ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι νεοφιλεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έξι χρόνια τώρα, συνεχίζουν να φτωχοποιούν και να εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τη χώρα. Οι προσφυγικές ροές, τα κλειστά σύνορα, τα τείχη και οι φράχτες, δημιουργούν συνθήκες νέας ανθρωπιστικής κρίσης, επιβαρύνοντας παραπέρα την κατάσταση.
Στη σημερινή συγκυρία, και λόγω των ταχύτατων εξελίξεων και των ανοικτών ζητημάτων, τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στα εκπαιδευτικά, αλλά και στα ευρύτερα κοινωνικά -πολιτικά και διεθνή ζητήματα (εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ασταθείς  γεωστρατηγικές ισορροπίες  στην περιοχή μας), είναι κρισιμότερη από ποτέ η ανάγκη για μαζικούς, ενωτικούς αγώνες, με τους οποίους θα αντιπαλέψουμε τις μεγάλες επιθέσεις που δέχεται το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι από ΕΕ, ΔΝΤ και από την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών από την κυβέρνηση, και ταυτόχρονα θα απαιτήσουμε το σταμάτημα των πολέμων, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και  την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Μόνο με τη συσπείρωση του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος μπορούμε να υπερασπίσουμε τα κοινωνικά αγαθά και τις κατακτήσεις μας ως εργαζόμενοι, να επιφέρουμε ρωγμές και να παγώσουμε τομείς μνημονιακών πολιτικών, όπως έδειξαν οι αγώνες μας 6 χρόνια τώρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για τη συνολική ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, στην κατεύθυνση μιας ανεξάρτητης, προοδευτικής, ριζοσπαστικής και δημοκρατικής προοπτικής που έχει ανάγκη η χώρα μας και ο λαός μας. Ο αγώνας αυτός είναι πλέον αγώνας ύπαρξης των εργαζόμενων, της κοινωνίας, και ειδικότερα του Δημόσιου σχολείου.
Όμως, παρά τα αξιοπρεπή ποσοστά της πρόσφατης απεργίας, και ενώ είναι ανοιχτά και σε εξέλιξη, το Ασφαλιστικό και σοβαρά ζητήματα Παιδείας, η συμμετοχή των συναδέλφων στις Γενικές συνελεύσεις -που στην ουσία δεν έγιναν - και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις,, πρέπει να μας ανησυχήσει  ιδιαίτερα. Η απογοήτευση, η αμηχανία, ο ατομισμός, μαζί με τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων είναι σημεία των καιρών που οξύνθηκαν μετά και τη ψήφιση του 3 μνημονίου.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι!
Πρέπει άμεσα να συμβάλλουμε ενωτικά στην μεταστροφή του κλίματος και να περάσουμε στην  οργανωμένη δράση με σκοπό την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής, που υπαγορεύεται από τα μνημόνια και την Ευρωζώνη.
Δεν μπορεί να κυριαρχούν μικροπαραταξιακές προσεγγίσεις και σκοπιμότητες που πολώνουν και δημιουργούν επιπλέον προβλήματα συσπείρωσης στον κλάδο. Η ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και η  διεκδίκηση ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλα τα παιδιά, και μιας ανεξάρτητης από κηδεμονίες πορείας της χώρας, που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού της, θέλει μαζικούς ενωτικούς αγώνες και συνειδητοποιημένους εργαζόμενους που θα εμπιστεύονται και θα συσπειρώνονται σε μαχητικά και δυνατά σωματεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, να πλαισιώσουν τα σωματεία τους, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση  των αιτημάτων μας. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες που πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε, και σε αυτούς πρέπει να προτάξουμε τις κοινές μας θέσεις και διεκδικήσεις για:

·         Να αποτρέψουμε την ψήφιση της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης
·         Να διασφαλίσουμε διαχρονικά το δημόσιο, αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
·         Να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια υπηρεσίας, με όριο ηλικίας τα 60 χρόνια και με ύψος της κύριας σύνταξης στο 80% του τελικού μισθού.
·         Καμιά μείωση συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και εφάπαξ. Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους.
·         Αποκατάσταση των απωλειών της τελευταίας πενταετίας, σε μισθούς και συντάξεις.
·         Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
·         Παιδεία – υγεία – πρόνοια, δημόσια κοινωνικά αγαθά, για όλο τον λαό.
·         Αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
·         Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με κάλυψη όλων των κενών – αλλαγή τρόπου διορισμού σύμφωνα με τη θέση της ΟΛΜΕ.
·         Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
·         Ανώτατο όριο 20 μαθητών στα τμήματα Γενικής Παιδείας.
·         Καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου με επαναφορά του στα ισχύοντα του 2013.
·         Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση – χειραγώγηση. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
·         Φορολογική δικαιοσύνη με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου και την ελάφρυνση και απαλλαγή των χαμηλών εισοδημάτων.
·         Κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος για την απονομή αξιοπρεπών συντάξεων, και θα προέρχεται από τη φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του πλούτου, από συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους και νέες πηγές χρηματοδότησης που δε θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, και από την επιστροφή στα Ταμεία των αποθεματικών που λεηλατήθηκαν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία και τις τράπεζες.
·         Κατάργηση της μαύρης, ανασφάλιστης και ενοικιαζόμενης εργασίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και λήψη μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής του κεφαλαίου. Να μπει  τέρμα στην νεοφιλελεύθερη εμμονή, η οποία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης απαλλάσσει από τα βάρη τους εργοδότες και τα μετακυλύει στους εργαζόμενους.
·         Επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
·         Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης σε όφελος του λαού.
·         Ακύρωση των μνημονίων και της διαπλοκής. Προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα του λαού και όχι των δανειστών Απαιτούμε γενναία αναδιανομή των εισοδημάτων και αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
·         Ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλουν ΕΕ, ΔΝΤ, και  υλοποιεί η κυβέρνηση.

Αθήνα, 3 Μάρτη 2016
Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ