Ενημέρωση για την συνεδρίαση του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ - Εκλογές το Δεκέμβριο

Μεσολόγγι, 4/11/2021

Συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί παράταση στις θητείες των ΔΣ των ΕΛΜΕ μέχρι και 31/12/2021. Στη δική μας ΕΛΜΕ η θητεία θα έληγε κανονικά στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021. Η διαδικασία θα λάβει χώρα από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 5 μ.μ. ώστε να προλάβουν όλοι οι συνάδελφοι να ψηφίσουν.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει δυστυχώς εντολή τόσο οι Γενικές Συνελεύσεις όσο και οι αρχαιρεσίες να γίνουν χωρίς άδεια για τους Εκπαιδευτικούς μέλη των ΕΛΜΕ. Έτσι αποφασίσαμε η Γενική Συνέλευση - Απολογισμός να γίνει μια βδομάδα νωρίτερα, το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου. Θα σας σταλεί αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα από την ΕΛΜΕ εντός των ημερών.

Να σημειώσω ότι για πρώτη φορά σε επίπεδο εκλογών για ΔΣ αποφασίστηκε, εφόσον τακτοποιηθούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα (π.χ. εύρεση μελών για Εφορευτικές Επιτροπές), να υπάρχουν δύο κάλπες, μια στη Ναύπακτο και μια στο Μεσολόγγι, ώστε να μην αποτελέσει εμπόδιο για κανένα η μη χορήγηση άδειας. Προφανώς κάθε συνάδελφος θα ψηφίσει μία φορά στο Εκλογικό Κέντρο που επιθυμεί.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε επίσης το θέμα με την αύξηση της απαιτούμενης παραμονής στη θέση διορισμού από ένα σε δύο χρόνια ώστε να θεμελιωθεί δικαίωμα μετάθεσης (βελτίωσης θέσης) που εφαρμόζεται από φέτος, και αποφασίστηκε να ζητηθεί η μείωση στον ένα χρόνο όπως δηλαδή ήταν μέχρι σήμερα.

Επίσης, οριστικοποιήθηκε η διοργάνωση από την Α ΕΛΜΕ και τον Δήμο μας ημερίδας στο Μουσείο Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό, για την άλλη Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί. Για την εκδήλωση αυτή θα υπάρξει επίσης νέα επίσημη ενημέρωση από την ΕΛΜΕ.

Τέλος, η παράταξη της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) έθεσε θέμα να ληφθεί απόφαση στο ΔΣ να διαβιβαστεί το αίτημα προς την ΟΛΜΕ να γίνει νέα συνέλευση Προέδρων με σκοπό την κήρυξη εκ νέου της απεργιας – αποχής από τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Η παράταξη της ΑΣΚ συμφώνησε. Η παράταξη των ΣυνΕκ διαχώρισε τη θέση της και κατέθεσε πρόταση να διερευνηθεί άλλος τρόπος αντίδρασης στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης.

Ως ΔΑΚΕ επαναφέραμε την πρόταση για διάλογο επί του ψηφισμένου νόμου ώστε να αμβλυνθούν τα σημεία που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους εκπαιδευτικούς. Θεωρούμε ως παράταξη ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, χωρίς ουσία σε πολλά σημεία του και ότι η απασχόληση των εκπαιδευτικών θα είναι δυσανάλογη ως προς τα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν. Θεωρούμε επίσης ότι η αντιμετώπιση του θεσμού της αξιολόγησης από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας ήταν λανθασμένη, ειδικά σε μια περίοδο συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης. Οι υποστηρικτές της (αυτό)αξιολόγησης οφείλουν να πείθουν και όχι να επιβάλλουν τις θέσεις τους… Από την άλλη όμως, θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για αλλαγές που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες και σε αυτό θα πρέπει να στοχεύσουμε πλέον. Δυστυχώς η πρότασή μας (όπως και οι άλλες δύο) δεν ψηφίστηκε και συνεπώς δεν πήραμε απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Ως παράταξη θεωρούμε ότι η θέση μας ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ήταν η μόνη ρεαλιστική και γι αυτό καλέσαμε για μια ακόμη φορά τις υπόλοιπες παρατάξεις να συνταχθούν μαζί μας. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε τοπικά. Σε κεντρικό επίπεδο η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. Έτσι, χάνουμε μια ακόμη ευκαιρία να κερδίσουμε κάτι έστω και την τελευταία στιγμή και η ευθύνη έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση…

Κατσαρός Κωνσταντίνος