«Τσεκούρι» ξανά στους μισθούς του Δημοσίου

«Τσεκούρι» ξανά στους μισθούς του Δημοσίου
Ενεργοποιείται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ο νόμος 4354/2015
 
Εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου 4354, που ψήφισε το Δεκέμβρη του 2015 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος αφορά μεταξύ άλλων στο μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Το μισθολόγιο αυτό δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα προηγούμενα που συνέταξαν οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα περισσότερα (22 από τα 39) και πιο σημαντικά από τα άρθρα.Με το νέο μισθολόγιο δίνονται χαμηλότεροι μισθοί από τους προηγούμενους για τα ίδια χρόνια υπηρεσίας. Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών επιβεβαιώνεται και από έγγραφο που είχε καταθέσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γ. Χουλιαράκης, όπου φαίνεται καθαρά πως με το νέο μισθολόγιο η συγκυβέρνηση μειώνει τη μισθολογική δαπάνη κατά 28,8% συγκριτικά με το προηγούμενο μισθολόγιο.
Τα παρακάτω παραδείγματα, που αφορούν σε υπαλλήλους με 20 χρόνια υπηρεσίας, δείχνουν τις μειώσεις που φέρνει η εφαρμογή του νόμου:
  • Υπάλληλος πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.944 ευρώ και με το νέο 1.623 ευρώ.
  • Υπάλληλος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.847 ευρώ και με το νέο 1.532 ευρώ.
  • Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.299 ευρώ και με το νέο 1.218 ευρώ.
  • Υπάλληλος υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, με τον παλιό νόμο θα έπαιρνε 1.048 ευρώ και με το νέο 1.038 ευρώ.
Παρόμοιες μειώσεις, μεγαλύτερες ή μικρότερες, έχουν γίνει σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Επιπλέον, στο νέο μισθολόγιο περιέχονται τρεις ακόμα αντιδραστικές αλλαγές για τους δημοσίους υπάλληλους.
Με την πρώτη, για όσους υπαλλήλους ο νέος βασικός μισθός είναι μικρότερος από τον προηγούμενο βασικό μισθό, διατηρείται το επιπλέον ποσό ως προσωπική διαφορά. Οταν (και αν) η συγκυβέρνηση εξαγγείλει αυξήσεις, δεν θα τις δίνει πραγματικά, αλλά θα αφαιρεί ένα κομμάτι από την «προσωπική διαφορά» και θα το ενσωματώνει στο βασικό μισθό. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να μηδενιστεί - αν και όταν - η «προσωπική διαφορά». Ετσι, στην προπαγάνδα τους, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου θα λένε ότι κάνουν τάχα αυξήσεις, χωρίς στην πραγματικότητα να δίνουν έστω και ένα σεντ, αφού οι εργαζόμενοι στην πράξη θα βλέπουν το ύψος των αποδοχών τους να μένει στάσιμο!
Με τη δεύτερη, σταματά ξανά τη μισθολογική εξέλιξη για δύο χρόνια και με την τρίτη, που αφορά στους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ, αυξάνει κατά 50% τον εργάσιμο χρόνο που απαιτείται να διανύσουν προκειμένου να περάσουν στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο. Με βάση τον παλιό νόμο, τα μισθολογικά κλιμάκια άλλαζαν κάθε δύο έτη για όλους. Με το νέο νόμο αλλάζουν ανά τριετία.