ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Α.Σ.Κ

Η σύγκρουση με τις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ανοίξει, με ένα φθινόπωρο γεμάτο με μαζικές αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις. Πανεργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη, αγώνες των συμβασιούχων για μονιμοποίηση και απεργίες σε δήμους και νοσοκομεία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για μόνιμους διορισμούς. Καταλήψεις στα παν/μια και μαζικά συλλαλητήρια φοιτητών σε σύγκρουσης με τις πολιτικές της Κεραμέως στην εκπαίδευση.
Την περιβόητη ανάπτυξη δεν την είδαμε. Ό,τι και αν υπόσχεται ο Μητσοτάκης και ο Σταϊκούρας ένας νέος γύρος περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει τα δώρα που θέλει να κάνει η ΝΔ στο κεφάλαιο και να βγάλει τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% μέχρι το 2022) που παραμένουν θηλιά στο λαιμό μας. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, Δίνει πλουσιοπάροχα φοροαπαλλαγές για τα αφεντικά και τις επιχειρήσεις και όλες οι αιματηρές “θυσίες” που απαιτούν αυτά τα πλεονάσματα συνεχίζονται και εντείνονται. Οι περικοπές στην Παιδεία, την Υγεία και το κοινωνικό κράτος -σε όλους τους τομείς που έχουν σημασία για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού- συνεχίζονται με τους ρυθμούς που είδαμε στα χειρότερα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
Η Ε.Ε, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ με τα σύμφωνα σταθερότητας, τα διαρκή μνημόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα και τα πάγια προγράμματα λιτότητας επιβάλλουν τις συνεχείς περικοπές, τους αυτόματους κόφτες, με τελικό στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση, το ρεύμα και το νερό. Το ξεπούλημα δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως στο βωμό της επιχειρηματικότητας.
26,6% μείωση των δαπανών στην εκπαίδευση, από το 2009, μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών από 30 έως 40% ανάλογα με τα κλιμάκια, από το 2010, αυξομειώσεις των εισφορών, αλλά κυρίως με την υπερφορολόγηση και τις αυξήσεις στο κόστος της καθημερινής διαβίωσης.
Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και ελάχιστοι διορισμοί, 2 ώρες επιπλέον στο ωράριο από το 2013, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 40 χρόνια εργασίας και μείωση των συντάξεων με νόμο Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το ιδεολογικό άλλοθι της «ελεύθερης επιλογής» στην σύνταξη και την ασφάλιση ετοιμάζει ιδιωτικοποίηση της επικουρικής και νέες μειώσεις.

Με το «Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» επιχειρείται εργοδοτικός και κρατικός έλεγχος και φακέλωμα σωματείων και εργαζομένων, κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, υπονόμευση Συλλογικών Συμβάσεων, και κυρίως κλαδικών, ενίσχυση της εκ περιτροπής και των άλλων ελαστικών σχέσεων εργασίας. Με την καραμέλα της αριστείας προβλέπει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας πτυχίων από κράτη – μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξομοίωσης, με στόχο την παράκαμψη του άρθρου 16 και την ακαδημαϊκή εξομοίωση με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ, τα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπου προωθείται ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ στρέφεται ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση των ιδεών και τα κινήματα της νεολαίας και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Το δόγμα “νόμος και τάξη εφαρμογή” βρίσκει εφαρμογή και στην αστυνομική επέμβαση σε κινηματογράφο με προσαγωγές νεολαίων.
Η εμπλοκή της Ελλάδας στο πολεμικό σκηνικό της περιοχής εγκυμονεί ολοένα και περισσότερους κινδύνους. Ανάφλεξη του πολέμου στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή, με τις πλάτες των ΗΠΑ και οι ισχυροί ξαναμοιράζουν ζώνες επιρροής χαράζοντας γραμμές με το αίμα των Κούρδων. Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και της Φρόντεξ αλωνίζουν το Αιγαίο για να εμποδίσουν τις προσφυγικές ροές και είναι σε συνεχή πολεμική ετοιμότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ό,τι ζητούσε για τις στρατιωτικές βάσεις με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση των ελληνικών αστικών συμφερόντων στην Αν. Μεσόγειο και την ενίσχυση του άξονα Αιγύπτου-Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.
Σκληραίνει τη ρατσιστική της πολιτική με περιορισμούς στην απόδοση ΑΜΚΑ, που απαγορεύουν τη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες και στα παιδιά τους και δυσκολεύουν την πρόσβασή τους στα σχολεία. Έχει παγώσει φέτος τις εγγραφές των προσφυγόπουλων και έχει εγκρίνει την ίδρυση ελάχιστων τμημάτων υποδοχής. Εκκένωσε χώρους στο κέντρο της Αθήνας, που διέμεναν εκατοντάδες προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους και τα μετέφερε σε στρατόπεδο στην Κόρινθο, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σκηνές και μακριά από τα σχολεία τους.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Aνοιχτές παραμένουν οι μάχες:
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσίας. Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση καταβολή του κατηργημένου ΜΚ των ετών 2016-2017. Κλαδική σύμβαση εργασίας.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ΄13 επίπεδα.
20 μαθητές/τμήμα, 15/ΟΠ, 10/εργαστήριο, μείωση μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Όχι στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών, στην αυτοαξιολόγηση και την αυτονομία των σχολείων. Απεργία-αποχή!
Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης.
Να γυρίσουν στα σχολεία τους τα προσφυγόπουλα. Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών μεταναστών στην πρωινή σχολική ζώνη με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν.
Όχι στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, τον αντισυνδικαλιστικό νόμο και τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στα Πανεπιστήμια.
Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν όλες οι βάσεις. Λεφτά για την Παιδεία και όχι για τους εξοπλισμούς.