Κ Κατσαρός - Ενημέρωση για τη ΓΣ Προέδρων

 Μεσολόγγι, 17/10/2021

Κατά τη Γενική Συνέλευση Προέδρων της 16/11/2021 αποφασίστηκε η παύση της απεργίας – αποχής αφού καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν με στόχο τη συνέχισή της δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό του 67% (2/3). Είχε προηγηθεί όμοια απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ μετά από συζήτηση με την νομική της σύμβουλο.

Καμία ΕΛΜΕ δεν προσήλθε στη ΓΣ Προέδρων με απόφαση ΓΣ αφού δεν υπήρχε πουθενά απαρτία, εξαιρουμένης μίας (αν δεν κάνω λάθος) στην οποία βάση καταστατικού στην τρίτη προσπάθεια συνέλευσης η απαρτία επιτυγχάνεται με οποιοδήποτε αριθμό παραβρισκόμενων. Είναι φυσικά εκπληκτικό το γεγονός ότι οι συνάδελφοι σε αυτή την περιοχή οργάνωσαν 2 αποτυχημένες συνελεύσεις μέχρι την «επιτυχημένη» τρίτη μέσα σε δυο μέρες…

Όλες λοιπόν οι ΕΛΜΕ (πλην μιας) προσήλθαν με αποφάσεις (κυρίως) διευρυμένων ΔΣ με τη συμμετοχή ελάχιστων συναδέλφων. Και είναι απορίας άξιον αν νομιμοποιούμαστε να καταθέτουμε αποφάσεις από τις ΕΛΜΕ μας όταν έχουν ληφθεί από μια μικρή μειοψηφία που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 3-5% των μελών…

Σε κάποιες ΕΛΜΕ επίσης (μεταξύ των οποίων και η Α ΕΛΜΕ Αχαΐας) πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις με τηλεδιάσκεψη και η απόφαση πάρθηκε μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (ναι, καλά διαβάσατε…) εν μέσω δικαιολογημένων ενστάσεων.

Η πρόταση που υποστηρίξαμε σας είχε κοινοποιηθεί με προηγούμενο ενημερωτικό της ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και αφορούσε σε εισήγηση της ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ που περιελάμβανε ουσιαστικά 48ωρη απεργία με αιτήματα τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξομάλυνση όλων των σημείων τριβής του νέου νόμου.

Στη ΓΣ όμως ακούσαμε και τοποθετήσεις που μας διαφώτισαν περί των όσων είχαν διαμειφθεί ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα…

Συγκεκριμένα, ενώ το ΔΣ της ΟΛΜΕ ήταν απόλυτα ενημερωμένο για όλα τα ζητήματα από τη νομική σύμβουλο στην οποία είχε καταφύγει, η πλειοψηφία επέλεξε να ενημερώσει μόνο για όσα ζητήματα «…έπρεπε» τον κλάδο. Σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση των ΣυνΕκ που εστάλη στα σχολεία, οι παρατάξεις ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις επέλεξαν πριν τη ΓΣ Προέδρων να αποκρύψουν όσα φαινόταν ότι θα αποτελούσαν αιτία καταψήφισης της απεργίας – αποχής. Το να αποφασίζει ο κλάδος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια πίσω από τις επιλογές όπως είχαν διαμορφωθεί, αποτελεί συνδικαλιστικό πραξικόπημα που δεν έχει προηγούμενο και προφανώς γι αυτό έχουν ευθύνη όχι μόνο οι παρατάξεις που το επέβαλαν αλλά και αυτές που το υποστήριξαν. Το σίγουρο είναι ότι ο κλάδος έχει μνήμη και κρίση και θα δώσει σύντομα απάντηση σε όλους…

Είχε φανεί εξάλλου ότι μεταξύ των κειμένων της ΟΛΜΕ προς τα σχολεία και της νομικής συμβουλής Παναγοπούλου προς την ΟΛΜΕ υπήρχε διάσταση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα μπορούσε να υπάρχει πίσω από αυτό…

Πέρα από όλα αυτά, όπως σας έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, προσερχόμαστε στις Γενικές Συνελεύσεις με μοναδική εξουσιοδότηση να ψηφίσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο έχοντας μικρή ή μεγαλύτερη δυνατότητα να «ελιχθούμε» σε περίπτωση που κάποιο πλαίσιο είναι «κοντά» στο δικό μας. Οι προτάσεις που συμπεριλάμβαναν απεργία – αποχή στην συγκεκριμένη ΓΣ είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και έτσι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει απόφαση γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει η ανάλογη ευελιξία. Υπήρχε δηλαδή πρόταση για απεργία - αποχή μόνο αν ήταν απόλυτα εξακριβωμένη η νομιμότητα διεξαγωγής της και πρόταση για απεργία - αποχή με κάθε κόστος και απέναντι σε κάθε δικαστική απόφαση, δύο εντελώς αντικρουόμενες θέσεις. Όπως αναφέρθηκε από ομιλητές, το βασικό πρόβλημα που δημιούργησε τελικά αυτή την αρρυθμία δεν ήταν η στάση των εκπροσώπων αλλά το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις δεν κατάφεραν να παραμερίσουν το συναγωνισμό για το πρωτείο της αγωνιστικότητας και να καταθέσουν κοινή πρόταση. Έτσι, στο τέλος περιορίστηκαν στο να ρίξουν την ευθύνη της μη απόφασης σε εκπροσώπους που δεν ψήφιζαν (όπως έκαναν με …χαρακτηριστική ευκολία κάποιοι άλλοι…) τις συνεχόμενες διαφορετικές προτάσεις που εναλλάσσονταν με καταιγιστικό ρυθμό στη λογική να περάσει κάποια από όλες!

Το απίστευτο επίσης είναι ότι αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν (και υπερψηφίστηκαν από ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις!!!) προέβλεπαν πλήρη εφαρμογή και συμμόρφωση με το νόμο Χατζηδάκη την ώρα που η ΟΛΜΕ έχει πάρει επίσημη θέση κατά του συγκεκριμένου νόμου! Εντυπωσιακή επίσης η πρόταση των Παρεμβάσεων για διάλογο με το Υπουργείο (το ζήσαμε κι αυτό!!!) αρκεί πρώτα να αποσύρονταν ο νόμος…

Η τελική συνθετική πρόταση, που κατατέθηκε και αφορούσε σε επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής με διερεύνηση των όρων υλοποίησης από την ΟΛΜΕ, συγκέντρωσε το 54% των ψήφων των παραβρισκόμενων ΕΛΜΕ και δεν πέρασε, όπως ανέφερα στην αρχή.

 

Κωνσταντίνος Κατσαρός

Πρόεδρος ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ

Αιτωλοακαρνανίας