Η ΔΑΚΕ για την απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ

Συνάδελφοι,

η ΔΑΚΕ διατύπωσε εγκαίρως τις ξεκάθαρες ενστάσεις της στο μοντέλο που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

·                Διαφωνήσαμε με το απόλυτα γραφειοκρατικό σύστημα που απαιτεί εκατοντάδες εργατοώρες για να υλοποιηθεί και μάλιστα σε μία περίοδο εξόχως προβληματική λόγω της πανδημίας.  

·                Διαφωνήσαμε με το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι εκπαιδευτικοί να εργαστούν σε μη εργάσιμες ώρες και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

·                Διαφωνήσαμε με το αδιανόητο προαπαιτούμενο να καλούνται οι συνάδελφοι να βαθμολογήσουν το έργο της προηγούμενης χρονιάς, όταν υπήρχε σαφώς διατυπωμένη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου, την ώρα μάλιστα που τα σχολεία μας ήταν κλειστά.

·                Δηλώσαμε όμως ξεκάθαρα ότι η θέση της ΔΑΚΕ είναι διαχρονικά υπέρ μιας αξιολόγησης που να έχει ως ξεκάθαρο στόχο τη βελτίωση των δομών και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς, έχοντας ως δεδομένο ότι η φωνή του κλάδου ακούστηκε, και αυτό αποτυπώθηκε με κάποιες βελτιωτικές τροποποιήσεις πριν την ψήφιση του νόμου, θεωρήσαμε ότι η στόχευση του κλάδου θα έπρεπε να είναι στην κατεύθυνση της περεταίρω βελτίωσης των προβληματικών σημείων του νόμου που είχε μόλις ψηφιστεί και όχι της απόσυρσής του.

Στις πρόσφατες έκτακτες γενικές συνελεύσεις, καλούσαμε αγωνιωδώς σε συνεννόηση ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και προτείναμε οργανωμένη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Οι υπόλοιπες παρατάξεις θεωρώντας ως δεδομένο ότι η απεργιακή κινητοποίηση δεν θα είχε επιτυχία, μας κάλεσαν να απολογηθούμε για το μήνυμα που θα είχε η χαμηλή συμμετοχή που προέβλεπανΔεν δίστασαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας παρουσιάζοντάς μας ως υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής, την ώρα που δυστυχώς γι αυτούς τα γραπτά μας αποτύπωναν μια άλλη πραγματικότητα. Η πρότασή τους ήταν συνέχιση της απεργίας – αποχής, παρόλο που την ίδια στιγμή δεν έκρυβαν και οι ίδιοι ποια θα ήταν η βέβαιη κατάληξη: «…στη χειρότερη περίπτωση θα γυρίσουμε με ψηλά το κεφάλι στα σχολεία»…

Τελικά όπως γνωρίζουμε οδηγηθήκαμε σε …24ωρη απεργία στις 11/10 (πόσο πιο χαμηλά θα μπορούσε να μπει ο πήχης;) και ο κλάδος έδωσε σε όλους την απάντησή του με τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής! Είναι βέβαιο ότι αν είχε επιλεγεί η θέση της ΔΑΚΕ ως θέση του κλάδου τα αποτελέσματα θα ήταν θεαματικά σε όλα τα επίπεδα

 

Με όλα αυτά να έχουν συμβεί μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, και μετά από την απόφαση του Εφετείου που κήρυξε παράνομη την απεργία – αποχή, το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας σε έκτακτη συνεδρίαση κλήθηκε να λάβει θέση που θα μεταφερθεί αύριο Σάββατο 16/10 στην ΓΣ Προέδρων στην Αθήνα.

Οι παρατάξεις ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και ΑΣΚ (Παρεμβάσεις) κατέθεσαν πρόταση υπέρ της συνέχισης της απεργίας – αποχής και συμπληρωματικές μορφές αγώνα. Οι ΣυνΕκ διαχώρισαν τη θέση τους και κατέθεσαν πλαίσιο που δεν συμπεριελάμβανε την απεργία αποχή. Η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι η θέση της για το θέμα της αυτοαξιολόγησης δικαιώθηκε στο ακέραιο και δυστυχώς οι χειρισμοί της πλειοψηφίας έσπρωξαν σε τραγικό αδιέξοδο τον κλάδο μας αφού θα κληθούμε να υλοποιήσουμε μια αυτοαξιολόγηση που κανείς δεν ήθελε, «γυρνώντας με ψηλά το κεφάλι στα σχολεία μας»…

Υπερψηφίστηκε τελικά η πρόταση της ΔΑΚΕ για συνέχιση των κινητοποιήσεων χωρίς να περιλαμβάνεται η συνέχιση της (παράνομης πλέον) απεργίας - αποχής από τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, με στόχο τη βελτίωση των αρνητικών σημείων του νόμου.

Θεωρούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά να χαράξουμε μια πορεία που θα στοχεύει στη βελτίωση της θέσης στην οποία βρισκόμαστε. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.