Και αυτή η ενέργεια γίνεται νωρίς ώστε να μην είναι δυνατή η παρέμβαση κάποιου που θα επιθυμούσε να μιλήσει βάση όσων θα άκουγε, γιατί καταλαβαίνετε ότι θα επικρατούσε χάος. Όλοι οι ομιλητές κατατίθενται στην αρχή της διαδικασίας. Εκτός σειράς καταλόγου, το καταστατικό προβλέπει παρεμβάσεις από συνέδρους επί προσωπικού καθώς επίσης και τοποθετήσεις από μέλη του απερχόμενου ΔΣ και του Προεδρείου του συνεδρίου όποτε χρειαστεί, όπως κι έγινε σε πολλές περιπτώσεις.

Μετά από συνεννόηση μεταξύ όλων των παρατάξεων, συμφωνήθηκε να υπάρχουν 15 γύροι των 5 ομιλητών (1 για κάθε παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ) και μια επιπλέον 6η θέση για άλλους ανεξάρτητους ή «ανεξάρτητους» συνέδρους που θα ήθελαν να τοποθετηθούν. Οι δηλώσεις όλων έγιναν στο Προεδρείο. Ως ανεξάρτητοι δήλωσαν ότι θα μιλούσαν 3 σύνεδροι (οι 2 εκλεγμένοι της παράταξης Αγωνιστικές Κινήσεις και η συνάδελφος Χαρά Νίκα από την Εύβοια).

Συνεπώς, όσοι ήθελαν να μιλήσουν στο συνέδριο καταγράφηκαν και μίλησαν ΟΛΟΙ. Δεν απαγορεύτηκε σε κάποιον να μιλήσει, δεν αφαιρέθηκε ο λόγος σε σύνεδρο, όπως ψευδώς αναγράφεται σε διάφορες ιστοσελίδες, εκτός των περιπτώσεων που επιχειρήθηκε ανατροπή των διαδικασιών όπως προβλέπεται από το καταστατικό, όπως η περίπτωση που περιγράφηκε νωρίτερα κατά τον απολογισμό πεπραγμένων. Η προβλεπόμενη και ομοφώνως ψηφισμένη διαδικασία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη τηρήθηκε κατά γράμμα. Επιμέρους αλλαγές σε ζητήματα που προέκυψαν ψηφίστηκαν ομόφωνα από το σώμα παρουσία όλων των παρατάξεων.

Ακολούθησε ο Οικονομικός απολογισμός που παρουσιάστηκε από το συνάδελφο Κωνσταντίνου. ΑΣΕ (Κρανάς) και Παρεμβάσεις (Ξυδάς) διατύπωσαν ενστάσεις που είχαν αλλά και πάλι με στοιχεία ο σ. Κωνσταντίνου αντέκρουσε όλους τους ισχυρισμούς τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι προαναφερόμενες παρατάξεις αντιδρούν ακόμη και στη συνδρομή προς της ETUCE που όπως ξέρουμε είναι το διαβατήριο πολλών εκπαιδευτικών για ελεύθερη είσοδο σε μουσεία στο εξωτερικό με απλή επίδειξη της ταυτότητας μέλους της ΟΛΜΕ. Αυτό φυσικά δεν έχει ακουστεί ποτέ στα σχολεία, τουλάχιστον στην περιοχή μου όπου δεκάδες συνάδελφοι χρησιμοποιούν τα οφέλη της συμφωνίας με το διεθνή φορέα…

Τον απολογισμό της ελεγκτικής επιτροπής έκανε ο σ. Δρούτσας και στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός για τη νέα διετία από το συνάδελφο Κωνσταντίνου. Σημαντικότερο στοιχείο είναι η αύξηση κατά 5€ της εισφοράς των μελών προς την ΟΛΜΕ και η επαναφορά της στο ποσό προ του 2015 (15€) κυρίως λόγω της καταστροφικής διετίας που προηγήθηκε και απέφερε ελάχιστες εισροές στα ταμεία του τριτοβάθμιου οργάνου μας την ώρα που τα έξοδα παρέμειναν σε ίδια επίπεδα. Είναι πάντως γεγονός ότι η αύξηση των …42 λεπτών το μήνα θα εξασφαλίσει  την οικονομική στιβαρότητα και ανεξαρτησία  του τριτοβάθμιου οργάνου ώστε να μπορεί να παρέχει στήριξη όταν και όποτε χρειαστεί στον οποιονδήποτε, όπως έχει συμβεί και σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή μας.

Τον απολογισμό για το ΚΕΜΕΤΕ παρουσίασε ο σ. Ανδρινόπουλος και αμέσως μετά ο σ. Κορδής (ΣυνΕκ) παρουσίασε κάτι σαν απολογισμό αιρετού ΚΥΣΔΕ αφού όπως είναι γνωστό δεν έχουμε παρουσία στο όργανο (έχουν παραιτηθεί οι αιρετοί και δεν συνέχισαν οι τελευταίοι νόμιμοι εκπρόσωποί μας).

Λόγω της πρώτης μεγάλης διακοπής που προκάλεσαν οι Παρεμβάσεις, κι ενώ υπό ομαλές συνθήκες θα υπήρχε χρόνος για τουλάχιστον 2 γύρους ομιλητών, τελικά η ημέρα έκλεισε με τις ομιλίες των πρώτων τεσσάρων συνέδρων.

Η δεύτερη μέρα κύλισε με τις 5λεπτες ομιλίες των συνέδρων σε δύο συνεδρίες, πρωινή και απογευματινή.

Στην πρωινή συνεδρίαση και μετά από ομοφωνία, πήρε το λόγο ο συνάδελφος Κορδάτος που παρουσίασε προσωπικό του θέμα ενώ στην απογευματινή παρενέβησαν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (ΠΑΣΑΔ) και διατύπωσαν δίκαια και χρόνια αιτήματά τους.

Η τρίτη ημέρα περιελάμβανε και πάλι τοποθετήσεις συνέδρων και στο κλείσιμο τις ομιλίες των μελών του απερχόμενου ΔΣ για τις οποίες είχε αποφασιστεί να υπάρχει μια ανοχή, κι έτσι σιωπηλά δινόταν ο χρόνος που έπρεπε σε όλους ώστε συνολικά οι παρατάξεις να μιλήσουν αναλογικά με τη δύναμή τους. Όλοι οι εκπρόσωποι μίλησαν στο χρόνο των 20 λεπτών κατά μέσο όρο, όπως προβλέπονταν.

Και αμέσως μετά απολαύσαμε τη μεγάλη θεατρική παράσταση με τις Παρεμβάσεις σε πρωταγωνιστικό ρόλο που συνεπικουρήθηκαν δυστυχώς και από την ΑΣΕ.

Όταν ήρθε η ώρα της παρουσίασης των θέσεων και της ψήφισης στο σώμα των προτάσεων (συνθετικών ή μη) που είχαν την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής άρα και των συνέδρων που εκπροσωπούσαν, η πλειοψηφία των μελών του Προεδρείου πρότεινε να ακολουθηθεί η διαδικασία που είχε αποδώσει καρπούς και στο προηγούμενο συνέδριο και κατά την οποία θα αναφέρονταν ο τίτλος της θέσης και θα ψήφιζε το σώμα. Σημειώνεται ότι η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είχε ολοκληρωθεί βάση καταστατικού και δεν προβλεπόταν συγκεκριμένη διαδικασία κατά την ψηφοφορία των θέσεων. Γι αυτό το λόγο σε πολλά συνέδρια έχει ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία και οδηγηθήκαμε ακόμη και σε αδυναμία λήψης αποφάσεων. Εξάλλου αν για κάποιο θέμα δεν προβλέπεται στο καταστατικό ξεκάθαρη διαδικασία, γι αυτή αποφασίζει το σώμα των συνέδρων.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, οι Παρεμβάσεις ζήτησαν έντονα να τοποθετηθεί η παράταξή τους σε κάθε θέση που θα παρουσιάζονταν με εκπρόσωπο (εκπροσώπους) της για να αιτιολογήσουν τη στάση τους στην επιτροπή. Το ίδιο έκαναν και οι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ. Η τοποθέτηση αυτή είχε προφανή στόχο την παρακώληση της διαδικασίας σε ατέρμονες συζητήσεις και τελικά τη μη λήψη αποφάσεων.

Με το σκεπτικό ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε και λειτούργησε όπως περιγράφηκε προηγουμένως, επιχειρήθηκε να βρεθεί μια ενδιάμεση ρεαλιστική λύση και να γίνει μια συνολική τοποθέτηση του Προέδρου της επιτροπής αλλά και των εκπροσώπων των παρατάξεων για όλα τα θέματα. Εξάλλου, οι παρατάξεις των Παρεμβάσεων και της ΑΣΕ παρουσιάστηκαν στην επιτροπή θέσεων με άποψη που κατέθεσαν και γραπτώς ότι ουσιαστικά δεν συζητούν καμία πρόταση –θέση άλλων παρατάξεων. Άρα με τις συγκεκριμένες παρατάξεις ήταν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε κοινές αποφάσεις αφού όπως δήλωσαν χωρίς καν να έχουν προλάβει να διαβάσουν τις θέσεις των υπολοίπων θα τις καταψήφιζαν (!!!). Άρα εύκολα και γρήγορα θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία που τέθηκε στο τραπέζι, αν φυσικά ήταν αυτός ο στόχος. Όμως, όπως είπα, ο στόχος ήταν η διάλυση του συνεδρίου και αυτό από τη θέση που κατείχα δεν θα μπορούσα να το ανεχτώ. Πρότεινα συνεπώς να θέσουμε σε ψηφοφορία στο σώμα την άποψη της πλειοψηφίας του Προεδρείου, όπως κι έγινε μέσα σε θύελλα διαμαρτυριών.

Ζήτησαν αμέσως το λόγο δεκάδες αντιπρόσωποι. Φυσικά, δεν μπορούσε να δοθεί ο λόγος επί της διαδικασίας σε κανένα, αφού όλοι είχαν μέλη στο προεδρείο και οι θέσεις τους είχαν ακουστεί. Οι μόνοι που προβλέπονταν να τοποθετηθούν ήταν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ. Η αρχή έγινε με την παράταξη της ΑΣΕ που δήλωσε ότι θα αποχωρούσε εφόσον προχωρούσε προς ψήφιση η άποψη της πλειοψηφίας του Προεδρείου στο σώμα. Το ίδιο θα έκαναν και οι Παρεμβάσεις που δεν ήξεραν ποιος αντιπρόσωπος θα μιλούσε ως εκπρόσωπος της Παράταξης, αφού δεκάδες φωνασκούντες θεωρούσαν ότι μπορούν να μιλήσουν ως σύνεδροι, τι κι αν ο κατάλογος είχε κλείσει από την πρώτη ημέρα…

Τελικά και μετά από διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, ανέλαβα να θέσω το θέμα σε ψηφοφορία στο σώμα. Οι σύνεδροι με μεγάλη πλειοψηφία σήκωσαν τις κάρτες και ψήφισαν ότι συμφωνούν με την πρόταση του προεδρείου. Αμέσως η παράταξη της ΑΣΕ αποχώρησε και ακολούθησαν οι περισσότεροι των Παρεμβάσεων. Ορισμένοι έμειναν πίσω για να επιτηρούν τη διαδικασία

Το 20ο συνέδριο είχε πρακτικά ολοκληρωθεί.

 

Συνάδελφοι,

οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων για πρώτη φορά παραμερίστηκαν. Όλοι έβαλαν νερό στο κρασί τους αποδεικνύοντας ότι όταν θέλουν μπορούν να συμβάλουν στις απαραίτητες συνθέσεις. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μια δυναμική που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Σκεφτείτε πόσους ψήφους πήραν στις εκλογές οι συνάδελφοι των ΔΑΚΕ, ΣυνΕκ και ΠΕΚ για να κατανοήσετε ότι το 178/301 είναι πλασματικά μικρό για να δείξει τη δυναμική αυτή, αλλά και πάλι αφορά ένα ποσοστό της τάξης του 60% σε επίπεδο συνέδρων!

Είμαι βέβαιος ότι οι θέσεις που πλειοψήφησαν εφόσον τύχουν της δέουσας αντιμετώπισης από την πολιτική ηγεσία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του λειτουργήματός μας! Θα γίνει αυτό; Οψόμεθα!

Σας εύχομαι ολόψυχα καλό καλοκαίρι! Καλή ξεκούραση!

Κωνσταντίνος Κατσαρός

Πρόεδρος στο 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Αντιπρόσωπος της ΔΑΚΕ από την Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας