Απάντηση στην Καθημερινή από το Γραφείο Τύπου της ΟΛΜΕ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
Αθήνα, 6/5/2014
Κύριε Διευθυντή,
Για μια ακόμη φορά ο υπερβάλλων ζήλος αρθρογράφων της εφημερίδας σας να στηλιτεύσουν τον οργανωμένο κλάδο των εκπαιδευτικών, την ΟΛΜΕ, για την ανυποχώρητη στάση μας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ως πολιτών και εργαζομένων μάς υποχρεώνει να παρέμβουμε προς αποκατάσταση των εντυπώσεων και της αλήθειας. Αναφερόμαστε στην «ομοβροντία» των δύο δημοσιευμάτων «Η ΟΛΜΕ και τα δωρεάν ιδιαίτερα» του Τάκη Θεοδωρόπουλου και «‘Εγκαίνια’ στο τσαντίρι» του Στέφανου Κασιμάτη, που δημοσιεύτηκαν στο φύλλο σας της 5-6-14.
 
Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι έμπειροι
δημοσιογράφοι αναφέρονται με τόσο ειρωνικό και απαξιωτικό ύφος σε εκπαιδευτικούς που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή έχουν ουσιαστικά απολυθεί. Και μάλιστα με τέτοια συχνότητα, που προκαλεί το λιγότερο έκπληξη.
Λίγο περισσότερος σεβασμός σε συμπολίτες μας που έχουν χάσει εντελώς αναιτιολόγητα και άδικα τη δουλειά τους και σχεδόν ένα χρόνο τώρα είναι όμηροι της πολιτικής των μνημονίων, θα έδειχνε, το λιγότερο, κάποιο ίχνος ανθρωπιάς.
Λίγο μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στους χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που έχασαν τους καθηγητές τους και που στερήθηκαν τα προγραμματισμένα μαθήματά τους στο μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, νομίζουμε πως είναι απαραίτητη.
Λίγο μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης στο Λύκειο, με τη διαβόητη «Τράπεζα Θεμάτων», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο εκλογικευμένη στάση απέναντι σε μια εκπαιδευτική πολιτική που απειλεί να μετατρέψει το Λύκειο από την πρώτη τάξη σε ένα αγχογόνο εξεταστικό ναρκοπέδιο ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα γενιά προς τη σχολική αποτυχία και την εγκατάλειψη των σπουδών.
Εμείς είμαστε περήφανοι που ως εκπαιδευτικοί αντιστεκόμαστε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα που βιώνουμε όλοι σε κάθε μας βήμα. Και ναι, κύριε Θεοδωρόπουλε, έχουμε πράξει αυτό ακριβώς που μας κατηγορείτε – λόγω άγνοιας, ίσως – ότι δεν έχουμε πράξει: έχουμε οργανώσει, πραγματικά και όχι συμβολικά, δωρεάν μαθήματα και άλλες δραστηριότητες αλληλεγγύης για να στηρίξουμε τους μαθητές μας σε αυτές τις ακραίες συνθήκες της κρίσης. Αποτελούν σταθερή δραστηριότητα του οργανωμένου κλάδου μας εδώ και τέσσερα χρόνια.
  Και όχι, κύριε Θεοδωρόπουλε, δεν δικαιούστε να απευθύνετε ανυπόστατες κατηγορίες στον κλάδο μας για προαγωγή της «λούφας» και της «λογοκλοπής» επικαλούμενος μεμονωμένο περιστατικό το οποίο όμως έτσι και αλλιώς αναφέρεται σε ατεκμηρίωτο ρεπορτάζ συντάκτη της Καθημερινής στις 30/5/14. Το ενδιαφέρον μας να στηρίξουμε τους μαθητές μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία δεν έχει καμία σχέση με την ερμηνεία που θέλετε εσείς να δώσετε, ότι δήθεν προάγουμε την αντιγραφή και τη λογοκλοπή.
Τέλος, θεωρούμε ότι οι εύκολες αποφάνσεις σχετικά με το σε ποιους αξίζει η διαθεσιμότητα ή η απόλυση και σε ποιους όχι, και μάλιστα από ανθρώπους που δεν βιώνουν και δεν γνωρίζουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα, εκθέτουν απλώς αυτούς που τις διατυπώνουν.
Εμείς σε ένα ζήτημα είμαστε ξεκάθαροι: Το δικαίωμά μας στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, όπως και το δικαίωμα των μαθητών μας στην εκπαίδευση, είναι δικαιώματα ενιαία και αδιαίρετα, και για τούτο αδιαπραγμάτευτα. Και τα υπερασπιζόμαστε με σταθερότητα και συνέπεια με τους αγώνες μας.
Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να διδάξουμε στη νέα γενιά: αξιοπρέπεια, αγώνας, ανθρωπιά.
Γραφείο Τύπου ΟΛΜΕ