Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία



 Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία
Συνεχίζει τις συζητήσεις η Επιτροπή Διαλόγου που έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας, η οποία συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο.
Από το βήμα της συνεδρίασης, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την πορεία των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ ενόψει της νέας έκθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνη.

Τόνισε πως «στο μεταξύ προτάσσουμε τη συζήτηση έξι συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία θεωρούμε, και σε αυτό συμφωνεί και ο ΟΟΣΑ, κομβικά:
Το πρώτο είναι ο ενιαίος χώρος έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 Το δεύτερο είναι το ολοήμερο σχολείο.
Το τρίτο τα οικονομικά της Εκπαίδευσης.
 Το τέταρτο τα κριτήρια και οι θεσμοί αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. 
Το πέμπτο η εκπαίδευση στελεχών της Εκπαίδευσης.
Και το έκτο το πλαίσιο παιδαγωγικής αυτοδυναμίας των σχολικών μονάδων».
Με τον ΟΟΣΑ να εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε, επίσης, το Σάββατο πως προκειμένου να μην «δοθεί η παραμικρή υπόνοια ότι ο Διάλογος σχεδιάστηκε ως πρόσχημα (...) είναι απαραίτητο να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτή την υπόθεση», καλώντας τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να οργανώσουν συζητήσεις (να στηρίξουν δηλαδή ενεργητικά την πολιτική της κυβέρνησης) και τους εκπαιδευτικούς ατομικά να καταθέσουν τη γνώμη τους, ενώ ανακοίνωσε πως υπάρχει σκέψη να οριστεί ως εβδομάδα Παιδείας μία από τις επόμενες εβδομάδες.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου, Αντ. Λιάκος, στάθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της «αυτονομίας» στην Εκπαίδευση, επικρίνοντας ότι σήμερα η Εκπαίδευση είναι «διασωληνωμένη από το κράτος» και εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη για «απογαλακτισμό (σ.σ. της Εκπαίδευσης) από το μεγάλο προστατευτικό και παρεμβατικό κράτος». Η διεθνής εμπειρία, έχει αποδείξει ,βέβαια ότι η «αυτονομία» σημαίνει απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση να παρέχει ισότιμα Παιδεία σε όλα τα παιδιά, εισάγει την Παιδεία ανάλογα με την τσέπη του γονιού και της περιοχής, τη διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος, φέρνει τις επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία.
Σήμερα Τρίτη (8/3/2016), θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του «διαλόγου», με καλεσμένους τους Μορφωτικούς Ακολούθους των χωρών της Ευρωζώνης.