Ενημερωτικό νο2



Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσαρός
Γ.Γραμματέας της Α ΕΛΜΕ
Αιτωλοακαρνανίας
Μεσολόγγι, 13-12-2015
Συνάδελφοι,
Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και εκλέχτηκαν τα μέλη του νέου Προεδρείου.
Η θέση της ΔΑΚΕ διαχρονικά ήταν να υπάρχει αναλογική αντιπροσώπευση των παρατάξεων στο Προεδρείο. Αυτή τη θέση η ΔΑΚΕ δεν την διαπραγματεύτηκε ποτέ, ούτε έπαιξε ποτέ κανένα παιχνίδι εις βάρος της βούλησης των συναδέλφων.
Η ξεκάθαρη αυτή θέση μας, στο παρελθόν λοιδορήθηκε και αγνοήθηκε από την παράταξη της ΑΣΚ που προσέβλεπε πάντα σε …προγραμματικό Προεδρείο, αποκλείοντας την πρώτη σε ψήφους παράταξη, που ήταν η ΔΑΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΑΚΕ συμμετείχε στο Προεδρείο μια και μοναδική φορά (έχω την εντύπωση τη θητεία 2003-2005) όταν κατόρθωσε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ (4 έδρες). Τις υπόλοιπες φορές, η παράταξη της ΑΣΚ συμμαχούσε με συγκεκριμένους συνδικαλιστές της τότε ΠΑΣΚ και συγκροτούσε δήθεν «προοδευτικό» Προεδρείο…

Στις θητείες 2011-13 και 2013-15, η ΑΣΚ βρέθηκε χωρίς συμμάχους στα …παιχνίδια που επιχείρησε για μια ακόμη φορά. Η είσοδος της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) στο ΔΣ, τερμάτισε μια …παράδοση ετών, αφού η συγκεκριμένη παράταξη είχε επίσης την άποψη του σεβασμού της πλειοψηφίας των συναδέλφων (αν και κατηγορήθηκε για την επιλογή της).
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι την ώρα που η ΔΑΚΕ ψήφιζε τον υποψήφιο που υποδείκνυε η δεύτερη σε ψήφους παράταξη για τη θέση του Γ. Γραμματέα και τον υποψήφιο της τρίτης σε ψήφους παράταξης για τη θέση του Αντιπροέδρου (για το λόγο αυτό στις δύο τελευταίες θητείες η εκλογή τους ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ), δεν γίνονταν το ίδιο από τις άλλες παρατάξεις. Έτσι, μοναδική «παραφωνία» στην ΟΜΟΦΩΝΙΑ που υπήρχε ήταν η εκλογή μου ως Προέδρου της Ένωσης με τις ψήφους μόνο της ΔΑΚΕ στην τελευταία θητεία (3), και με την υπερψήφιση και από την ΑΣΕ στην θητεία 2011-13 (4). Ίσως η ΑΣΚ κατά κύριο λόγο αλλά και η ΑΣΕ, έκριναν ότι η θητεία μου στη θέση του Προέδρου κατά το διάστημα 2011-13 ήταν αρνητική, γι αυτό δεν υπερψήφισαν την ανανέωσή της…
Στην προχθεσινή συγκρότηση, βάση του αποτελέσματος, τα εκλεγμένα μέλη από τη ΔΑΚΕ είχαμε αποφασίσει να στηρίξουμε την πρόταση της ΑΣΚ για τη θέση του Προέδρου και μάλιστα στο πλαίσιο συνολικής πρότασης που θα περιελάμβανε Γραμματέα από τη ΔΑΚΕ, Αντιπρόεδρο από την ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), Ταμία από την ΑΣΚ και Οργανωτικό Γραμματέα από τη ΔΑΚΕ. Την ίδια πρόταση είχε και η παράταξη ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) και την εξέφρασε στο ΔΣ.
Αυτή τη θέση υιοθέτησε και η ΑΣΚ και το μέλλον θα δείξει αν αυτή η «…ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στροφή» είχε ή όχι ιδιοτέλεια… Πάντως η στάση αυτή χαιρετίστηκε από την ΔΑΚΕ.
Έτσι προέκυψε ΟΜΟΦΩΝΑ η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, που είναι:
Πρόεδρος: Κώστας Κούστας
Γενικός Γραμματέας: Κώστας Κατσαρός
Αντιπρόεδρος: Θόδωρος Μαργαρίτης
Ταμίας: Παναγιώτης Κίντας
Οργανωτικός Γραμματέας: Παναγιώτης Μυλωνάς
Μέλη: Γιώτα Πολιτοπούλου, Επαμεινώνδας Πανάς
Από τη θέση πλέον του Γραμματέα της Ένωσης, θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο Προεδρείο. Οι συγκρούσεις που έχουμε μπροστά μας θα είναι πολλές, αφού δυστυχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσκύνησε πλήρως τους δανειστές και υιοθέτησε μέτρα που ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Μέτρα που άλλωστε στο παρελθόν μας έβγαλαν ενωμένους και αγωνιζόμενους στους δρόμους.
Η πλήρης υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκπαίδευση. Προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση του «κόστους» της εκπαίδευσης, με ότι κι αν σημαίνει αυτό τόσο για τους μισθούς μας όσο και για τη χρηματοδότηση των σχολείων, και δραστικές αλλαγές σε κεκτημένα παλαιότερων ετών. Τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο συνταξιοδοτικό, προβλέπεται να γίνονται κολοσσιαίες αλλαγές, και είναι προφανές ότι οι κυβερνώντες θα μας ξαναβρούν μπροστά τους. Και προφανώς δεν εννοώ μόνο την σημερινή - φαινομενικά μόνο ασθενικής πλειοψηφίας - συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και όποια άλλη προκύψει στο πλαίσιο συμφωνιών πάνω και κάτω από το τραπέζι των δανειστών με κόμματα που θα προθυμοποιηθούν να στηρίξουν πολιτικές εξαθλίωσης του κλάδου
Σ αυτό το δρόμο η ΔΑΚΕ κι εγώ προσωπικά θα αγωνιστούμε και στη θητεία 2015-17.
Συγκρότηση ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας
Συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή το νέο ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας:
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1.            Πρόεδρος: Παπαθανασίου Σπυρίδων, Διευθυντής Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας
2.            Αντιπρόεδρος: Πίτσας Ευστάθιος, Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου
3.            Μέλος: Μαδιά Παρασκευή, Διευθύντρια του Μουσικού Γυμνασίου Αγρινίου
4.            Αιρετό μέλος: Βάρδιας Ευστάθιος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου
5.            Αιρετό μέλος: Καραμητσόπουλος Γεώργιος, εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Θέρμου
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αντίστοιχα)
1.            Πατσέλας Γεώργιος, εκπ/κός κλ.ΠΕ03, Διευθυντής του ΓΕΛ Αστακού
2.            Γιώτης Ασημάκης, εκπ/κός κλ. ΠΕ11, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου
3.            Δημοβασίλη Βενετία, εκπ/κός κλ. ΠΕ02, του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου,
4.            Σαρδέλης Αθανάσιος, εκπ/κός κλ. ΠΕ 02, Διευθυντής του ΓΕΛ Εμπεσού
5.            Κίντας Παναγιώτης, εκπ/κός κλ. ΠΕ04.01, του ΓΕΛ Αστακού
Διαπιστώνουμε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΕΛΜΕ στο νέο ΠΥΣΔΕ, και αυτό είναι πρωτοφανές! Το θέμα αυτό, μετά από πρόταση της παράταξης της ΔΑΚΕ που έχει έτοιμο σχέδιο προς συζήτηση, θα μας απασχολήσει στο επόμενο ΔΣ της Α ΕΛΜΕ, αφού θεωρούμε μείζον θέμα την εκπροσώπησή μας στο ΠΥΣΔΕ και αυτό έχει αναδειχτεί και από συναδέλφους κατά τις επισκέψεις μας στα σχολεία της περιοχής μας.
Αυτοψία σε δύο νέα εκπαιδευτήρια - κοσμήματα…
Όπως είναι γνωστό στην κοινωνία του Μεσολογγίου, είναι έτοιμο το κτιριακό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου και σχεδόν έτοιμες οι υποδομές γύρω από αυτό ώστε να παραδοθεί σε χρήση.
Το κτίριο και οι χώροι υποδοχής, αθλοπαιδιές οι αίθουσες και άλλοι εσωτερικοί χώροι του 2ου Γυμνασίου είναι ήδη έτοιμες! Εκκρεμούσε απαλλοτρίωση για τη διάνοιξη δρόμου πρόσβασης. Οι ενέργειες έγιναν, έχουν γίνει τα χωματουργικά και απομένει η δημιουργία πεζοδρομίων και το τελικό στρώσιμο του δρόμου.
Στις παρακάτω φωτογραφίες, φαίνεται η πρόοδος στα έργα. Αρχές του έτους παραδίδεται…
Τράβηξα τις φωτογραφίες σήμερα το μεσημέρι. Δυστυχώς ορισμένες είναι κόντρα στον ήλιο…
ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Φτάνοντας στο σχολείο, από την νότια πρόσβαση (πιθανή πρόβλέψη χώρου στάθμευσης αυτ/των)
η νοτιοανατολική άποψη, σε πρώτο πλάνο το  γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό (;) χορτοτάπητα…
άποψη της νότιας πρόσβασης, όπως φαίνεται από την ανατολική πλευρά
 
 άποψη του κεντρικού κτιρίου όπως φαίνεται από το νότο
το γήπεδο μπάσκετ στη δυτική πλευρά στο νότιο τμήμα
η νότια πλευρά του σχολείου…
το βόρειο τμήμα της δυτικής όψης
το νότιο τμήμα της δυτικής όψης
Η δυτική όψη
χώρος στάθμευσης για τα ποδήλατα στο ανατολικό τμήμα
το κεντρικό κτίριο, από την ανατολική πλευρά
η ανατολική όψη
άποψη της βορινής πλευράς
η βορειοδυτική όψη

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Προχωρούν γρήγορα οι εργασίες και στο 2ο κτιριακό συγκρότημα και αναμένεται να είναι έτοιμο την επόμενη σχολική χρονιά.
Ξενίζει λίγο η δημιουργία της μάντρας του ανατολικού τμήματος σε σημείο που καταλαμβάνει το μισό δρόμο που υπήρχε, αλλά αυτά ήταν τα όρια του οικοπέδου όπως αποτυπώθηκαν και προφανώς ο δρόμος είχε δημιουργηθεί μεγαλύτερος από ότι έπρεπε. Πάντως, θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη για μεγαλύτερο δρόμο καθώς στο σημείο θα δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος ειδικά τις βροχερές ημέρες.
Τυχεροί μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα έχουν απίστευτη θέα ειδικά από τους ορόφους, με την λιμνοθάλασσα να απλώνεται ήρεμη μπροστά τους…
η άποψη από την περιμετρική της Πλώσταινας
Στη φωτογραφία φαίνεται πως το πεζοδρόμιο θα φτάνει ως το κέντρο του υφιστάμενου δρόμου…
η είσοδος (από την ανατολική πλευρά)
η βορειοανατολική όψη
η δυτική όψη

από τη δυτική όψη
νοτιοανατολική όψη
άποψη του συγκροτήματος από βορειοανατολικά
η λιμνοθάλασσα μπροστά μας…
Το θέμα της σχολικής στέγης έχει λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για την πόλη του Μεσολογγίου, μετά και την κατασκευή τα τελευταία χρόνια άλλου ενός σχολείου (Δημοτικού).
Όμως το κτιριακό παραμένει οξύ πρόβλημα για την περιοχή της Ναυπάκτου…
Εκεί πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα από τη Δημοτική Αρχή, ώστε από την μια να «αναπνεύσει» το κέντρο της Ναυπάκτου, στο οποίο σε ακτίνα εκατό μέτρων στεγάζονται μια δεκάδα σχολικών μονάδων, και από την άλλη να δοθεί οριστική λύση και όχι …μπαλώματα… Άλλωστε, τέτοιες λύσεις της προηγούμενης Αρχής κρίθηκαν αρνητικά στο παρελθόν…