Επιστολή Κ. Φιλίππου για την Παλαμαϊκή Σχολή


Ο πολιτικός μηχανικός της νομαρχίας κ. Κώστας Φιλίππου απευθύνεται στον καθηγητή κ. Τουρνικιώτη που τάχθηκε κατά της κατεδάφισης του κτιρίου του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου:

Αγαπητέ κε Καθηγητά,

Στις 15 Μαΐου 2010 κάνατε μια ομιλία στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου με θέμα “Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας”.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρατε το θέμα της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου λέγοντας ότι η στατική του επάρκεια είναι καλή και ότι το κτίριο δεν έχει πρόβλημα.
Δεν ξέρω από που βγάλατε αυτό το  συμπέρασμα (Διαβάσατε ΟΛΗ την έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών που συντάχθηκε το 1998 από εξαίρετους επιστήμονες; Διαβάσατε τις εκθέσεις 2 επιτροπών που έχουν γίνει γι΄ αυτο το ζήτημα; Διαβάσατε την οριστική μελέτη που έγινε μετά από ανάθεση της νομαρχιακής αυτ/σης Αιτ/νιας το 2007; Και σε κάθε περίπτωση πως βγάλατε χωρίς δική σας εμπεριστατωμένη μελέτη τέτοιο συμπέρασμα;). Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δημιουργήθηκε δυστυχώς η εντύπωση στο μη ειδικό κοινό ότι η Παλαμαϊκή Σχολή είναι μια χαρά και ότι κακώς μεταφέρθηκαν αλλού οι μαθητές.
Θα παρακαλούσα αν βρίσκετε έστω και μια στοιχειώδη λογική στα ερωτήματά μου να διευκρινίσετε με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε δόκιμο, τα λεγόμενα σας (με μια επιστολή ίσως στην Αρχαιολογική - Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).
Συγγνώμη για την ενόχληση αλλά θεώρησα ότι έπρεπε να σας στείλω αυτό το μήνυμα. Ο χώρος του Τρικούπειου ήταν ακατάλληλος για κάθε είδους αντιπαράθεση.
Ελπίζω το μέλλον να σας δικαιώσει. Ελπίζω η φύση να μη σας διαψεύσει κάποια μέρα. Ελπίζω τέλος ποτέ να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να επιλέξετε. Και κάτι τελευταίο. Ποτέ και καμία υπεύθυνη υπηρεσία δε μίλησε για υποχρεωτική κατεδάφιση του κτιρίου. Άλλωστε τα πάντα επισκευάζονται. Το 2007 (και αφού είχε εκπονηθεί η οριστική μελέτη ελέγχου του κτιρίου) το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου συνεδρίασε και πήρε την απόφαση κατεδάφισης έχοντας υπόψη αφενός τα μέχρι τότε επιστημονικά δεδομένα, αφετέρου το γεγονός ότι τότε το κτίριο δεν είχε κριθεί καν διατηρητέο (και πολύ περισσότερο διατηρητέο μνημείο). Τα υπόλοιπα περί “φευγάτε γιατί το κτίριο κινδυνεύει να πέσει” είναι παραφιλολογία του διαδρόμου. Ίσως και σε εσάς έδωσαν λάθος δεδομένα.
Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βάλει κάποιος σε μια ζυγαριά τα κόστη που απαιτούνται όταν πρόκειται να πάρει μια τόσο σοβαρή απόφαση. Τα μεγέθη (νέο κτίριο ή ανακατασκευή του υπάρχοντος) στην περίπτωση της Παλαμαϊκής Σχολής είναι ανόμοια. Άλλωστε η επιλεκτικότητα εδώ δεν μπορεί με σαφήνεια να οριστεί και πολύ περισσότερο να ποσοτικοποιηθεί.
Όμως κε Καθηγητά άλλο όλα τούτα άλλο οι στιγμιαίες κρίσεις. Όσον αφορά δε τη δυνατότητα επισκευής χωρίς αλλοίωση των Αρχιτεκτονικών στοιχείων αυτό μπορεί να φανεί μόνο μετά από σοβαρές και χρονοβόρες αναλύσεις. Τουλάχιστον η έκθεση του Πανεπιστήμιου Πατρών και η οριστική μελέτη του 2006 - 2007 δεν έδειξε τέτοια δυνατότητα (έχουμε έλλειψη  αντοχής και πλαστιμότητας).
Ίδωμεν.
Με συγχωρείτε και πάλι για την τελευταία μου αυτή ενόχληση και θα παρακαλούσα να μην παρεξηγήσετε αυτή μου την παρέμβαση. Από αγάπη για τον τόπο μου και μόνο το έκανα.
 ΜΕ ΤΙΜΗ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧ ΕΜΠ
(Μελος όλων των παραπάνω επιτροπών και συντονιστής των ομάδων μελετών από το 1987)
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Συμφωνώντας με τις απόψεις του κ. Φιλίππου, απλώς θα προσθέσουμε ότι ο κ. καθηγητής είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, στο οποίο έχει παραπεμφθεί το ζήτημα μετά τη γνωστή "συλλογή υπογραφών", από γνωστούς "ευαισθητοποιημένους" συμπολίτες μας.
Δεν γνωρίζουμε επίσης να έχει γίνει συλλογή υπογραφών από τους επιλεκτικά ανησυχούντες συμπολίτες μας, ούτε εκδηλώσεις για άλλα δημόσια κτίσματα της πόλης του Μεσολογγίου, πραγματικά μνημεία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου.
Επίσης δεν έχουμε αντιληφθεί μέχρι σήμερα καμία διαμαρτυρία από τους συλλόγους "προστάτες" της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για το γεγονός ότι 400 περίπου μαθητές και καθηγητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μέσα σε ΤΟΛ σε τριτοκοσμικές συνθήκες. 
Ο δήμος Μεσολογγίου, χορηγός της εκδήλωσης πως αντιμετωπίζει το ζήτημα της προσφυγής στο Κ.Α.Σ.Ν.Μ. και της στέγασης του σχολείου;