Συνέντευξη του Προέδρου της Α΄ ΕΛΜΕ

Συνέντευξη στο Lepanto παραχώρησε την εβδομάδα που πέρασε ο Πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Κώστας Κατσαρός.
Το θέμα που συζητήθηκε ήταν το Ενιαίο Μισθολόγιο και ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη θέση του κλάδου στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Καρανικόλα στην εκπομπή "Διαγωγή κοσμία". Αφορμή στάθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Α' ΕΛΜΕ για την επίσκεψη σε σχολεία στη Ναύπακτο. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης ήταν:

Ερ. Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη περίοδο. Τα εργασιακά των εκπαιδευτικών είναι στη μέγγενη. Νομίζω δεν μπορείτε να φανταστείτε πιο δύσκολη περίοδο ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Απ. Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι δέχονται σοβαρά πλήγματα από την ασκούμενη πολιτική. Για εμάς, λοιπόν, η ενασχόληση με τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τον κλάδο, ειδικά αυτή την περίοδο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Ερ. Περιθώρια κινήσεων υπάρχουν; Βλέπουμε διάφορες κινητοποιήσεις, όμως φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, ειδικά αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Μήπως πρέπει τελικά να βρούμε κι άλλους τρόπους διεκδίκησης;

Απ. Κοιτάξτε να δείτε. Αν απογοητευτούμε χάσαμε το παιχνίδι. Πιστεύω βαθύτατα ότι η όλη κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. Όσο έχουμε ακόμη το δικαίωμα της ψήφου μας, έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας. Η ανατροπή όμως μπορεί να γίνει εφόσον είμαστε ενωμένοι και συμμετέχουμε συντονισμένα στις διεκδικήσεις. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μια απεργία ή μια διαδήλωση. Το Προεδρείο της Α' ΕΛΜΕ κάθε Πέμπτη έχει την ευκαιρία να ακούει και να συνομιλεί με τους εκπαιδευτικούς και για τα κλαδικά αλλά και για τα τοπικά προβλήματα. Δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών. Ο σωστά ενημερωμένος συνάδελφος μπορεί να στηρίξει και εναλλακτικές μορφές αντίδρασης και αυτές προσπαθούμε να μορφοποιήσουμε.

Ερ. Στο συγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο σας χαρακτηρίζετε το μισθολόγιο "φτωχολόγιο". Μπορείτε να μας δώσετε αναλυτικά κλιμακωτά παραδείγματα;
Απ. Ένας εκπαιδευτικός με 10 χρόνια υπηρεσία καλείται να ζήσει με περίπου 1000 ΕΥΡΩ μισθό. Και φυσικά από αυτά θα πρέπει να αφαιρέσουμε πιθανό ενοίκιο αλλά και άλλα επιπλέον χαράτσια (όπως της ΔΕΗ). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κάποτε στις διεκδικήσεις μας είχαμε να παίρνει ο πρωτοδιοριζόμενος 1800 ΕΥΡΩ και τώρα με το νέο μισθολόγιο αυτός ο μισθός πέφτει κάτω από τα μισά και περίπου στο ένα τρίτο! Με 25 και 30 χρόνια υπηρεσία, ο εκπαιδευτικός καταδικάζεται να παίρνει μισθό γύρω στα 1400 ΕΥΡΩ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτά τα χρήματα είναι φτωχολόγιο δεν είναι μισθολόγιο.

Ερ. Πλαίσιο άμεσων ενεργειών υπάρχει;
Απ. Σε πρώτη φάση ακούμε τους εκπαιδευτικούς. Το προσεχές διάστημα θα έχουμε εικόνα. Βλέπω έντονο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους για ενημέρωση. Φυσικά δεν προλαβαίνουμε να τα πούμε στις συναντήσεις της Πέμπτης. Σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα οργανωμένο σχέδιο αντίδρασης στην κατάσταση την οποία βιώνουμε. Να σημειώσω επίσης ότι για την κινητοποίηση του κλάδου αποφασίζει η ΟΛΜΕ αλλά μπορούμε και τοπικά να οργανώσουμε δράσεις και φυσικά να υποβάλλουμε προτάσεις στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου.