"Ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί τον κατεξοχήν πρόσφορο χώρο διοχέτευσης και προπαγάνδισης των ιδεών και αντιλήψεων του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, με σκοπό τη διατήρηση και διαιώνισή του...
Αυτό ακριβώς συνέβη και με τα θέματα στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο της κ. Αλεξάνδρας Κορωναίου "Εκπαιδεύοντας εκτός σχολείου" (εκδ. Μεταίχμιο) χρησιμοποιήθηκε ώστε η δεκαοχτάχρονοι υποψήφιοι να "υπερασπιστούν" ένα σύστημα εκπαίδευσης που:
-Ακυρώνει το πτυχίο –για το οποίο πασχίζουν με τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις- και το καθιστά προϋπόθεση για τη δια βίου μάθηση και "περιπλάνηση’".
-Διαμορφώνει το αυριανό φευτοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό, υποταγμένο στον εργοδότη και ενεργητικό παπαγαλάκι του συστήματος.
-Δίνει το διαβατήριο της γνώσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης στους λίγους, καθώς οι πολλοί δεν μπορούν "να κατακτούν διαρκώς γνώσεις, να ανανεώνουν τις δεξιότητές τους, να αποκτούν γρήγορα νέες ειδικεύσεις, δηλαδή να εκπαιδεύονται συνεχώς" (απόσπασμα από το εν λόγω κείμενο).
-Καταλύει το κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στο επάγγελμα και την εργασία.
-Δικαιώνει και νομιμοποιεί την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας των νέων."
Μητέρα υποψηφίου Πανελλαδικών Εξετάσεων και Εκπαιδευτικός.
πηγή: http://troktiko.blogspot.com/