Ανακοίνωση για την επιχειρούμενη διάλυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρεί εδώ και μήνες βήμα – βήμα στη διάλυση της Δημόσιας Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Αρχικά, επέβαλλε το νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο η Γ’ τάξη διατηρεί το δικό της (παλιό) ωρολόγιο πρόγραμμα, η Α’ τάξη έχει εντελώς καινούριο και η Β’ τάξη χωρίζεται σε παλιά (τελείωσε τον Ιούνιο) και νέα (μόλις ξεκίνησε), τέσσερα προγράμματα σπουδών δηλαδή ταυτόχρονα σε ισχύ, οδηγώντας τους διευθυντές των σχολείων σε αναζήτηση οδηγιών εφαρμογής μιας πρωτοφανούς και αλλοπρόσαλλης κατάστασης.
Μειώθηκαν τα τεχνικά μαθήματα και ενοποιήθηκαν τομείς, κόβοντας ώρες εξειδίκευσης από τους μαθητές, κόβοντας ταυτόχρονα ώρες διδασκαλίας από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και δημιουργώντας τεχνητές υπεραριθμίες. Στην ίδια κατεύθυνση οδήγησαν και οι καταργήσεις τομέων και το κόψιμο τμημάτων ειδικότητας.
Η φετινή χρονιά, λοιπόν, ξεκίνησε με πολλά προβλήματα.
Την επόμενη χρονιά τίθενται νέα όρια στις ειδικότητες και η κατάσταση θα είναι δραματική. Υπολογίζεται ότι θα καταργηθούν πρακτικά ακόμη περισσότεροι τομείς και θα λειτουργήσουν ακόμη λιγότερες ειδικότητες.

Κόβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή για τους μαθητές μας που θα στοιβάζονται σε όσους τομείς και ειδικότητες επιτρέπει το σύστημα και όχι η βούλησή τους ή στην χειρότερη περίπτωση θα τους καταστήσει εσωτερικούς μετανάστες που θα αναγκάζονται να προβούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος…
Πρακτικά, η συγκεκριμένη απορρύθμιση οδηγεί μαθητές με οικογενειακά οικονομικά προβλήματα να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση – κατάρτιση…
Σύμφωνα και με τις θέσεις όπως εκφράστηκαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε πρόσφατη συνάντησή μας, ότι οδηγούμαστε σε μεγάλα και ισχυρά σχολεία με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τα μικρά περιφερειακά (κυρίως) ΕΠΑΛ.
Ετοιμάζουν το λεγόμενο «ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο», καταργώντας τη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση και οδηγώντας τη σε υπαγωγή σε άτυπες δομές είτε μεταλυκειακού επιπέδου στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους λίγους, αλλά και σε μεταγυμνασιακό επίπεδο για τους πολλούς, υποβιβάζοντάς τη σε κατάρτιση …
Ήδη, έχει αρχίσει το ξήλωμα, με τις υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ.
Για τους λόγους αυτούς,

  • δηλώνουμε την θέλησή μας για ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης
  • καλούμε τους συναδέλφους των Τεχνικών Ειδικοτήτων να αντιδράσουν και να αντισταθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνιση!

Οφείλουμε να παρέμβουμε πριν είναι αργά τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές μας.

Για την Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ο Πρόεδρος Κώστας Κούστας
Ο Γ Γραμματέας Κώστας Κατσαρός