ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΤΙΣ 16/10

 Η ΑΡΕΝ χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στην 24ωρη απεργία της 11ης Οκτώβρη και στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο. Όπως επισημαίναμε και στην ανακοίνωση μας , η απεργία αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για τους εκπαιδευτικούς αγώνες και θα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για χρόνια ότι  ο κόσμος της εκπαίδευσης, ο μικρός, ο μέγας ύψωσε το ανάστημά του και είπε «ως εδώ».

Εκατοντάδες σχολεία σ’ όλη τη χώρα έκλεισαν και χιλιάδες εκπαιδευτικοί πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες από τη Θράκη ως την Κρήτη και έδειξαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη ότι αγωνίζονται και παλεύουν με αξιοπρέπεια για να κρατήσουν όρθιο και ζωντανό το δημόσιο σχολείο. Και τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από σωματεία, συνδικάτα αλλά και συλλογικότητες γονέων , που διαβάζονταν συνέχεια έξω από το Εφετείο , δείχνουν ότι μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αντιστέκονται στη μαύρη προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ και είναι δίπλα σ’ αυτούς που κράτησαν όρθιο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε εποχές μνημονίων, φτώχειας και πανδημίας με μοναδικό τους όπλο την αγάπη για τα παιδιά και τη φωνή της συνείδησης τους.

Απέναντί τους μια ανάλγητη πολιτική ηγεσία και μια κυβέρνηση που είναι η πιο ταξική της Μεταπολίτευσης , η οποία με όχημα τους εκπαιδευτικούς φιλοδοξεί «να τελειώσει με τον συνδικαλισμό» προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στις δυνάμεις του κεφαλαίου που την ανέδειξαν στην εξουσία. Έτσι με τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων που στήνουν , επιχειρούν να καταστήσουν σαφές σε κάθε μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας ότι από δω και στο εξής η απεργία απαγορεύεται και γι αυτό τα δικαστήρια ακόμη και με διαδικασίες που ευτελίζουν κάθε έννοια νομικού πολιτισμού θα βγάζουν κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική , «γιατί στρέφεται κατά ψηφισμένου νόμου». Από την άλλη, με ένα excel  που διακινήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κλείνουν εκατοντάδες τμήματα σε όλη τη χώρα και στοιβάζουν εν μέσω πανδημίας 28 ή ακόμη και 29 ή 30  παιδιά , γιατί αντιμετωπίζουν ήδη το σχολείο με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Γι’ αυτούς το σχολείο είναι ήδη super market.

Αυτά είναι,, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, τα ουσιαστικά και τα πραγματικά διακυβεύματα και επίδικα της παρούσας πολιτικοσυνδικαλιστικής συγκυρίας: ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του σχολείου και το δικαίωμα μας στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Αυτά προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε με τη συμμετοχή μας στην απεργία αποχή και τον αγώνα της 11ης Οκτώβρη. Αυτά καλούμαστε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τώρα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα ούτε τις σημαίες να υποστείλει ούτε να σαλπίσει υποχώρηση. Ο κλάδος οργανωμένα και συντεταγμένα θα αποφασίσει τη συνέχιση του αγώνα γνωρίζοντας ότι το μεγάλο του όπλο είναι η μαζικότητα και η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία και τα συνδικάτα. Αυτά είναι και πρέπει να είναι η ασπίδα του και ο εφιάλτης τους. Αυτά προσπαθούν να αποδομήσουν με δικαστήρια και νόμους , αλλά είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αλλά και όλα τα συνδικάτα και οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να μπουν στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα και να τον κρατήσουν ζωντανό με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο είναι διαθέσιμο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: χωρίς μαζική πολιτική ανυπακοή δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Η ίδια η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει : ποιος τόλμησε να μιλήσει τη Δευτέρα για εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη ή ποιος τόλμησε να μιλήσει για παράνομη απεργία; Είχε απέναντί 100000 απεργούς και χιλιάδες αλληλέγγυους. Τόσους και περισσότερους πρέπει να έχει και από τη Δευτέρα το πρωί. Μόνο με μαζικότητα και αγώνα ανατρέπονται νόμοι και πολιτικές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

  • Η ΟΛΜΕ προκηρύσσει νέα απεργία αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, και καλεί τους διευθυντές να μην υλοποιήσουν κανένα στάδιο της διαδικασίας.
  • Η ΑΔΕΔΥ καλείται να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο κάλυψης των συναδέλφων (επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και προκήρυξη στις 21/10 της αποφασισμένης από το γενικό συμβούλιο πανεργατικής απεργίας , ημερομηνία κατά την οποία υπάρχει απεργία στον χώρο της υγείας. Κεντρικά αιτήματα της απεργίας αυτής πρέπει να είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, η κατάργηση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση και σε ολόκληρο το δημόσιο , η κατάργηση των αναστολών και απολύσεων λόγω της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε όλους τους εργασιακούς χώρους – δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και παιδείας.
  • Οι ΕΛΜΕ προκηρύσσουν στάσεις εργασίας για να καλύπτουν συνδικαλιστικά τους συναδέλφους που δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλόγων.
  • Απεύθυνση με κάθε πρόσφορο μέσο (συσκέψεις,γράμμα, youtube, social) σε γονείς και μαθητές.
  • Νέα συνέλευση προέδρων στις 23/10 για εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση του αγώνα.