ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ


Αθήνα 1  Ιουλίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1ης ημέρας Συνεδρίου ΟΛΜΕ
Ξεκίνησαν  1 Ιούλη οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά  στρώματα ματώνουν για τα κέρδη του Κεφαλαίου, από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων.
Η Κυβέρνηση και στον χώρο της Εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε ένα άρθρο από τους προηγούμενους αντιεκπαιδευτικούς νόμους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και συμπληρώνοντάς το επιτάχυνε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για την πιο στενή σύνδεση του σχολείου με την αγορά και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ και πρόεδρος της ΟΛΜΕ, συνεπής στον ρόλο της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής καταφέρθηκε εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων συσκοτίζοντας την αιτία των προβλημάτων. Όλη τη διετία, άλλωστε, η ηγεσία της ΟΛΜΕ αποτέλεσε την «κολυμβήθρα» για την  κυβερνητική πολιτική.
Έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ακολούθησε απολογισμός και συζήτηση για τη δράση της ΟΛΜΕ.
Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κατατέθηκε ψήφισμα για τον θάνατο 62χρονης εργάτριας στην καθαριότητα την ώρα που μάζευε τα σκουπίδια κάτω από  βάρβαρες αντιανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε μεγάλο καύσωνα-  το οποίο και εγκρίθηκε.
Στις εργασίες της 1ης ημέρας κατατέθηκε η θέση της ΑΣΕ για τα οικονομικά πεπραγμένα της Ομοσπονδίας, τα οποία καταψήφισε με πολικό σκεπτικό, μη εγκρίνοντας τον προσανατολισμό που υπηρετούν.
Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών είναι διαθέσιμες από την παρακάτω δ/νση:
https://www.youtube.com/watch?v=Ia4g_GytCQM&list=PLTRNsRU7hQoHTuhlMSKWlOmAascCUwyXZ
                             Αθήνα 2  Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2ης ημέρας Συνεδρίου ΟΛΜΕ
Συνεχίστηκαν   2 Ιουλίου οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, με ομιλίες συνέδρων και εκπροσώπων παρατάξεων. Οι περισσότερες τοποθετήσεις περιορίστηκαν σε επιμέρους ζητήματα μακριά από τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων και της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πλειοψηφικές ηγεσίες της ΟΛΜΕ δε βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τον αγώνα των συμβασιούχων για το δικαίωμα στη δουλειά.
Στον αντίποδα αυτής της διαλυτικής, εκφυλιστικής κατάστασης  οι ομιλίες των αντιπροσώπων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών  ανέδειξαν ζητήματα όπως τη στόχευση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, το ρόλο του εκπαιδευτικού για τη μόρφωση των παιδιών των εργαζόμενων, τα αίτια της προσφυγιάς, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τον κοινό αγώνα με τους γονείς, τους εργαζόμενους  για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.
Στην κριτική των πεπραγμένων της ΟΛΜΕ, τονίστηκε ο επικίνδυνος ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως εκφράστηκε από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, κυρίως από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ. Καταδείχτηκε η ουσία της απαξίωσης και της κρίσης στην ΟΛΜΕ, η συνδιαμόρφωση από ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ προσανατολισμού  τέτοιου  που κρύβει τον πραγματικό ένοχο των προβλημάτων, μετατρέποντας την Ομοσπονδία σε κορυφαίο παράδειγμα κυβερνητικού συνδικαλισμού και όχημα για την κυβερνητική εναλλαγή αντιλαϊκών  κυβερνήσεων.
Αναδείχτηκε τι κίνημα θέλουμε για να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Κίνημα που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο με  αιχμή του δόρατος τη σύγκρουση με όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με την ΕΕ και τους μονοπωλιακούς ομίλους ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.


Αθήνα 4  Ιουλίου 2017
ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ διέλυσαν το Συνέδριο για να στηρίξουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική!
Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός την προτελευταία μέρα του Συνεδρίου, Δευτέρα 3 Ιουλίου έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις προτάσεις που επεξεργάστηκε και συμφώνησε η εκλεγμένη επιτροπή του Συνεδρίου, για να μην υπάρξει ούτε μια απόφαση για την οργάνωση της πάλης των εκπαιδευτικών!!!
Οι εργασίες του Συνεδρίου με διάφορους τακτισμούς και κωλυσιεργίες κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης με κύριο στόχο να μην παρθούν αποφάσεις σε αγωνιστική  κατεύθυνση. ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ ακύρωσαν πλήρως τη  διαδικασία της Επιτροπής ψηφισμάτων στην οποία  ύστερα από πολύωρη επεξεργασία και συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων υπήρξε συμφωνία να κατατεθούν στο συνέδριο σημαντικά ψηφίσματα, μεταξύ αυτών για τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των ΕΠΑΛ και για τα δικαιώματα των αναπληρωτών.
Με ευθύνη των παρατάξεων αυτών δημιουργήθηκε μια χαώδη διαδικασία, και εμποδίστηκε να κατατεθεί έστω και ένα από τα ψηφίσματα της Επιτροπής.
Επιδίωξαν να μην προκύψουν ούτε οι ελάχιστες αποφάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την οργάνωση του αγώνα.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κατήγγειλε την εκφυλιστική κατάσταση στην οποία εσκεμμένα οδήγησαν ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ. Δήλωσε στις 3.30 το πρωί ότι εφόσον δε συζητηθούν άμεσα προτάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που είχαν τεθεί στην Επιτροπή ψηφισμάτων ( προτάσεις για τα ΕΠΑΛ και αναπληρωτές) δεν θα νομιμοποιήσει παραπάνω αυτή τη διαδικασία. Μετά από δυο ώρες η ΑΣΕ αποχώρησε και κατήγγειλε τη συνέχιση της παρωδίας, καθώς ήταν πλέον φανερό ότι καμία από τις προτάσεις της Επιτροπής δεν θα έμπαινε ποτέ σε ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ρόλο κομπάρσου σε όλη αυτή τη διαδικασία είχαν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΜΕΤΑ.
Ο απόλυτος εξευτελισμός της διαδικασίας όταν πλέον στις 7.00 το πρωί !! η πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία βάζοντας και τυπικά τέλος σε αυτό το καλοστημένο παιχνίδι.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν από το πρωί για τα αιτήματα και τα πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας. Οι ομιλίες των αντιπροσώπων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν σε ζητήματα της Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, μαθητεία, Ειδική Αγωγή, λειτουργία του Σχολείου), καθώς και σε ζητήματα οργάνωσης των αγώνων για να αντισταθούμε και να δώσουμε απάντηση στο νέο βάρβαρο γύρο επίθεσης που ακολουθεί, στην ανέχεια και την εξαθλίωση που μας περικυκλώνει προκειμένου να σωθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Στο 18ο Συνέδριο κατατέθηκε η πρόταση της ΑΣΕ για καταστατικές - οργανωτικές αλλαγές και ενδιάμεσο καταστατικό Συνέδριο. Ειδικότερα, να υπάρχει σχετική τροποποίηση του καταστατικού και να δοθεί η δυνατότητα κήρυξης 24ωρης απεργίας από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ομοσπονδίες σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Να ενσωματωθεί στο καταστατικό της ΟΛΜΕ να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και συμβασιούχοι ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, μέλη των ΕΛΜΕ. Σε σχέση με τις αρχαιρεσίες, προτάθηκε να μην γίνονται ξεχωριστά οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ΔΣ και αντιπροσώπων. Για τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις ΕΛΜΕ.
Στην επιτροπή προτάσεων του 18ου Συνεδρίου η ΑΣΕ κατέθεσε ψηφίσματα για τα ναρκωτικά, για τον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική - αντιπαιδαγωγική αξιολόγηση, για το μάθημα της Ιστορίας, για την κατάσταση στα ΣΔΕ, για τα  ΕΠΑΛ, για τα ζητήματα των  αναπληρωτών, μεταξύ των οποίων  και το άνοιγμα τους συστήματος για υποβολή αιτήσεων και για καταδίκη πρώην διευθύντριας στη Θεσσαλονίκη που σέρνει στα δικαστήρια 20 συναδέλφους.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κατέθεσε στο Συνέδριο πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης. Κατέθεσε συγκεκριμένα βήματα οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα. Κάλεσε όλους τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα όλο το καλοκαίρι, αφού η κυβέρνηση  δεν κάνει διακοπές στην εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών αντιλαϊκών επιλογών.
¨      Να στηρίξουν όλους τους κλαδικούς αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, ναυτεργάτες, εμποροϋπάλληλοι για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας).
¨      Να συνεχίσουν με συμμετοχή σε συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συναυλίες, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις οι οποίες διοργανώνονται από το εργατικό, αντιμπεριαλιστικό κίνημα.
¨      Να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες των επικείμενων οριστικοποιήσεων  των τμημάτων της νέας σχολικής χρονιάς σε γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Να πάρουμε πρωτοβουλίες σε όλες τις περιοχές για να αποκρούσουμε τις συγχωνεύσεις, υποβαθμίσεις, συμπτύξεις που υλοποιεί το υπουργείο παιδείας.
Αυτές οι πρωτοβουλίες διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να βρίσκεται σε θέσεις μάχης.
Από κοινού με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να διαμορφώσουμε όρους και προϋποθέσεις συνολικής αναμέτρησης με την κυβερνητική πολιτική, στα οποία θα περιλαμβάνεται και απεργιακή  καλά προετοιμασμένη απάντηση.