ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ
                        Νέα σφαγή εισοδημάτων συνταξιούχων και ασφαλισμένων και το 2017.
                  Η αντιμνημονιακή ανατροπή προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας.

 Σαν να μην έφταναν τους συνταξιούχους οι 11 μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν σε απώλειες τους κατά 35-50%, αλλά και οι μειώσεις τους, που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κυρίως με το νόμο 4387/2016, (που αποκαλείται νόμος Κατρούγκαλου), έρχεται από την 1η Ιανουαρίου η συνέχιση εφαρμογής αυτού του νόμου να προσθέσει νέο σφαγιασμό των συντάξεων καθώς και νέες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων. Ταυτόχρονα μέσα από τις «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο 3ο δανειακό πρόγραμμα προωθούνται και νέες περικοπές των συντάξεων επιπλέον αυτών που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου».
Κι όλα αυτά την ώρα που σήμερα στη χώρα μας οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειες των ανέργων παιδιών ή εγγονών τους από τις ήδη δραματικά απομειωμένες από τα μνημόνια της λιτότητας συντάξεις τους, ενώ ένας στους δύο συνταξιούχους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις από 1-1-2017

 1. Οι νέες κύριες συντάξεις, που θα καταβάλλονται σε όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαΐου 2016, που τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος 4387/2016, με βάση το νέο υπολογισμό τους, που προκύπτει από αυτό το νόμο αλλά και την πρόσφατη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, θα είναι μειωμένες έως 30%. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως μειωμένη κατώτερη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης στα 62 χρόνια, αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις χηρείας, οι μειώσεις των νέων κύριων συντάξεων θα φτάσουν μέχρι και 70%.
 2. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις 2,65 εκατομμυρίων συνταξιούχων, για να προκύψει η “προσωπική διαφορά” σε σχέση με τις μειωμένες συντάξεις των νέων συνταξιούχων, δηλαδή αυτών που προαναφέρθηκαν. Αυτή ακριβώς την προσωπική διαφορά θέλει να καταργήσει το ΔΝΤ. Πριν μάλιστα την οριστική κατάργησή αυτής της προσωπική διαφοράς, που ήδη ζητάει το ΔΝΤ για μετά το 2018, αυτή θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, από τον ερχόμενο Απρίλιο σύμφωνα με την κατάπτυστη επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιβεβαιωθεί τότε από την EUROSTAT, δεν είναι πάνω από το 0,5% το 2016, ώστε να δικαιολογούνται τα  ψίχουλα, που η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους.
 3. Από 1-1-2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους στο 20% επί των συντάξιμων αποδοχών τους από 6,67%, που ήταν μέχρι σήμερα.
 4. Δημιουργείται από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα – μαμούθ για το 2017. Το υπέρ-ταμείο, όπου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, πέραν του οργανωτικού και λειτουργικού χάους που θα προκαλέσει σε βάρος της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, θα εμφανίσει το 2017 έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι –όπως και τα προηγούμενα έτη– θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
 5. Από 1-1-2017 ισχύει το νέο «κούρεμα» κατά 50% στους 250.000 εναπομείναντες δικαιούχους του ΕΚΑΣ (ήδη το πήραν μειωμένο στις 22/12/2016 με τη σύνταξη Ιανουαρίου), καθώς ξεκινά η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησής του, αφού στην πρώτη φάση από τον Ιούλιο του 2016 καταργήθηκε οριστικά για 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
 6. Συνεχίζεται η μεγάλη αφαίμαξη στις επικουρικές συντάξεις των νέων συνταξιούχων κατά 20%. Έγινε ήδη η περικοπή έως 50% στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές 300.000 συνταξιούχων. Από τις περικοπές και των δύο κατηγοριών επικουρικών συντάξεων μέσα στο 2017 θα αφαιρεθούν από τα εισοδήματα των συνταξιούχων περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τα 180 εκατομμύρια ευρώ, που τους αφαιρέθηκαν το 2016.
 7. Από τις μειώσεις των νέων συντάξεων χηρείας θα αφαιρεθούν από τους δικαιούχους/ες 59 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και άλλα 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019.
 8. Με την εφαρμογή των νέων πλαφόν και το κούρεμα των άνω των 2.000 ευρώ μεικτά για μία κύρια σύνταξη και άνω των 3.000 ευρώ καθαρά για άθροισμα περισσότερων συντάξεων θα αφαιρεθούν το 2017 από τους συγκεκριμένους συνταξιούχους, που όμως έχουν καταβάλλει τις αντιστοιχούσες υψηλότερες εισφορές και για πάνω από 30 χρόνια, 120 εκατομμύρια ευρώ.
 9. Τραπεζοϋπάλληλοι σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς: Οι περικοπές της παροχής ως 21%, που υπολογίζεται πλέον με χαμηλότερους συντελεστές, θα αφαιρέσει από τα εισοδήματά τους 29,1 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

10.  Περικοπές ύψους 214 εκατ. προβλέπεται από τις περικοπές των μερισμάτων 300.000  δημοσίων υπαλλήλων  καθώς και των εφ άπαξ παροχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εντός του 2017.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι με την αύξηση των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και από 0% σε 6% επί των επικουρικών, είχαμε αντίστοιχη μείωση τους για το σύνολο των συνταξιούχων, από τους οποίους με αυτό τον τρόπο αφαιρέθηκαν 459 εκατ. ευρώ το 2015 και 850 εκατ. ευρώ το 2016 και έπεται αντίστοιχη συνέχεια με άλλα 854 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2017.
Εξάλλου σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε επιπλέον μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολόγητου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους.
        Νέες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους
 
 1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους από 1-1-207 στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους θα επιβαρυνθούν από το 2017 και για κάθε χρόνο με 136 εκατομμύρια ευρώ.
 2. Οι αγρότες λόγω του τριπλασιασμού από 1-1-2017 και μέσα σε τρία χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών τους θα επιβαρυνθούν με 95 εκατομμύρια εύρώ το 2017, με 112 εκ. ευρώ το 2018 και με 157 εκατ ευρώ το 2019 και έπεται συνέχεια.
 3. Οι εργαζόμενοι με την αύξηση κατά 0,5% της εισφοράς τους για επικουρικές συντάξεις θα επιβαρυνθούν από το 2017 και μετά κατά 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 4. Οι εργαζόμενοι λόγω της αύξησης του ορίου ασφαλιστέων αποδοχών θα επιβαρυνθούν μέχρι το 2019 με 98 εκατομμύρια ευρώ.
 5. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι λόγω αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών θα επιβαρυνθούν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2017 και μετά.
 Οι συνολικές επιβαρύνσεις συνταξιούχων και ασφαλισμένων μέχρι το 2019

 Οι συνολικές επιβαρύνσεις συνταξιούχων και ασφαλισμένων από μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσουν από 1-10-2015 μέχρι το 2019 τα 8,25 δις ευρώ.

Τα ποσά αυτά δεν θα πάνε για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων αλλά για την αποπληρωμή των δανειστών για ένα δημόσιο χρέος που όχι μόνο είναι άδικο αλλά και μη δυνάμενο να αποπληρωθεί ακόμα και με τον εξανδραποδισμό του λαού και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και όλης της χώρας.

Αποδεικνύεται ότι είχαμε απόλυτα δίκιο, όταν ισχυριζόμασταν πριν λίγες ημέρες ότι τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους ως κοινωνικό μέρισμα δεν ήταν τίποτα άλλο από προπέτασμα καπνού και για τις παλιές αλλά κυρίως για τις νέες μνημονιακές επιβαρύνσεις των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

 Τι να κάνουμε

 Οι συνταξιούχοι της χώρας μας με τις ενωτικές, μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις τους, ιδιαίτερα με αυτή της 15ης Δεκέμβρη, διαμήνυσαν σε κυβέρνηση, σε όλο το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο και στους δανειστές ότι δεν ξεγελιόνται με πολιτικές ελεημοσύνης. Επίσης, ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για την αποτροπή των νέων βάρβαρων αντιασφαλιστικών μέτρων του συμπληρωματικού 3ου και του προετοιμαζόμενου 4ου μνημονίου.
Η ένταση της επίθεσης, που δέχονται οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι είναι πρωτοφανής και είναι σαφές ότι από μόνοι τους δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Η διατήρηση και αναβάθμιση της ενότητάς τους και ο αγωνιστικός συντονισμός τους με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την ίδια την επιβίωσή τους.

Οι ανυπότακτες αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, πριν σαρωθούν όλες οι ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος εδώ και 150 χρόνια.

Ο καλλίτερος τρόπος για να δώσουν μία νέα ώθηση και έμπνευση στους λαϊκούς αγώνες για την αντιμνημονιακή ανατροπή είναι να εγκαταλείψουν τις άγονες εμφύλιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους και να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο στη βάση κοινού αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος.  Αλλιώς, όχι μόνο θα βλέπουν τους μνημονιακούς οδοστρωτήρες να περνούν,αλλά και οι ηγεσίες τους θα έχουν να λογοδοτήσουν σε όλο το λαό, αλλά κυρίως στις νέες γενιές της εργατικής τάξης, γιατί δεν έκαναν, αυτό που έπρεπε, όταν έπρεπε και πριν να είναι ΑΡΓΑ.

                                                                                                                    27/12/2016

                                            ΜΕ.Τ.Α / ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ