ΜΕΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

                                     ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

                                                   ΜΕΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υλοποιεί  με υποδειγματικό τρόπο τις μνημονιακές δεσμεύσεις  που ανέλαβε πριν από ένα χρόνο, συνεχίζοντας τον καταστροφικό μνημονιακό δρόμο των προκατόχων της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση δεν ακύρωσε με έναν νόμο τα μνημόνια, δεν ανέβασε στα 751 ευρώ τον κατώτατο μισθό, δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ, σάρωσε όποιο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα είχε απομείνει, και μείωσε ακόμα περισσότερο τις συντάξεις. Η δημόσια περιουσία (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομος, Ελληνικό, δημόσιες εκτάσεις κτλ) ξεπουλήθηκε και οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια και το νερό είναι προ των πυλών. Αναμένεται και η σφαγή των, όσων ακόμα έχουν απομείνει, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με τα κόκκινα δάνεια θ' αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί και την ιδιωτική περιουσία. Η κυβέρνηση, παράλληλα, παραχωρώντας το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ, φέρνει τον πόλεμο της Συρίας (και τις συνέπειές του) στη χώρα μας. Η κρίση συνεχίζεται και βαθαίνει.

 Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον χώρο της εκπαίδευσης. Η χρηματοδότηση είναι μηδενική. Χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές απολύθηκαν de facto. Δημιουργήθηκαν πάνω από 25.000 κενά και δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός τα τελευταία 6 χρόνια.

 Έτσι επιλέχτηκε η λύση των «κοινωνικού χαρακτήρα» μέτρων (περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, δημιουργία τεχνητά πλεοναζόντων συναδέλφων, ασφυκτικοί περιορισμοί στην δημιουργία τμημάτων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, πραξικοπηματικού χαρακτήρα εντέλλεσθε στα ΠΥΣΔΕ όλης της χώρας) τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει με τον μανδύα της δήθεν ελάφρυνσης των μαθητών. Είναι ολοφάνερο ότι και το δημόσιο αγαθό της παιδείας υποβάλλεται στα μαρτύρια του μνημονιακού προκρούστη με βάση τις κατευθύνσεις των δανειστών και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.


 Ο στόχος δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας της παιδείας, αλλά η δημιουργία ενός φτηνού σχολείου, που δεν θα παρέχει μόρφωση και παιδεία, αλλά κατάρτιση και δεξιότητες και δεν θα παράγει ολοκληρωμένους πολίτες, αλλά ευέλικτους εργαζόμενους που θα αρκούνται στους μισθούς πείνας και δεν θα διεκδικούν.

 Ανάλογη είναι και η τύχη που επιφυλάσσεται στους εκπαιδευτικούς  ενός τέτοιου σχολείου. Δάσκαλοι και καθηγητές με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, που θα γίνονται λάστιχο σε 3 και 4-5 σχολεία για να καλύψουν το ωράριο τους, χωρίς εργασιακή ασφάλεια, υπό το καθεστώς  της αξιολόγησης και των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Και όσοι τελικά επιβιώσουν - κυριολεκτικά και μεταφορικά - (η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν επιτρέπει πλέον μειωμένο διδακτικό ωράριο ακόμη κι αν ο εργαζόμενος πάσχει από βαρύτατες ασθένειες), τότε, κάπου στα 67, θα παίρνουν ένα φιλοδώρημα που κάποτε ήταν σύνταξη.

 Τώρα είναι η στιγμή της ανασυγκρότησης και της επανεκκίνησης.

Τώρα που οι αυταπάτες τέλειωσαν, τώρα που είναι πλέον προφανές ότι χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και όποιον άλλον εκφράζει αυτήν την πολιτική μέσα κι έξω από τη χώρα, δεν μπορούν να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους.

 Η παρατεταμένη απραξία του ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι συνθήκες είναι συνθήκες πολέμου και άγριας επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι συνθήκες απαιτούν οργάνωση, συσπείρωση. Ο κλάδος πρέπει να βρεθεί σε ετοιμότητα ΑΜΕΣΩΣ με μαζικούς, αποφασιστικούς, πολύμορφους αγώνες. Και σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε μέχρι την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και όλων όσοι τις υλοποιούν!

 Παλεύουμε και συνενώνουμε: Μόνιμους & αναπληρωτές. Εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Παλεύουμε και διεκδικούμε:

· Την απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.

· Την επαναφορά του ωραρίου στα επίπεδα του 2013 και την μείωση των αριθμών ανά τμήμα σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της ΟΛΜΕ.

· Τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς και το διορισμό όλων των αναπληρωτών - καμιά απόλυση αναπληρωτή και τη διασφάλιση της επαναπρόσληψής τους.

· Να μη γίνει καμιά μετακίνηση, μετάταξη εκπαιδευτικών.

· Δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, κατάργηση των εξεταστικών φραγμών, με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.

· Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου για την Τεχνική εκπαίδευση που την μετατρέπει την τεχνική εκπαίδευση σε κατάρτιση και οδηγεί τους μαθητές μας στην μαθητεία, σε φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

· Γενναία Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και ανάγκες των σχολείων.

· Κατάργηση της αξιολόγησης κάθε είδους και κάθε μορφής. Δημοκρατικό σχολείο, όλη την εξουσία στους συλλόγους διδασκόντων, ξήλωμα του μηχανισμού των αξιολογητών και των συμβούλων – επιθεωρητών. Στήριξη του καθηγητή στο επιστημονικό και παιδαγωγικό πεδίο.

· Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, νέα και σύγχρονα, που θα προάγουν την κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και την κοινωνική χειραφέτηση. Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο.

· Μισθό αξιοπρεπή για ζωή αξιοβίωτη, αποκατάσταση όλων των απωλειών του εισοδήματος της τελευταίας εξαετίας, ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

· Συμβάλουμε στη συγκρότηση ενός ευρύτερου παλλαϊκού κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και  των μνημονίων, για την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, για τη διαγραφή του χρέους, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την επανάκτηση από το δημόσιο όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την εθνικοποίηση και τον κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη σύγκρουση και τη ρήξη με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, γιατί ένα τέτοιο πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

 Πρόγραμμα δράσης

· Γενικές συνελεύσεις και συνέλευση προέδρων 1η Οκτώβρη

· Επιτροπές αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου σε κάθε ΕΛΜΕ,

να μην επιτρέψουμε ούτε ένα τμήμα ΕΠΑΛ ή προσανατολισμού να κλείσει, να μην επιτρέψουμε την γιγάντωση τμημάτων στα σχολεία μας, καμια υποχρεωτική μετακίνηση και μετάταξη,

επαναφορά ωραρίου, μείωση αριθμού μαθητών στο τμήμα, απόσυρση όλων των αντεργατικών αποφάσεων του υπουργού που στόχο έχουν την δημιουργία τεχνητά πλεοναζοντων.

· Ορισμός πανεκπαιδευτικής απεργιακής  μέρας 6/10 με παραστάσεις, αποκλεισμούς σε περιφερειακές διευθύνσεις με ΔΟΕ, συλλόγους πρωτοβάθμιας, ενώσεις γονέων, ομοσπονδία, μαθητικά συμβούλια με στήριξη απεργιακή.

· Κάλεσμα, αμέσως μετά την συνέλευση προέδρων, σε συντονισμό ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την απόκρουση του νέου αντεργατικού αρμαγεδώνα που αναμένεται από την κυβέρνηση.

· Ενημερωτικό δελτίο για τις αντεκπαιδευτικές αλλαγές, στήριξη της θέσης για επαναφορά του ωραρίου και μείωση του αριθμού των μαθητών σε τμήματα με κάθε μέσο. (πανώ, αφίσα κεντρική, ηχητικά μηνύματα σε ραδιόφωνο κτλ)

· Η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει σε κάθε κινητοποίηση υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών της παιδείας, υγείας αλλά και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

 · Νέα ΓΣ προέδρων 22 Οκτώβρη.